17 μηνύσεις και αγωγές κατά συμβούλων και ΜΜΕ κατέθεσε σε 1,5 χρόνο ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης

Δεκαεπτά μηνύσεις και αγωγές μέσα σε 1,5 χρόνο, εναντίον δημοτικών συμβούλων και δημοσιογράφων, έχει καταθέσει ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, αξιώνοντας πάνω από 200.000 ευρώ ως αποζημίωση. Μάλιστα, στην περίπτωση των αγωγών που έχει καταθέσει εναντίον του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου (και ξαδέλφου του!) Παύλου Μιχαηλίδη, η «δικαίωση» του Δημάρχου θα σημαίνει αυτόματα την απώλεια του σπιτιού του «κατηγορουμένου».

«Πρόκειται για περίπτωση Δημάρχου που όμοιά της δεν υπάρχει σε όλη τη χώρα», είπε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης και τέως Δήμαρχος Βαγγέλης Λαμπάκης, στο πλαίσιο συζήτησης που προκάλεσαν για αυτές τις πρακτικές του Δημάρχου 21 σύμβουλοι της αντιπολίτευσης στη χθεσινή συνεδρίαση. Μάλιστα, ο κ. Λαμπάκης αναφέρθηκε και σε 10 μηνύσεις που κατέθεσε ο Δήμαρχος για άλλα θέματα εναντίον του, με όσες έχουν εκδικαστεί μέχρι σήμερα να τον απαλλάσσουν.  

«Με αυτές τις αναφορές, πόνταρε στο να με εκτοπίσει από την πολιτική  ζωή του τόπου, να τεθώ σε αργία.. Έξι έχουν μπει στο αρχείο ως αναληθείς ή ψευδείς, για κάποιες αθωώθηκα όπως θα συμβεί και τώρα, ελπίζω Συνοδικά, ο κ. Ζαμπούκης έχει συμπληρώσει 17 δικόγραφα, 17 διώξεις εναντίον συναδέλφων και δημοσιογράφων μέσα σε 1,5 χρόνο».

Σε παρόμοιο μήκος κύματος και οι τοποθετήσεις συμβούλων της αντιπολίτευσης που στηλίτευσαν αυτές τις πρακτικές που μετατρέπουν σε αίθουσα δικαστηρίου το Δημαρχείο, που εκφοβίζουν τους δημοτικούς σύμβουλος, ακυρώνουν τον πολιτικό ρόλο του δημοτικού συμβουλίου, απειλώντας τη δημοκρατική του υποστάση.

«Δεν πρέπει μέσα σε ένα δημοκρατικό χώρο, όπως  το Δημοτικό Συμβούλιο, να φοβόμαστε να μιλήσουμε, ούτε όμως επιτρέπεται  να λοιδορούμε αν δεν έχουμε αδιάσειστα στοιχεία. Δεν είμαστε εδώ να εκδικηθούμε κάποιον επειδή είπε κάτι που δεν μας άρεσε» είπε ο επικεφαλής της παράταξης «Αδέσμευτη Νέα Αυτοδιοίκηση» Βαγγέλης Μυτιληνός.

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε κάθε τέτοια λογική με κλητεύσεις και δικαστήρια. Μιλάμε για  το πολιτικό ζητούμενο, για το τι Αλεξανδρούπολη θέλουμε, για το πού θέλουμε να κινούμαστε και φέρατε εδώ μέσα δικηγόρο; Αυτό δεν το δέχομαι. Εδώ μέσα κάνουμε πολιτική», τόνισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σάββας Δευτεραίος.

