10 μέρες ακόμη για την «εμβληματική» πρωτοβουλία Σταϊκούρα για την επιδότηση 12%

Για μία εμβληματική πολιτική πρωτοβουλία που θα επιλύσει, ως τέλος του 2021, το θέμα της επιδότησης του  12% για τις επιχειρήσεις της Θράκης, είχε μιλήσει, στα μέσα Σεπτεμβρίου, ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην Αλεξανδρούπολη.

Όπως είχε υπογραμμίσει, «αυτή η κυβέρνηση επέλεξε να μην κλείσει τα μάτια ούτε να κρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση.  Νομοθετήσαμε στη Βουλή, με αίσθημα ασφάλειας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Αναγκαστήκαμε  προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η πρωτοβουλία  να ξανανομοθετήσουμε, έτσι ώστε να βελτιώσουμε το πλαίσιο, για να υλοποιηθεί κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο στην υλοποίηση του. Κι αυτή την στιγμή, είμαστε στη φάση υλοποίησης. Ξέρω ότι αυτό είναι πρόταγμα για όλους μου τους συναδέλφους. Και γνωρίζω το ενδιαφέρον το οποίο  υπάρχει, γι’ αυτό και κατά τη διάρκεια των συσκέψεων, είχα μια εικόνα, αλλά επικοινωνήσαμε, γιατί θέλω να υπάρχει πλήρης διαφάνεια των ενεργειών, με το αρμόδιο επισπεύδον Υπουργείο, το Υπουργείο Εργασίας, κι υπάρχει δέσμευση, αφού ήρθαμε σε επαφή και με την ΑΑΔΕ , προκειμένου να λυθούν κάποια τεχνικά θέματα, ότι μέχρι το τέλος του έτους  θα έχει υλοποιηθεί η συγκεκριμένη εμβληματική πολιτική πρωτοβουλία, επιλύοντας ένα χρονίζον πρόβλημα».

Περίπου 2 μήνες αργότερα, στη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης και κατά τη συζήτηση του προσχεδίου του πορίσματός της, ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Καιρίδης, αναφερθείς στο θέμα της επιδότησης του 12%, είπε ότι μέσα από τη συνεργασία Υπουργείου Εργασίας, ΑΑΔΕ και ΟΑΕΔ, έχει προχωρήσει η επεξεργασία αιτημάτων, ώστε μέσα από συμψηφισμούς αυτών που οφείλει το κράτος στις επιχειρήσεις και αυτών που οφείλουν οι επιχειρήσεις στο κράτος, να γίνει εκκαθάριση της κάθε περίπτωσης. Ο κ. Καιρίδης, μάλιστα, έδωσε και τους αντίστοιχους αριθμούς, αναφορικά με τις περιπτώσεις επιχειρήσεων, οι υποθέσεις των οποίων, εδώ και ΕΝΑΜΙΣΗ χρόνο,  έχουν διεκπεραιωθεί: «Έχουν κατατεθεί πάνω από 300 πλήρεις φάκελοι και μέσα από μία πρωτόγνωρη διαδικασία συμψηφισμού απαιτήσεων και υποχρεώσεων, προχωράμε στη διευθέτηση των αιτημάτων… Μέχρι χθες (σ.σ. δηλαδή μέχρι 11/11) 9 φάκελοι (σ.σ. από τους 300) έχουν εκκαθαριστεί κι έχει συμψηφιστεί ποσό 5 εκατ. ευρώ. Είναι ένα πρώτο βήμα. Μπήκε το νερό στο αυλάκι».

Διαβάστε ακόμη  Ο περιφερειάρχης και το τουρκικό Προξενείο

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν ο κ. Σταϊκούρας, με την βαρύγδουπη αναφορά του για «εμβληματική πρωτοβουλία» εννοούσε τη συνεργασία των τριών φορέων και τους ρυθμούς χελώνας που ακολουθούνται στην επεξεργασία των αιτημάτων των επιχειρήσεων. Αν είχε κάτι άλλο στο μυαλό του (το ευχόμαστε), πρέπει να του υπενθυμίσουμε πως το έτος τελειώνει σε περίπου 10 μέρες…