Ανοικτή διαβούλευση με φορείς και πολίτες με αφορμή την ολοκλήρωση της Β΄ Φάσης της κυκλοφοριακής μελέτης Αλεξανδρούπολης.

Με ανακοίνωση του ο  Δήμος Αλεξανδρούπολης, καλεί σε ανοικτή διαβούλευση τους φορείς και τους πολίτες της πόλης, με αφορμή την ολοκλήρωση της Β΄ Φάσης της κυκλοφοριακής μελέτης Αλεξανδρούπολης.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, Λ. Δημοκρατίας 307 (εντός στοά) την Τετάρτη 24/02/2016 ώρα από 18.00 έως 21.00.

Στο μεταξύ με δελτίο τύπου της η παράταξη ΑΝΑ.Σ.Α εκφράζει επιφυλάξεις για τη μελέτη. Για το θέμα αυτό εκδόθηκε από την παράταξη δελτίο τύπου.

Αναλυτικά:

Όσο αφορά την ανάλυση, τα συμπεράσματα και τις προτάσεις της Β’ Φάσης της κυκλοφοριακής μελέτης για την πόλη της Αλεξανδρούπολης που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, ως δημοτική παράταξη καταθέτουμε τα εξής, σε πλήρη αντιστοιχία των αρχικών μας προτάσεων όπως τις είχαμε διατυπώσει κατά την Α’ Φάση :

Ως γενική παρατήρηση εμμένουμε στην άποψη μας για την σημαντική αδυναμία  έλλειψης ενός ολοκληρωμένου Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, το οποίο δυστυχώς βρίσκεται σε εξέλιξη όσο αφορά την επικαιροποίησή του.
Επί της ουσίας η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού ζητήματος δεν μπορεί να είναι ολοκληρωμένη και οριστική, αν δεν γίνει σαφές ένα συγκεκριμένο όραμα για την πόλη. Με βάση αυτό το όραμα πρέπει να σχεδιαστεί το πλαίσιο της μακροπρόθεσμης αναδιάρθρωσης της λειτουργικής δομής της και να καθοριστούν τα απαραίτητα βήματα σε αυτή την κατεύθυνση ώστε το σχέδιο αυτό να αποτελέσει μια αναπτυξιακή προοπτική και όχι μια πρόσκαιρη ικανοποίηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων, υλοποιώντας αυθαίρετες αποφάσεις.
Θεωρούμε ότι το ζητούμενο υλοποιώντας πολιτικές είναι να διασφαλίσεις την ελεύθερη και απρόσκοπτη μετακίνηση ανθρώπων και εμπορευμάτων συμβάλλοντας στη δημιουργία φιλικού, ανθρώπινου και περιβαλλοντικά αειφόρου περιβάλλοντος.
Ως γενική παρατήρηση οφείλουμε να δηλώσουμε πως κάθε πολεοδομική παρέμβαση, δεν είναι πολιτικά ουδέτερη: άλλα κοινωνικά στρώματα ή ομάδες ευνοεί, άλλα αφήνει αδιάφορα  και άλλα ενδεχομένως ζημιώνει.

