Με επιτυχία η ομιλία του Χρήστου Χωμενίδη στο Ιστορικό Μουσείο

Την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο χώρο περιοδικών εκθέσεων του Ιστορικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης η ομιλία του συγγραφέα Χρήστου Χωμενίδη με τίτλο «Πως έγινα συγγραφέας, γιατί παραμένω συγγραφέας, σε τι χρησιμεύω ως συγγραφέας», με την οποία εγκαινιάστηκε ο 10ος κύκλος ομιλιών και διαλέξεων του Μουσείου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του κ. Νικόλαου Πινάτζη, Προέδρου του Ιστορικού Μουσείου, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό και έκανε μια σύντομη αναδρομή στο θεσμό των ομιλιών και διαλέξεων με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα χρόνων, αναφέροντας τις σημαντικές προσωπικότητες, που έχει παρουσιάσει το Ιστορικό Μουσείο της Αλεξανδρούπολης όλα αυτά τα χρόνια.

Στη συνέχεια η κ. Βάλια Κατσίμπα, Μουσειολόγος και εξωτερική συνεργάτης του Μουσείου παρουσίασε ένα σύντομο βιογραφικό του συγγραφέα κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην εργογραφία του από τα πρώτα του βήματα μέχρι το πιο πρόσφατο βιβλίο του, τον Φοίνικα. Τέλος, η κ. Σούλα Οικονομίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία της Σχολής Επιστημών της Αγωγής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, αναφέρθηκε στη διττή προσφορά του Χρήστου Χωμενίδη τόσο στη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία όσο και στη δημοσιογραφία, για να δώσει στη συνέχεια το λόγο στον ίδιο τον συγγραφέα.

Ο Χρήστος Χωμενίδης, με πρόσχημα την ιλαροτραγική -όπως όλων μας- αυτοβιογραφία του, επιχείρησε μια αναδρομή στα τελευταία πενήντα χρόνια της κοινής μας ελληνικής ζωής. Και αποπειράθηκε να απαντήσει σε μια σειρά από καυτά ερωτήματα. Σταθήκαμε τυχεροί ή άτυχοι; Στράβωσε κάποτε το κλίμα; Θα μπορούσαμε να τα έχουμε καταφέρει καλύτερα; Πώς άραγε θα μας θυμούνται -εάν μάς θυμούνται καν- τα παιδιά των παιδιών μας;  

Η ομιλία έκλεισε με μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, που έδωσε τη δυνατότητα στο κοινό να γνωρίσει καλύτερα τον συγγραφέα αλλά και να συζητηθούν διεξοδικότερα ποικίλα ζητήματα, λογοτεχνικής, πολιτικής, αλλά και κοινωνικής φύσης.