14η Συνάντηση των Ευρωπαϊκών Χωριών Πελαργών στον Πόρο

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, η 14η Συνάντηση του Δικτύου των Ευρωπαϊκών Χωριών Πελαργών, στις 17 και 18 Μαΐου, στον Πόρο και στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου.
Μετά τον Ιούνιο του 2016, ο Πόρος είναι μέλος του Δικτύου και είχε την τιμή φέτος να φιλοξενήσει την ετήσια συνάντησή του. Σε αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι των αντίστοιχων χωριών της Γερμανίας, της Ελβετίας, της Ουγγαρίας, της Κροατίας, της Βουλγαρίας, της Σλοβενίας, της Ισπανίας και της Τουρκίας.
Στις ετήσιες συναντήσεις κάθε χωριό παρουσιάζει τις δράσεις που έχει κάνει, ανταλλάσσονται εμπειρίες και ιδέες και όλα αυτά κάτω από την ομπρέλα της Euronatur, της οργάνωσης η οποία δίνει αυτό τον τίτλο.

Η Euronatur προωθεί την υιοθέτηση Τοπικών Σχέδιων Δράσεις στα Χωριά των Πελαργών, ώστε οι δράσεις να υλοποιούνται συστηματικά και αποτελεσματικά. Επίσης, χρηματοδοτεί προγράμματα προστασίας, διαχείρισης, ευαισθητοποίησης και ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας. Στον Πόρο και στο Δέλτα του Έβρου ήδη υλοποιούνται προγράμματα, ενώ από το επόμενο έτος θα υποβληθεί και νέα πρόταση απ’ όλα τα χωριά.

Διαβάστε ακόμη  Έβρος: Έφυγε από την ζωή ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Θ. Δημοσχάκης

Οι προσκεκλημένοι έμειναν κατενθουσιασμένοι από την τοπική φιλοξενία, τον Πόρο, τις Φέρες και τους κατοίκους τους, την τοπική κουζίνα, τα αξιοθέατα, το Δέλτα του Έβρου και φυσικά τους πολυάριθμους πελαργούς που παρατήρησαν.

Στη συνάντηση υιοθετήθηκε ψήφισμα σχετικά με κινδύνους που διατρέχουν οι πελαργοί κατά τη μετανάστευσή τους στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή, το οποία σύντομα θα αποσταλεί στο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNEP).

Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης μέσω της Αντιδημαρχίας Φερών και ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου πιστεύουν και υποστηρίζουν έμπρακτα την πρωτοβουλία των Ευρωπαϊκών Χωριών Πελαργών και δεσμεύονται με αυτή την ευκαιρία να καταβάλουν προσπάθειες για την προστασία των πελαργών στην περιοχή, αλλά και την ανάπτυξη της.