Η  συγκεκριμένη Β’ φάση της  μελέτης έχει  ως  κύριο  αντικείμενο τη διαμόρφωση των οριστικών προτάσεων για τη βελτίωση της κυκλοφορίας και στάθμευσης για πεζούς, οχήματα, ποδήλατα, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κλπ, στο οδικό δίκτυο της πόλης.
Οι τρεις χρονικοί περίοδοι εφαρμογής της μελέτης με «οροφή» το έτος 2023, μας επιτρέπουν να εμμείνουμε στην πρότασή μας για ένα αναβαθμισμένο σύστημα σύγχρονου τροχιόδρομου (Τραμ) που έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προσφέρει πολλά συγκοινωνιακά, περιβαλλοντικά, αλλά και πολεοδομικά οφέλη. (Ο Βόλος ήταν η πρώτη Ελληνική επαρχιακή πόλη που ξεκίνησε την διερεύνηση για ένα σύγχρονο Τραμ και μετά ακολούθησε η Καλαμάτα, η Πάτρα, το Ηράκλειο και τελευταία η Λάρισα και τα Γιάννενα). Τα τροχιοδρομικά συστήματα αστικών συγκοινωνιών είναι συνυφασμένα στην κοινωνική συνείδηση και όχι άδικα, με μια κοστοβόρα επένδυση, κατά συνέπεια η Μελέτη Εφικτότητας και η Μελέτη Σκοπιμότητάς τους μπορούν να αναδείξουν είτε μια βιώσιμη λύση είτε όμως και να αποτρέψουν μια μη βιώσιμη επένδυση. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να αξιοποιούνται με αξιοπιστία οι όποιοι Κοινοτικοί Πόροι (ΕΣΠΑ) παρέχονται.
Η εξέταση μιας τέτοιας συγκοινωνιακής λύσης (η οποία απουσιάζει από τις προτάσεις της κυκλοφορικής μελέτης) πιθανώς θα ηταν αυτή που θα καθόριζε μέσω των οδών διέλευσης και το ζήτημα της μερικής πεζοδρόμησης ενός κεντρικού οδικού άξονα, πιθανότατα και της ίδιας της Λεωφόρου Δημοκρατίας (τουλάχιστον σε ένα κεντρικό της τμήμα).

Βασική υπόθεση της Β’ φάσης του κυκλοφοριακού σχεδιασμού είναι ότι μέχρι το έτος 2023, θα έχει γίνει η μεταφορά της σιδηροδρομικής γραμμής στη νέα χάραξη και θα έχει αποδοθεί στο Δήμο ο χώρος που καταλαμβάνει σήμερα  η  γραμμή  κατά  μήκος  των  οδών  Άβαντος, Εθν.  Αντίστασης και  Λ.Κωσταντινουπόλεως. Σε αυτή την υπόθεση ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ για την μεταφορά του σημερινού επιβατικού σταθμού του ΟΣΕ, η οποία θα απελευθερώσει τον συγκεκριμένο χώρο καθώς και την  γραμμή του τραίνου που φθάνει μέχρι αυτόν, μήκους 700 μ και πλάτους 40 μ., όπου μπορεί να κατασκευαστεί ένας μεγάλος πεζόδρομος, ανοίγοντας και το μέτωπο προς  θάλασσα.
Για αυτό τον λόγο και επιμείναμε στην πρώτη φάση της κυκλοφοριακής μελέτης, να ληφθεί υπόψη στον χωροταξικό σχεδιασμό, κυρίαρχα ο χώρος των αποθηκών της ΚΥΔΕΠ ο οποίος προσφέρει στο Δήμο ένα μοναδικό πλεονέκτημα: Να επιλύσει ταυτόχρονα τρία μεγάλα ζητήματα της πόλης.
1.Να χωροθετήσει οριστικά την λαϊκή αγορά σε μια μόνιμη θέση η οποία δεν θα δημιουργεί προβλήματα στο κυκλοφοριακό και θα εξυπηρετεί άριστα τους δημότες και τους παραγωγούς. Κάτι που γίνεται απόλυτα αναγκαίο μετά και από την πρόταση για μετατροπή της οδού Παπαναστασίου σε δρόμο διπλής κατεύθυνσης.
2. Να δημιουργήσει ένα εμπορικό κέντρο με δημοτική αγορά που θα περιλαμβάνει λαχαναγορά, κρεαταγορά, ιχθυαγορά, δίπλα στην ιχθυόσκαλα.
3. Να δώσει λύση με την δημιουργία ενός κομβικού κέντρου συνδυασμένων μεταφορών με την παράπλευρη χωροθέτηση του ΚΤΕΛ στην ευρύτερη περιοχή, στο σημείο όπου καταλήγει ο Περιφερειακός, αλλά και σε συνδυασμό με το αστικό ΚΤΕΛ, με σύνδεση με το αεροδρόμιο και ένα ΝΕΟ επιβατικό σταθμό του ΟΣΕ.
Στο σημείο εκείνο ένα υπόγειο ή επιφανειακό πάρκινγκ θα ικανοποιεί τη ζήτηση για χώρο στάθμευσης .

