Το χρονικό της αποκάλυψης του Alexpoli.gr για τους τζιχαντιστές

Φωτογραφία: Jerker Ivarsson/Aftonbladet

Ήταν Σάββατο απόγευμα, 30 Ιανουαρίου, όταν μια πληροφορία έφτασε στα γραφεία μας,  ενώ ήδη από την προηγούμενη ημέρα είχε φτάσει στα “αυτιά” μου πως οι αρχές στην Αλεξανδρούπολη έχουν σημειώσει μια πολύ μεγάλη επιτυχία και ότι τηρείται σιγή ιχθύος για την επιτυχία αυτή.

Η πρώτη “αποκάλυψη”

Το Σάββατο το απόγευμα καταφέραμε να έχουμε στα χέρια μας την “καυτή” είδηση… και οφείλω να σημειώσω ότι ακόμα κι εμείς την αντιμετωπίσαμε με επιφύλαξη. Η πληροφορία έκανε λόγο για σύλληψη 2 τζιχαντιστών με μαχαίρια τύπου χατζάρας μέσα στο κέντρο της Αλεξανδρούπολης… Όπως μπορεί να καταλάβει κάθε αναγνώστης, θέσαμε άμεσα όλους τους συνεργάτες μας σε “συναγερμό” και αρχίσαμε να “χτενίζουμε” κάθε πιθανή πηγή…για περισσότερες πληροφορίες.

Έμπειρη συνεργάτιδα μας στο ρεπορτάζ, τις πρώτες ώρες σχολίασε χαρακτηριστικά “κι αν είναι απλώς μια υποψία όπως με τους προηγούμενους που πιάσανε ως τζιχαντιστές και τελικά δεν αποδείχτηκε τίποτα;” … Κατάλαβα τότε πως έχω στα χέρια μου μια καυτή πατάτα που θα έπρεπε να διαχειριστώ προσεκτικά…

Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για τη σύλληψη των 2 υπόπτων στο ΚΤΕΛ, όπου αποβιβάστηκαν από την Αθήνα, για την ύπαρξη των μαχαιριών και για το ότι ο ένας από τους δυο είναι πολύ πολύ γνωστός… στην Ευρώπη…. Θεωρώντας τις πηγές μας εξαιρετικά αξιόπιστες συντάξαμε το πρώτο κείμενο μας, δίνοντας τις πληροφορίες αυτές. Μέχρι τη στιγμή της πρώτης δημοσίευσης δεν γνωρίζαμε ούτε εμείς το μέγεθος της είδησης που δημοσιεύουμε…!

Ο συναγερμός προσωρινά έληξε και βρεθήκαμε στα σπίτια μας μιας και ήταν Σάββατο βράδυ και ήμασταν αρκετά κουρασμένοι…

Η δεύτερη αποκάλυψη

Αργότερα το βράδυ από δημοσιογραφική ανησυχία και ενώ φίλοι και γνωστοί με καλούσαν στο κινητό έκπληκτοι για την είδηση που δημοσιεύσαμε…αποφάσισα να χρησιμοποιήσω τα “μεγάλα μέσα”… δηλαδή ανθρώπους – πηγές που λίγο ή πολύ όλοι οι δημοσιογράφοι έχουν αλλά τους ενοχλούν μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις… Σε λίγα λεπτά έλαβα τα ονόματα των 2 συλληφθέντων, το ιστορικό του ενός και περισσότερες λεπτομέρειες για το τι ακριβώς είχε συμβεί. Μελετούσα έκπληκτος τα στοιχεία…ξανά και ξανά για να βεβαιωθώ ότι διαβάζω σωστά. Ταυτόχρονα έβλεπα τα σχόλια του κόσμου στο δημοσίευμα μας που αντιμετώπιζαν με δυσπιστία την είδηση ενώ συνάδελφος δημοσιογράφος από την Αθήνα…μας έκανε και κριτική για την είδηση…άρχισα να αναρωτιέμαι τι πρέπει να κάνω…. Αν δημοσίευα όλες αυτές τις πληροφορίες για το ιστορικό του καταδικασμένου τρομοκράτη για σχέσεις με την Αλ Κάϊντα, για απόπειρα τρομοκρατικών επιθέσεων και για απειλές επιθέσεων σε στόχους στη Δύση, μέσα σε τόση δυσπιστία το πιθανότερο είναι ότι θα με λέγατε τρελό…

