Συναγερμός φαίνεται πως έχει σημάνει σε ΕΛ.ΑΣ. και ΕΥΠ, μετά την εισβολή του τουρκικού Στρατού στη βορειοανατολική Συρία, εξ αιτίας του ανοιχτού ενδεχόμενου  προσπάθεια μετακίνησης τζιχαντιστών προς την Ευρώπη, μέσω Ελλάδας.

Ουσιαστικά, οι ελληνικές Αρχές φοβούνται αφίξεις μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και στον Έβρο.

Ο Συριακός Δημοκρατικός Στρατός υποστηρίζει ότι περίπου 12.000 ύποπτοι τζιχαντιστές βρίσκονται φυλακισμένοι σε εφτά διαφορετικά σημεία, την ίδια ώρα που οι κουρδικές Αρχές της Συρίας κατηγόρησαν την Τουρκία πως οι βομβαρδισμοί που πραγματοποιούνται στην περιοχή όπου βρίσκεται μία από τις φυλακές τζιχαντιστών, είχε ως αποτέλεσμα να βοηθηθούν οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να δραπετεύσουν.

Σε κάθε περίπτωση, μόνο προβληματισμό και ανησυχία προκαλούν στην ΕΛ.ΑΣ. τα εν λόγω δεδομένα ενώ κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι με τους 12.000 υπόπτους για τζιχαντ.

Διαβάστε ακόμη  Η Αλεξανδρούπολη γίνεται λιμάνι των ΗΠΑ και οδηγείται σε οικονομική και πολιτική αιμορραγία

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι ελληνικές Αρχές θα επιχειρήσουν να αυξήσουν την επιφυλακή τους στα σύνορα, μέσω της ενίσχυσης των κλιμακίων των «ειδικών» υπηρεσιών ασφαλείας που κάνουν το λεγόμενο «profiling» υπόπτων. Στόχος είναι τα άτομα που φτάνουν στον Έβρο και στα νησιά να ελέγχονται αυστηρά, στη διάρκεια της διαδικασίας καταγραφής τους, ώστε να «σκανάρονται» οι ύποπτοι.

Αξίζει δε να αναφερθεί πως ιδιαίτερη προσοχή θα δίνεται και στην ταυτοποίηση εισερχομένων με τα ονόματα που υπάρχουν στις λίστες των ελληνικών Αρχών με τους υπόπτους για συμμετοχή στον ISIS.

Τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης αναμένεται να ενισχυθούν με προσωπικό ειδικά εκπαιδευμένο στον έλεγχο στοιχείων ταυτότητας υπόπτων, ενώ από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ. το βάρος σηκώνεται από  την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, κλιμάκια της οποίας ήδη  βρίσκονται σε Έβρο και νησιά.