Συνοπτικά για τις όποιες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, αλλά και τις στοχευμένες πεζοδρομήσεις που προτείνονται, οφείλουμε να επισημάνουμε πως μπορούν να υλοποιηθούν με την προϋπόθεση της σταδιακής αποκέντρωσης βασικών διοικητικών υπηρεσιών και σταθμών μεταφορικών μέσων από το κέντρο της πόλης (ΚΤΕΛ, Δικαστήρια, Αστυνομία,κ.λ.π.), σύμφωνα όμως με τους βασικούς χωροταξικούς και πολεοδομικούς κανόνες. Απαραίτητη συνθήκη θεωρείται και η δημιουργία του μεγάλου Περιφερειακού δακτυλίου, καθώς και ο ανασχεδιασμός των αστικών συγκοινωνιών και η αναβάθμισή τους, ώστε να αλληλοσυμπληρώνονται και να συνεργάζονται με εκείνες των υπεραστικών μετακινήσεων, με στόχο να γίνουν ελκυστικές για τους πολίτες.

Πιο συγκεκριμένα, η αμφιδρόμηση της οδού Αλ. Παπαναστασίου και της οδού Θράκης στο δυτικό της τμήμα, με σκοπό την δημιουργία του παλιού εσωτερικού δακτυλίου, όπως αυτός είχε σχεδιαστεί από το σχέδιο του 1978, δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει θετικά στην ανακούφιση της κυκλοφορίας, πριν την τακτοποίηση των τμημάτων τα οποία παραμένουν αδιάνοιχτα και έχουν δρομολογηθεί για την 2η φάση παρεμβάσεων. Σε διαφορετική περίπτωση το μόνο που θα επιτευχθεί θα είναι η επιφόρτιση του κυκλικού κόμβου του παλιού νοσοκομείου. Επιπλέον η αμφιδρόμηση της οδού  Αλεξάνδρου Παπαναστασίου επιβαρύνει  τον στατικό φορέα της επικάλυψης του πρώην ρέματος Βανηκιώτη, με άγνωστα αποτελέσματα, λαμβάνοντας υπόψη ότι ήδη η υφιστάμενη ελαφρά κυκλοφορία έχει προκαλέσει ρωγμές στο κατάστρωμα, σε αρκετά μάλιστα σημεία.
Η τοποθέτηση φωτεινού σηματοδότη στο σημείο της πρώην γέφυρας Βανηκιώτη, προϋποθέτει την διαμόρφωση συγκοινωνιακού κόμβου στο σημείο αυτό, που χωρίς την τακτοποίηση των παρακείμενων ιδιοκτησιών δεν φαίνεται δυνατή.

Η τοποθέτηση έξη επιπλέον φωτεινών σηματοδοτών στους ήδη οκτώ υφιστάμενους της Λ.Δημοκρατίας, καθιστά αποτρεπτική την διέλευση οχημάτων από το κέντρο της πόλης κυρίως των βαρέων οχημάτων. Χωρίς την κατασκευή της περιφερειακής οδού όπως αυτή έχει σχεδιαστεί από την Εγνατία οδό Α.Ε. (την οποία δεν λαμβάνει υπόψη) και τον αποχαρακτηρισμό της υφιστάμενης Λεωφ. Δημοκρατίας από εθνική οδό, δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει θετικά  στην βελτίωση της κυκλοφοριακής ροής.

Όσον αφορά την κίνηση και στάθμευση φορτηγών και φορτοταξί στο κέντρο της πόλης προς φορτοεκφόρτωση, δεν καθορίζει ένα σαφές ωράριο. Η κίνηση των οχημάτων αυτών εντός του ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων προκαλεί σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα και θα πρέπει να ληφθεί σχετική μέριμνα.

