12% ΟΑΕΔ: Ακόμα μια πολιτική απάτη

Σε ακόμα ένα κυβερνητικό φιάσκο όπως φαίνεται οδηγείται η υπόθεση των ανεξόφλητων αξιώσεων των επιχειρήσεων από επιδότηση του εργατικού κόστους του ΟΑΕΔ, το γνωστό σε όλους 12% που εισέπρατταν οι βιοτεχνικές βιομηχανικές επιχειρήσεις των παραμεθόριων περιοχών.

Η πολυδιαφημιζόμενη ρύθμιση υποτίθεται ότι θα έδινε λύση στο χρόνιο πρόβλημα που προκάλεσε οικονομική ασφυξία στις τοπικές επιχειρήσεις, συμψηφίζοντας τις συγκεκριμένες απαιτήσεις τους από τον ΟΑΕΔ με οφειλές του Δημοσίου. Ένα πρόβλημα βέβαια που προκλήθηκε από τους εμπνευστές της συγκεκριμένης τροπολογίας αφού οι επιδοτήσεις του 12% σταμάτησαν να καταβάλλονται από το 2010 λόγω κρίσης. Οι κυβερνητικοί βουλευτές της συγκεκριμένης τροπολογίας πανηγύριζαν στα τοπικά μέσα ότι δείχνουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για τη Θράκη και ότι επιτεύχθηκε μία μεγάλη νίκη για όλες τις επιχειρήσεις.

Νίκη ουσιαστική ή νίκη επικοινωνιακή, κατά το παλιά μου τέχνη κόσκινο; Όπως φαίνεται ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και με την έκδοση της ΚΥΑ για την διαδικασία του συμψηφισμού διαφαίνεται ότι η ρύθμιση αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που είχαν ασκήσει ένδικα μέσα για την διεκδίκηση των ποσών αυτών και όχι την πλειοψηφία των επιχειρήσεων που ήταν δικαιούχοι της επιδότησης.

Διαβάστε ακόμη  Το τελευταίο κείμενο του Μ. Χαραλαμπίδη για την Θράκη

Δίνεται λύση δηλαδή μόνο για ελάχιστες επιχειρήσεις που είχαν τα μέσα και τους πόρους να διεκδικήσουν και δικαστικά τα ποσά των επιδοτήσεων αν και επικοινωνήθηκε ως μια συνολική λύση που περιλαμβάνει το σύνολο των παραγωγικών επιχειρήσεων.

Θα πρέπει οι ιθύνοντες να ξεκαθαρίσουν το τοπίο και να δώσουν απαντήσεις σε όλους τους επιχειρηματίες που έβαλαν πλάτη τόσα χρόνια διατηρώντας με θυσίες την παραγωγική δραστηριότητα και την απασχόληση στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ζωντανή παρόλες τις αντιξοότητες.Σύμφωνα με αυτά που ορίζει η σχετική Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ 34341/5991/18.9.2020) που εκδόθηκε τις προηγούμενες ημέρες μία από τις βασικές προϋποθέσεις είναι οι εν λόγω απαιτήσεις να μην έχουν υποπέσει σε παραγραφή σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για την περίοδο 2010 έως 2015 η ΚΥΑ δίνει την δυνατότητα συμψηφισμού για την περιόδου Β του έτους 2014 και το έτος 2015.

Το θέμα πρέπει να τεθεί από όλους τους θεσμικούς αντιπροσώπους και ειδικά τους κυβερνητικούς βουλευτές στην κ. Μπακογιάννη ενόψει της επίσκεψης της την Παρασκευή για την διακομματική επιτροπή για την “ανάπτυξη” της Θράκης.