Ως «παράδεισο» προσβασιμότητας παρουσιάζει την Αλεξανδρούπολη ο Γ. Ζαμπούκης

Σε δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το οποίο υπογράφει η δημοσιογράφος Νικόλ Καζαντζίδου, η οποία πρόσφατα βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη και συντόνισε το συνέδριο του Δημου για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη και Προσβασιμότητα, η Αλεξανδρούπολη παρουσιάζεται ως μία πόλη πρότυπο στο θέμα της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία.
Σε δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Πέρσι συστηθήκαμε ως μια πόλη family και bike friendly. Γιατί στην Αλεξανδρούπολη θέλουμε τις οικογένειες που έχουν ανάγκη λίγες μέρες χαλάρωσης και διακοπών αλλά θέλουμε και οι ίδιοι οι πολίτες να απολαμβάνουν τον τόπο τους και τη βόλτα ή τη μετακίνησή τους μέσα στην πόλη. Φέτος, “ανοίξαμε τη βεντάλια” της προσβασιμότητας και συνεχίζουμε με έργα που κάνουν την πόλη φιλική και στα άτομα με κινητικά προβλήματα και αναπηρίες», σημειώνει ο δήμαρχος.

Είναι εύκολο να αλλάξει μια πόλη και να γίνει προσβάσιμη; «Είναι αναγκαίο, αν θέλουμε να μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη», απαντάει ο κ.Ζαμπούκης.

Ένα από τα βασικά βήματα στα οποία προχώρησε ο Δήμος για να βελτιώσει σταδιακά την πόλη, ήταν και η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία με στόχο τη σύμπραξη των εμπειρογνωμόνων τους σε θέματα προσβασιμότητας.

Στην Αλεξανδρούπολη, που ο κόσμος απολαμβάνει το περπάτημα και το ποδήλατο, ειδικά τα απογεύματα που “πεζοδρομείται” η παραλιακή, υπάρχει επιπλέον η δυνατότητα για τα άτομα με αναπηρίες να κινηθούν απρόσκοπτα σε μια διαδρομή που αγγίζει σχεδόν τα 12 χιλιόμετρα.

Διαβάστε ακόμη  ΕΒΡΟΣ ΜΕΤΑ: Ολοκληρώθηκε η Α’ Φάση του Στρατηγικού Σχεδίου για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη του Έβρου

Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον κ.Ζαμπούκη, έχουν απομακρυνθεί τα εμπόδια από τα πεζοδρόμια και τους πεζόδρομους για τη διευκόλυνση της μετακίνησης, έχουν προστεθεί νέες θέσεις στάθμευσης για τα άτομα με αναπηρίες, ειδικές κούνιες στα πάρκα, ηχητικά φανάρια για τα άτομα με προβλήματα όρασης ενώ στο πλαίσιο της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, και σε στενή συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Αλεξανδρούπολης, όλοι οι καταστηματάρχες έχουν προμηθευτεί ειδικές μετακινούμενες ράμπες που επιτρέπουν την ασφαλή είσοδο και έξοδο των ατόμων με αναπηρίες και κινητικά προβλήματα από τις επιχειρήσεις τους».
Κρίμα που ξέχασε να πει ο Δήμαρχος για τον πεζόδρομο της Κύπρου που ο ίδιος αποφάσισε να κάνει και πάλι δρόμο, παραδίδοντάς τον στα αυτοκίνητα, για τα παράπονα του κόσμου για τα τραπεζοκαθίσματα που έχουν καταλάβει -ακόμη ελέω covid- το μεγαλύτερο μέρος των πεζοδρομίων, πεζοδρόμων, ακόμη και πάρκων, για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις αναρίθμητες λακκούβες στους δρόμους, αλλά και για τις λύσεις που δεν έδωσε στο κυκλοφοριακό πρόβλημα, και για τις νέες θέσεις στάθμευσης που δεν δημιούργησε στην πόλη. Κατά τα άλλα, «βιώσιμος αστικός παράδεισος»…