Την ουγγρική φιλοξενία στην πόλη Szazhalombatta απόλαυσαν μαθητές & καθηγήτριες του 3ου ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης στα πλαίσια του Erasmus +

“Από την αυτογνωσία στην αποδοχή του άλλου”

Το σύνθημα του 3ο ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης έγινε πράξη στην Ουγγαρία!

 Την ουγγρική φιλοξενία στην πόλη Szazhalombatta απόλαυσαν 7 μαθητές και 2 καθηγήτριες του 3ου ΓΕΛ Αλεξανδρούπολης, μαζί με τους Τούρκους και Ιταλούς εταίρους, την εβδομάδα 8-14 Μαΐου στο πλαίσιο της κινητικότητας  του προγράμματος Erasmus + με τίτλο «Self awareness. Embrace yourself. Embrace the world». Ήταν η τελευταία συνάντηση του συγκεκριμένου προγράμματος που  με έντονα συναισθήματα συγκίνησης σήμανε την ολοκλήρωσή του.

Πιο συγκεκριμένα, οι Έλληνες μαθητές, οι οποίοι διέμειναν σε οικογένειες Ούγγρων, βρέθηκαν στο σχολείο Erdi. Αφού γνωρίστηκαν με τους εκεί μαθητές μέσω βιωματικών παιχνιδιών, ενισχύθηκαν συναισθηματικά παίζοντας επιτραπέζια παιχνίδια που  επινόησαν οι ίδιοι, για τους σκοπούς του προγράμματος, ενώ ανακάλυψαν και τις επαγγελματικές τους προοπτικές μέσω ειδικών προγραμμάτων σε υπολογιστές.

Μάλιστα, η ομάδα του σχολείου μας κατέλαβε την 1η θέση στο διαγωνισμό φωτογραφίας «Faces», γεγονός που μας γέμισε ικανοποίηση και χαρά. Στο περιθώριο της συνάντησης οι Ούγγροι μαθητές με αυθεντικές παραδοσιακές στολές και συνοδεία ζωντανής μουσικής χόρεψαν παραδοσιακά τραγούδια που ξεσήκωσαν σε χορό όλες τις αποστολές! Η εμπειρία ήταν κατά γενική ομολογία μοναδική!

Διαβάστε ακόμη  Υψηλά τα μισθώματα που ζητά η Μητρόπολη για τις εκδηλώσεις στο Πνευματικό Κέντρο

Παράλληλα,  όλα τα μέλη των ομάδων επισκέφτηκαν το εντυπωσιακό Κοινοβούλιο της πρωτεύουσας, Βουδαπέστης, και  περιηγήθηκαν στο εσωτερικό του σε μια προσπάθεια πολιτικής αφύπνισης και ενεργοποίησης των νέων. Για να γνωρίσουν την ουγγρική κουλτούρα βρέθηκαν στα πιο ξεχωριστά αξιοθέατα της πόλης, όπως στη Βασιλική του Αγίου Στεφάνου, στο παλάτι της Βούδας, την πλατεία Ηρώων, το φουτουριστικό μουσείο Μουσικής, σε καταπράσινα πάρκα και μέρη της πόλης, που πραγματικά τους εντυπωσίασαν. Ακόμα, επισκέφτηκαν στην ενδοχώρα τη λίμνη Balaton και τον παραδοσιακό οικισμό Tihany, ένα πανέμορφο μέρος, όπου καταφεύγουν οι Ούγγροι επιζητώντας την ψυχική ηρεμία που προσφέρει η επαφή με τη φύση. Τέλος, βρέθηκαν στο ιστορικό κέντρο της αυτοκρατορικής Βιέννης, όπου είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν τη Βιβλιοθήκη και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, καθώς και να περιηγηθούν στα πιο όμορφα ιστορικά της κτίρια.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επιτυχία ως προς τα επιδιωκόμενα εκπαιδευτικά οφέλη που προέβλεπε. Στέφθηκε όμως με απόλυτη επιτυχία γιατί όλοι μοιράστηκαν γνήσια συναισθήματα από καρδιάς χωρίς τους συμβατικούς διαχωρισμούς εθνικοτήτων, συνόρων, γλώσσας και θρησκείας. Και αυτό πραγματικά συνέβη…. Το σύνθημα του προγράμματος έγινε πράξη!