«Πέτρα του σκανδάλου» και βασική αφορμή για το μπαράζ των αγωγών του κ. Ζαμπούκη ήταν η υπόθεση ξηλώματος ενός παρτεριού σε πεζόδρομο της πόλης, τον Μάιο του 2020, στον οποίο διατηρεί επιχείρηση εστίασης η οικογένεια του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΑ Μπάμπη Μιχαηλίδη. Ο Παύλος Μιχαηλίδης ενημερώθηκε από πολίτες και μετέβη στο σημείο ζητώντας να σταματήσουν οι παράνομες εργασίες όπως τις χαρακτήρισε , με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση και να κληθεί η αστυνομία. Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, κατά την τοποθέτησή του, δεν υπάρχει τίποτα προσωπικό εναντίον του κ. Ζαμπούκη από την πλευρά του και το μόνο που έκανε ήταν να ασκήσει αντιπολίτευση, αναδεικνύοντας, ως όφειλε, ένα θέμα που του έθεσαν οι δημότες. Εμφανίστηκε έτοιμος να ζητήσει συγνώμη, αν έσφαλε κάπου, σημειώνοντας πως αδυνατεί να υποστεί με την οικογένειά του αυτή τη διαδικασία.

Το θέμα με το παρτέρι είχε πάρει διαστάσεις και σχολιάστηκε επί μέρες στο διαδίκτυο και στα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα να θιγεί η τιμή και η υπόληψη του κ. Ζαμπούκη, ο οποίος αποφάσισε να προσφύγει στη δικαιοσύνη. «Απευθύνθηκα για να βρω το δίκιο μου, εκεί όπου αισθάνομαι εμπιστοσύνη… Διάβαζα επί εβδομάδες ότι είμαι νονός της νύχτας, ότι κάνω πάρτι αναθέσεων, ότι είμαι σερίφης, ότι ξεπλένω γραμμάτια της νύχτας. Αυτοί είναι οι λόγοι που απευθύνθηκα στα δικαστήρια. Θα μπορούσα να τα παραβλέψω όλα αυτά, όπως έκανε με τα

‘ο μηδέν, ο κανένας, ο τίποτα, ο πολιτικός πλιατσικολόγος’. Όμως, εγώ, σήμερα είμαι εδώ, αύριο, μπορεί να μην είμαι. Μπορεί αύριο να θέλω να επιστρέψω στην επιστήμη μου, μπορεί μεθαύριο ο λαός να πει να πάω στο σπίτι μου. Θα πρέπει να συνεχίσω σε έναν τομέα επαγγελματικό και επιστημονικό, όπως έφυγα και μπήκα στην πολιτική. Με ακεραιότητα», σημείωσε ο Δήμαρχος, επιχειρώντας να υποβαθμίσει το θέμα με τα παρτέρια λέγοντας ότι έκανε το καθήκον του για μία τυπική περίπτωση, όπως δεκάδες παρόμοιες καταγγελίες, που φτάνουν καθημερινά στο Δήμο. Μόνο που η συγκεκριμένη παρανομία προήλθε από συγγενικά πρόσωπα μέλους της δημοτικής αρχής, όχι οποιουδήποτε πολίτη!

Διαβάστε ακόμη  Αλεξανδρούπολη: Κινητοποίηση φοιτητών κατά του νόμου Πιερρακάκη

Ένα ακόμη θέμα, για το οποίο μηνύθηκαν ΜΜΕ της περιοχής, ήταν η απόφαση της δημοτικής αρχής να προμηθευτεί ηλεκτρικά ποδήλατα για τις ανάγκες της δημοτικής αστυνομίας από επιχείρηση που ανήκει σε συγγενικό πρόσωπο του αντιδημάρχου Θεόδωρου Βουρδόλη.

«Όταν μιλάμε για απευθείας ανάθεση, που δεν είναι απευθείας ανάθεση, αλλά έχει κληθεί το ελάχιστο όριο του νόμου των 3 από τους 20 επαγγελματίες, φέρνω ένα παράδειγμα, είναι οιονεί απευθείας ανάθεση. Γιατί δεν καλείς και τους 20 για να πάρεις 50% έκπτωση και παίρνεις 1% καλώντας μόνο 3, με απόλυτη νομιμοφάνεια, όχι όμως νομιμότητα», σχολίασε σχετικά ο κ. Λαμπάκης.