Η διαχείριση της καυτής πατάτας

Βλέποντας ότι κανένα άλλο μέσο δεν είχε προς το παρόν πληροφορίες, αποφάσισα να περιμένω λίγο, να περάσει η νύχτα και το πρωί…βλέπουμε. Λίγο πριν κλείσω τα “εργαλεία” της δουλειάς… λάπτοπ, τηλέφωνα κτλ…μου ήρθε μια ιδέα. Από προηγούμενα θέματα που είχαν προκαλέσει ενδιαφέρον, το alexpoli.gr είχε συνδέσεις με το MEGA, με την εκπομπή MEGA ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ. Σκέφτηκα λοιπόν ότι δεδομένης της δυσπιστίας που είχα να αντιμετωπίσω, δε θα έπρεπε να χειριστούμε μόνοι μας στο alexpoli.gr μια είδηση που θα μπορούσε να δημιουργήσει σάλο και κάλεσα τη συνάδελφο Κέλλυ Κοντογεώργη, της πρωινής εκπομπής του MEGA. Από προηγούμενες συζητήσεις μας είχα διακρίνει το ενδιαφέρον της για θέματα από την ελληνική περιφέρεια και σκέφτηκα ότι θα μπορούσε να βοηθήσει. Η Κέλλυ όταν της ανακοίνωσα την είδηση…για λίγα δευτερόλεπτα δεν είπε τίποτα στο τηλέφωνο…και επανέρχεται λέγοντας μου… “Ξαναπές τα μου γιατί μάλλον δεν κατάλαβα καλά”. Της τα ξαναείπα… Μου απάντησε ότι εμπιστεύεται τις πληροφορίες μου και ότι θα το βγάλουμε. Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι οι συντελεστές στην εκπομπή MEGA ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ είχαν επίσης μια επιφύλαξη για το πόσο σημαντική θα ήταν αυτή η σύλληψη. Αργά το βράδυ δέχτηκα ένα ακόμα τηλεφώνημα από το MEGA για να συζητήσουμε κάποιες  λεπτομέρειες της είδησης και δώσαμε το ραντεβού μας για το πρωί. Θα έλεγα ψέματα αν πω ότι δεν είχα αγχωθεί για το ποια εξέλιξη θα έχει αυτή η είδηση και για το τι είδους ρίσκο παίρνω και για εμένα προσωπικά αλλά και για το alexpoli.gr. Γύρω στις 6 και κάτι το πρωί της Κυριακής, και αφού είχα λάβει μια ακόμα επιβεβαίωση της είδησης από αξιόπιστη πηγή, αποφάσισα να δώσω στους συναδέλφους του MEGA και τα ονόματα των συλληφθέντων προκαλώντας προφανώς και σε εκείνους…πρωινό συναγερμό.

Διαβάστε ακόμη  Στις 30/5 η δίκη του καθηγητή που κατηγορείται για προσβολή γενετήσια αξιοπρέπειας 17χρονης

Η επιβεβαίωση

Μόλις τελειώσαμε τη σύνδεση μας και δώσαμε την είδηση χωρίς πολλές λεπτομέρειες, οι δημοσιογράφοι του MEGA, άρχισαν να ερευνούν το θέμα με δικές τους πηγές. Λίγο πριν τις 10 το πρωί με ενημέρωσαν ότι έχουν πλήρη επιβεβαίωση και από τις δικές τους πηγές και ότι σε λίγο θα έβγαινε on air η Μίνα Καραμήτρου με αναλυτικό ρεπορτάζ. To ρεπορτάζ της γνωστής δημοσιογράφου του MEGA επιβεβαίωνε όλα τα στοιχεία μας ενώ οι παρουσιαστές της εκπομπής Ιορδάνης Χασαπόπουλος και Δημήτρης Τάκης, κλείνοντας αναφέρθηκαν στις αξιόπιστες πληροφορίες που βγάλαμε στην πρωινή μας σύνδεση στις 7 το πρωί. Ομολογώ πως αυτό ήταν μια μεγάλη ανακούφιση για εμένα.