Στο προγραμματισμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων
• δεν αναφέρει το δίκτυο όπως έχει σχεδιαστεί από την μελέτη επεκτάσεων Καλλιθέας-Νέα Χηλή.
• δεν φαίνεται  στον χάρτη 5.5.3 η επέκταση  επί της οδού Κύπρου.
• δεν αναφέρει το δίκτυο όπως έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται σε όλο το μήκος του μικρού περιφερειακού.

Τέλος οφείλουμε να επισημάνουμε πως εμμένουμε ξεκάθαρα στην αρχική μας θέση σε ενδεχόμενη πεζοδρόμηση ή και μονοδρόμηση της παραλιακής οδού Βασιλέως Αλεξάνδρου.
Η απόφαση ενός τέτοιου έργου δεν μπορεί να έχει ως μοναδικό κριτήριο μια κυκλοφοριακή μελέτη μια και αποτελεί μια πολιτική απόφαση η οποία έχει να κάνει με πολλές παραμέτρους μεταξύ των οποίων και την οικονομία όλης της ευρύτερης περιοχής.
Από επιστημονικής όμως άποψης μια τέτοια παρέμβαση θα πρέπει να συνδυασθεί και να ενταχθεί στον ευρύτερο σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης σύγχρονης ανάπλασης της παραλιακής ζώνης κάτω από το Φάρο, με αναπτυξιακή κριτήρια, για σύνδεση της πόλης με τη θάλασσα και την δημιουργία ζώνης αναψυχής. Εξάλλου σκοπός είναι να στρέψουμε τους κατοίκους στο θαλάσσιο μέτωπο της πόλης αντίθετα με ότι συμβαίνει σήμερα.
Για να το πετύχουμε όμως αυτό, όπως και στην εξαιρετικά πετυχημένη εκ του αποτελέσματος αντίστοιχη  περίπτωση της Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να προκυρηχθεί άμεσα ένας Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός Ιδεών, γεγονός που θα προσελκύσει αρχιτεκτονικά γραφεία από την Ευρώπη και όλο τον κόσμο!
Εξάλλου το παράδειγμα πολλών  παραλιακών  ελληνικών πόλεων (Καλαμάτα, Βόλος, Ηράκλειο, Πάτρα, Καβάλα, κλπ), απέδειξε ότι μόνο τολμηρές πολιτικές απόκτησης και διαχείρισης ελεύθερων χώρων, προσδίδουν στις πόλεις ανοικτούς ορίζοντες και άνοιγμα του μετώπου προς τη θάλασσα.
Επιπροσθέτως συμπληρώνουμε σήμερα πως στον όλο σχεδιασμό θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά πλέον υπόψη, το ενδεχόμενο πιθανής χωροθέτησης στο σημείο αυτό της παραλιακής ζώνης, μιας “μαρίνας” τουριστικών σκαφών, ως καθοριστικός παράγοντας σχεδιασμού και ανάπτυξης όλης αυτής της περιοχής. Μια τέτοια απόφαση που μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο πόλο έλξης των κατοίκων και των επισκεπτών της πόλης σε άμεση επαφή με την θάλασσα, είναι ικανή να αποτρέψει κάθε αποσπασματικό σχεδιασμό και να αλλάξει όλα τα σημερινά δεδομένα!
Ο διάλογος που ανοίγει η νέα αυτή Κυκλοφοριακή μελέτη θα πρέπει να είναι διαρκής, αφού και το πρόβλημα των αστικών μετακινήσεων επιδέχεται διαρκή βελτίωση ανάλογα με τις ανάγκες της εύρυθμης λειτουργίας της πόλης.
Για αυτο θα πρέπει να δημιουργηθεί και να αναρτηθεί στην κεντρική ιστοσελίδα του Δήμου ένα διαρκές ειδικό forum για το κυκλοφοριακό.

Newsroom Alexpoli.gr