1,6 εκ. ευρώ για αποκατάσταση στα αναχώματα του Έβρου

Το Υπουργείο Υποδομών και ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιώργος Δέδες, με απόφασή του στις 18/9/2018 δεσμεύει 800.000 ευρώ, για την χρηματοδότηση  του  έργου: «Αποκατάσταση φθορών  αναχωμάτων ποταμού Έβρου περιοχής Διδυμοτείχου έως Πραγγίου από τις πλημμύρες του 2018» και άλλες 800.000 ευρώ για το έργο «Συντήρηση – Αποκατάσταση στέψης και πρανών κυρίως αναχώματος Φερών Δήμου Αλεξανδρούπολης».

Σύμφωνα με την απόφαση, τα δυο έργα θα δημοπρατηθούν, θα υλοποιηθούν και θα παραληφθούν αποκλειστικά από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οι εργασίες θα γίνουν με χαρακτήρα επείγοντος, ώστε να αποκατασταθούν οι φθορές των αναχωμάτων του  ποταμού Έβρου, που εκτείνονται από το εργοστάσιο Νόρμα στους Ψαθάδες του Διδυμοτείχου, έως το τελείωμα του αναχώματος στο Πραγγί –Πετράδες, που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες της 20ης Μαρτίου 2018.

Διαβάστε ακόμη  Ανοίγει τη Δευτέρα η πλατφόρμα στήριξης κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων Θεσσαλίας, Β. Φθιώτιδας και Έβρου

Οι σημαντικότερες βλάβες είναι τρεις μεγάλες θραύσεις, δύο μικρές και υπερπηδήσεις σε όλο το υπερβλητό ανάχωμα αλλά και σε λίγα σημεία στο κυρίως ανάχωμα.

Η απόφαση αναφέρει πως «κρίνεται αναγκαία η αποκατάστασή τους για την προστασία από μελλοντικά πλημμυρικά φαινόμενα».

Στην περίπτωση των Φερών η χρηματοδότηση έχει στόχο την αποκατάσταση φθορών της στέψης και των πρανών του κυρίως αναχώματος Φερών, οι οποίες προκλήθηκαν αρχικά από τις πλημμύρες που έπληξαν την Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, τον Φεβρουάριο του 2015, τον Απρίλιο του 2017 και μετά τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Μαρτίου και Απριλίου 2018, επεκτάθηκαν τα τμήματα του αναχώματος που χρήζουν άμεσης αποκατάστασης.