Χωρίς φρένο ο καρκίνος στον Έβρο…Έχουμε από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ελλάδα

Και σε επίπεδο περιφέρειας αλλά και σε επίπεδο νομού, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και ο Έβρος κατέχουν υψηλό ποσοστό στα κρούσματα καρκίνου όπως τονίζουν γιατροί με τους οποίους συνομιλήσαμε.

Τα επίσημα στοιχεία (2014) φέρνουν μάλιστα την περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, δεύτερη πανελλαδικά στους θανάτους από καρκίνο ενώ εκτιμάται ότι πανελλαδικά ο καρκίνος είναι η δεύτερη αιτία θανάτου παρά το ότι τα τελευταία χρόνια η ιατρική έχει καταφέρει να θεραπεύει το 60% των καρκίνων.

Ο καρκίνος φαίνεται ότι θερίζει τα τελευταία χρόνια και τον Έβρο καθώς όλοι σχεδόν γνωρίζουμε άτομα που έχουν χτυπηθεί από καρκίνο και αν και αποτελεί θέμα «ταμπού», όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι στην περιοχή μας τα κρούσματα … είναι πολλά.

Επισήμως εξήγηση δεν υπάρχει, υπάρχουν μόνο εκτιμήσεις και απόψεις. Μελέτες έχουν δείξει ότι η Κρήτη έχει τον καλύτερο δείκτη υγείας πανελλαδικά… ενώ η Θράκη…τον χειρότερο. Μια εξήγηση για αυτή την εικόνα είναι η χαμηλότερη οικονομική κατάσταση της Θράκης. Όσο χειρότερα είναι τα οικονομικά, τόσο μικρότερες είναι οι δυνατότητες πρόσβασης σε διαγνωστικά κέντρα.

Μια άλλη εξήγηση που δίνουν ειδικοί, είναι το Τσερνόμπιλ. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Ογκολογικού Τμήματος του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου κ. Χαράλαμπο Χριστοφυλλάκη, παρ΄ ότι δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, παρουσιάζεται μια αύξηση των κρουσμάτων του καρκίνου, ειδικά στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα, που σχετίζεται, ίσως, χρονικά με το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ. «Αυτή η αύξηση της συχνότητας των κρουσμάτων δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στις καλύτερες διαγνωστικές μεθόδους. Η Θράκη και η Μακεδονία ήταν οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τη ραδιενέργεια που διέρρευσε από το Ουκρανικό πυρηνικό εργοστάσιο το 1986.

Διαβάστε ακόμη  Κυριάκος Αργυρόπουλος: Αποβολή, διαπόμπευση, λοβοτομή

Δε λείπουν όμως και οι επιστήμονες που υπενθυμίζουν τη διαρροή ραδιενέργειας από ατύχημα στο Κοζλοντούι της γειτονικής Βουλγαρίας το 2006…Το ατύχημα εκείνο δεν εξηγήθηκε ποτέ σε όλο του το μέγεθος, η Βουλγάρικη κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε ποτέ επίσημα το μέγεθος της διαρροής. Το μόνο που έγινε επισήμως γνωστό ήταν ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος ανησυχίας και ότι δεν ήταν κάτι το σοβαρό… Αργότερα από δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων (WikiLeaks κ.α) μάθαμε ότι τα πράγματα δεν ήταν και τόσο απλά…και ότι το ατύχημα ήταν αρκετά σοβαρό… Την περίοδο εκείνη υπήρχε μεγάλη ανησυχία στη Βόρεια Ελλάδα και οι αρμόδιοι καθησύχαζαν τον κόσμο ότι δεν υπάρχει αύξηση της ραδιενέργειας στην περιοχή μας… Ήταν τελικά έτσι;;;

Τέλος… οι ειδικοί υπενθυμίζουν και 2 ακόμα αιτίες που παραδοσιακά σχετίζονται με τον καρκίνο…το κάπνισμα και η κατανάλωση κόκκινου κρέατος…