Ενημέρωση για το LNG εν μέσω προβληματισμών και ενστάσεων

Απαντήσεις σε σειρά ερωτημάτων δημοτικών συμβούλων, πολιτών και αλιέων έδωσε ένας εκ των επιστημονικών συντακτών της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου του πλωτού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) που σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στην Αλεξανδρούπολη.

Μετά από υπογραφές και αίτημα περίπου 80 πολιτών για περισσότερη ενημέρωση αναφορικά με την επένδυση, στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου παρέστη ο Απόστολος Ευθυμιάδης, ο οποίος συνέβαλλε στην εκπόνηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου. Ωστόσο, όπως παρατήρησε και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, από τους 80 υπογράφοντες, στη συνεδρίαση δεν παρέστησαν περισσότεροι από 10…

Ο κ. Ευθυμιάδης σημείωσε πως για την αεριοποίηση του φυσικού αερίου θα υπάρχουν δύο εναλλακτικές, είτε με φυσικό αέριο είτε με θαλασσινό νερό. Παράλληλα, σημείωσε πως ειδικοί επιστήμονες θα παρακολουθούν το θαλάσσιο περιβάλλον και την ιχθυοπανίδα, ώστε αν υπάρξουν επιπτώσεις να αντιμετωπιστούν άμεσα. Σε ό,τι αφορά στη θερμοκρασία της θάλασσας γύρω από την εξέδρα, εκτίμησε πως δεν θα υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις, ενώ σε ό,τι αφορά την αλιευτική δραστηριότητα, σημείωσε πως η απαγόρευση θα ισχύει για 200 μ. γύρω από την εξέδρα, κάτι που οι παρόντες αλιείς αντέκρουσαν, λέγοντας πως ακόμη και γύρω από τα καλώδια της ΔΕΗ και του ΟΤΕ που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με τη Σαμοθράκη, ισχύει απαγόρευση της τάξης του 1 ναυτικού μιλίου. Οι αλιείς ζήτησαν επίμονα να ενημερωθούν για την έκταση των αλιευτικών πεδίων που θα χάσουν λόγω του έργου, δίχως να λάβουν συγκεκριμένη απάντηση. Για λίγα δευτερόλεπτα, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από μερίδα αλιέων, οι οποίοι φώναξαν στον μελετητή πως κανείς δεν ξέρει καλύτερα τη θάλασσα από τους ίδιους και πως δεν τους καλύπτουν οι απαντήσεις του μελετητή.

Διαβάστε ακόμη  Kέντρο Αριστείας στα Μυελοδυσπλαστικά σύνδρομα η Αιματολογική Κλινική του ΠΓΝΑ

Για την περίπτωση ατυχήματος, π.χ. διαρροής, ο κ. Ευθυμιάδης επισήμανε πως η απόσταση από την ακτή είναι μεγάλη, ώστε ακόμη και να σημειωθεί διαρροή της τάξης του 70% του φορτίου θα υπάρξει άμεσα εκτόνωση.

Από την πλευρά τους, οι δημοτικοί σύμβουλοι υπέβαλλαν ερωτήματα, που είχαν στο επίκεντρο την προστασία του περιβάλλοντος, τις λεπτομέρειες για τη διαδικασία αεριοποίησης του φυσικού αερίου, τις θέσεις εργασίας, που ειπώθηκε πως θα είναι 70 άμεσες και πάνω από 100 έμμεσες. Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης ΑΝΑΣΑ Π. Μιχαηλίδης σημείωσε πως σύμφωνα με τη νομοθεσία, από τον Ιούνιο του 2015, η μελέτη του έργου θα πρέπει να επικαιροποιηθεί και να ευθυγραμμιστεί σύμφωνα με όσα προβλέπει η κοινοτική οδηγία Seveso 3, αφού έχει συνταχθεί σύμφωνα με την οδηγία Seveso 2 και μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει τροποποίησή της. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ύπαρξη της μελέτης επικινδυνότητας του έργου την οποία δεν έχει παραλάβει το δημοτικό συμβούλιο, κάτι που, όπως τόνισε, είναι αναγκαίο να γίνει.

Σύμβουλοι έθεσαν και το θέμα των αντισταθμιστικών, δίχως να υπάρξει κάποια συγκεκριμένη δέσμευση, άλλωστε ο κ. Ευθυμιάδης δεν είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος για τα θέματα αυτά, όπως ανέφερε και ο κ. Λαμπάκης.

Ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης εμφανίστηκε για άλλη μία φορά θετικός ως προς την επένδυση, καθησυχάζοντας τους αλιείς ότι θα έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο μια μικρή αναστάτωση σε ό,τι αφορά τις απαγορεύσεις που θα ισχύσουν σε συγκεκριμένα σημεία γύρω από την πλωτή εξέδρα, επαναλαμβάνοντας πως και ο ίδιος είναι περιβαλλοντικά πολύ ευαίσθητος και δεν θα επιτρέψει να προκληθεί καμία βλάβη στο περιβάλλον.

Newsroom Alexpoli.gr