Ο κ. Ζαμπούκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε όλες τις μηνύσεις που είχε κάνει ο κ. Λαμπάκης, στα 9 χρόνια που ήταν Δήμαρχος, εναντίον πολιτικών προσώπων, πολιτών και ΜΜΕ, αλλά και πιο πρόσφατα, εναντίον του ιδίου. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις οι ισχυρισμοί του αποδείχθηκαν αβάσιμοι, κατά τη δευτερολογία του κ. Λαμπάκη, την οποία, βεβαίως, δεν έμεινε στην αίθουσα για να ακούσει ή να αντικρούσει.

Για παράδειγμα, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην υπόθεση των 31 δημοτικών συμβούλων και του πρώην Δημάρχου Γιώργου Αλεξανδρή, που διασύρονται εδώ και 10 χρόνια, όπως είπε, με ευθύνη του κ. Λαμπάκη. Όπως ανέφερε ωστόσο ο κ. Λαμπάκης, η μήνυση δεν προήλθε από εκείνον, αλλά από δύο μηχανικούς. Μάλιστα, ο ίδιος, επιδεικνύοντας συναδελφική αλληλεγγύη, κατέθεσε ότι ήταν νέος και άπειρος Δήμαρχος στην πρώτη του κατάθεση, ζητώντας τελικά την απαλλαγή τους.

Αναφορικά με την ένσταση του κ. Λαμπάκη για τη συμμετοχή Ζαμπούκη στις εκλογές, δίχως να έχει παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου, ο Δήμαρχος είπε πως ενώ κέρδισε την υπόθεση, υπήρξε προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με αποτέλεσμα, όπως είπε, για 6 μήνες να είναι όμηρος, ο μοναδικός Δήμαρχος στην Ελλάδα που ήταν υπό αμφισβήτηση η υπογραφή του. Ο κ. Λαμπάκης, απαντώντας, σημείωσε πως την άποψη για μη συμβατότητα μεταξύ της υποψηφιότητας κάποιου στις δημοτικές εκλογές με τη διατήρηση θέσης προέδρου σε ΝΠΔΔ, την ενστερνίζονται κορυφαίοι νομικοί στη χώρα ακόμη και σήμερα.

Ο κ. Ζαμπούκης αναφέρθηκε και στην υπόθεση της πληρωμής αναδρομικών των υπαλλήλων της ΔΕΥΑΑ, για την οποία διώκεται για κακούργημα, αφού υπήρχαν ήδη τελεσίδικες αποφάσεις από Ανώτατα Δικαστήρια που δεν επέτρεπαν τις συγκεκριμένες πληρωμές. «Πληρώσαμε τα δεδουλευμένα των ανθρώπων αυτών και μας μήνυσε», είπε ο Δήμαρχος. «Ζημιώσατε την επιχείρηση κατά 230.000 ευρώ, ενώ ο νομικός σύμβουλος της επιχείρησης σας είχε πει ότι δεν νομιμοποιείστε να το κάνετε» απάντησε ο κ. Λαμπάκης.

Να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Κολιός υπέπεσε σε σοβαρό σφάλμα, όταν επέτρεψε να μπει στην αίθουσα συνεδριάσεων ο δικηγόρος του κ. Ζαμπούκη Ηλίας Ηλιακόπουλος, ο  οποίος είναι ανεμβολίαστος εκ πεποιθήσεως, επιδεικνύοντας μόνο ένα rapid test. Βεβαίως, σύμφωνα με την Εγκύκλιο του ΥΠΕΣ, εντός της αίθουσας συνεδριάσεων επιτρέπονται μόνο εμβολιασμένοι ή έχοντες πιστοποιητικό νόσησης. Χρειάστηκε να περάσει αρκετή ώρα για να ενημερωθεί ο πρόεδρος από δημοτικό σύμβουλο και να δώσει εντολή αποχώρησης του κ. Ηλιακόπουλου από την αίθουσα, παρά τις αντιδράσεις του. Τελικώς, οδηγήθηκε σε αίθουσα του δημαρχείου για να παρέμβει μέσω υπολογιστή, κάτι που δεν έγινε λόγω αντίδρασης της μείζονος αντιπολίτευσης.