Συμπλήρωσα το δημοσιευμένο ρεπορτάζ μας με μερικές ακόμα λεπτομέρειες και σε λίγα λεπτά άρχισα να δέχομαι τηλεφωνήματα από συναδέλφους από διάφορα μέσα ενημέρωσης … Τότε άρχισα να καταλαβαίνω ότι οι επόμενες ημέρες δε θα είναι εύκολες… Μέχρι το μεσημέρι η είδηση μας είχε αρχίσει να μεταδίδεται από μεγάλα ευρωπαϊκά δίκτυα και διεθνή πρακτορεία. Δεκάδες ιστοσελίδες ανά την Ελλάδα, μεταξύ αυτών το Ποντίκι, το newsbeast, το onalert αλλά και ξένες σελίδες έκαναν απευθέιας ενεργή παραπομπή σε εμάς. Η επισκεψιμότητα στο alexpoli.gr αυξήθηκε μέσα σε μερικές ώρες κατά 8 χιλιάδες περισσότερους μοναδικούς επισκέπτες από το συνηθισμένο…Άμεσα επικοινώνησα με τον server μας εξηγώντας την κατάσταση και άμεσα έγιναν οι απαραίτητες ρυθμίσεις για να κρατήσουμε τη σελίδα on line καθώς λόγω υπερβολικών ταυτόχρονων επισκέψεων…υπήρχε η περίπτωση να “πέσουμε” !

Ο αντίκτυπος

Όσο οι ώρες περνούσαν δεχόμασταν όλο και περισσότερες κλήσεις από συναδέλφους ανά την Ελλάδα, ενώ τη Δευτέρα δεχτήκαμε και κλήση από τη Σουηδία καθώς πια το θέμα είχε κάνει το γύρο του κόσμου και είχαμε διαπιστώσει όλοι πόσο σημαντική ήταν αυτή η σύλληψη.

Σήμερα και ενώ στην ιστορία αυτή μπήκε ο πρώτος επίλογος, με την προφυλάκιση των 2 συλληφθέντων, αισθανόμαστε μια μικρή ανακούφιση καθώς οι τελευταίες ημέρες ήταν για όλους μας μια “τρέλα” χωρίς ωράρια και με δουλειά χωρίς σταματημό…

Ο επίλογος

Κλείνοντας την ιστορία αυτή θα ήθελα να πω προς του φίλους αναγνώστες, ότι καταλαβαίνουμε απολύτως την όποια δυσπιστία μπορεί να προκαλεί μια πολύ “υπερβολική” είδηση… Θα ήθελα όμως να γνωρίζετε ότι όχι μόνο στο alexpoli.gr αλλά γενικότερα στον Έβρο, η δημοσιογραφία έχει εξαιρετικά καλό επίπεδο και οι ειδήσεις που βγάζουμε καθημερινά όλοι οι συνάδελφοι δε βγαίνουν από το κεφάλι μας. Όχι όλοι (για να λέμε και του στραβού το δίκιο), αλλά οι περισσότεροι από εμάς, κάνουμε ρεπορτάζ για τα τοπικά θέματα μας… Αυτό ήταν λοιπόν όλο το ιστορικό της “μεγάλης” είδησης που έβγαλε το “μικρό” alexpoli.gr… Ελπίζω να γίνεται κατανοητό ότι τα παραπάνω γράφτηκαν όχι για να “κοκορευτούμε” αλλά για να λυθούν απορίες φίλων αναγνωστών που εδώ και μέρες μας ρωτούν δεκάδες ερωτήσεις για το πως…τι …πότε…

Ευχαριστούμε όλους για την στήριξη.

Ανδρέας Χονδρός

Alexpoli.gr