1 εκ ευρώ από τον ΤΑΡ για πρόγραμμα στήριξης αγροτών της Β. Ελλάδας

Περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ θα διαθέσει η εταιρεία του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ για στήριξη και εκπαίδευση αγροτών και κτηνοτρόφων από τη βόρεια Ελλάδα, σε θέματα τόσο καλλιέργειας και παραγωγής, όσο και προώθησης προϊόντων.

Το έργο υπό τον τίτλο «Ευδόκιμη Γη» θα υλοποιηθεί από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης (ΑΓΣ) και το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), υπό τη διαχείριση του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, ο ΤΑΡ θα επενδύσει περίπου €1 εκατ. σε εκπαιδευτικές και εφαρμοσμένες βιοτεχνολογικές δραστηριότητες, με στόχο να υποστηρίξει την καλλιέργεια, το μάρκετινγκ και την πώληση ξεχωριστών αγροδιατροφικών προϊόντων ή ποικιλιών που παράγονται τοπικά σε περιοχές κατά μήκος της όδευσης του αγωγού: μέλι και μελισσοκομικά προϊόντα, ελιές και ελαιόλαδο, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, φασόλια, καρποφόρα δένδρα, πετιμέζι, πιπεριές, και κτηνοτροφικά προϊόντα (από αιγοπρόβατα και αγελάδες).
Το επιστημονικό προσωπικό της ΑΓΣ θα προσφέρει στους ωφελούμενους σεμινάρια, καθώς και εξατομικευμένη εκπαιδευτική συμβουλευτική σε ό,τι αφορά βέλτιστες καλλιεργητικές μεθόδους, λίπανση, εξοπλισμό, κλπ. Από την πλευρά του, το ΙΝΕΒ θα συλλέξει δείγματα από τα προϊόντα ώστε να ταυτοποιήσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητές τους, να καταγράψει τη γενετική τους «ταυτότητα», και στη συνέχεια να επιλέξει το καλύτερο γενετικό υλικό για να αναδειχθεί η προστιθέμενη αξία τους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Διαβάστε ακόμη  Τριπλάσιες αφίξεις στα νησιά με τη βίζα «εξπρές» – Ακόμη το σκέφτονται στην κυβέρνηση για τη Σαμοθράκη

Η με καταγωγή από τον Έβρο διευθύντρια του ελληνικού τμήματος του αγωγού Κατερίνα Παπαλεξανδρή τόνισε τη σημασία της όλης πρωτοβουλίας για τον ΤΑΡ και για τις τοπικές κοινότητες που διασχίζει στη Βόρεια Ελλάδα, ως μέρος του Προγράμματος Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων, συνολικού ύψους €32 εκατ., που το Έργο υλοποιεί εθελοντικά στις περιοχές κατά μήκος του αγωγού. «Με το πρόγραμμα αυτό, καταδεικνύουμε τη δέσμευσή μας απέναντι στην ελληνική γη και τα γεωργικά της προϊόντα, με στόχο να αυξήσουμε τα πλεονεκτήματα και την προστιθέμενη αξία τους σε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον», σημείωσε.