2.000 κουτιά μεταξόσπορου στον Έβρο

Σε μερικές ημέρες θα ξυπνήσουν οι μεταξοσκώληκες στο Σουφλί, θα «κλαδώσουν» και θα σχηματίσουν κουκούλι, με τους σηροτρόφους πανέτοιμους να συλλέξουν το μετάξι στη συνέχεια.

«Συνήθως, κλαδώνουν σε κλαδί πουρναριού είτε σε τεχνητό υπόστρωμα. Τοποθετούνται κομμάτια από πουρνάρια στα κρεβάτια που κοιμούνται οι μεταξοσκώληκες και αρχίζουν σταδιακά να βγάζουν το νήμα από το στόμα τους κι όπως έρχεται το νήμα στον αέρα τρίβουν το κεφάλι τους και δημιουργούν τη φούσκα» δήλωσε στο ypaithros.gr ο γεωπόνος στη ΔΑΟΚ Έβρου, Δημήτρης Ράπτης, σημειώνοντας ότι στον Έβρο δουλεύτηκαν περίπου 2.000 κουτιά μεταξόσπορου.

Ασχολούνται και νέοι άνθρωποι με τη σηροτροφία

Φέτος, οι βροχές ήταν ευνοϊκές, οι μουριές είναι χυμώδεις και οι θερμοκρασίες ομαλές. «Η φιλοσοφία του Έλληνα και δη του Εβρίτη σηροτρόφου αλλάζει, και πλέον ασχολούνται και νέοι άνθρωποι. Ενδιαφέρονται περισσότερο για την παραγωγή και ξεφεύγουν από την επιδότηση, γεγονός που θα εγείρει θέμα αναπίνησης», αναφέρει, θίγοντας το καίριο πρόβλημα που εμποδίζει την ανάπτυξη της σηροτροφίας στο Σουφλί.

Να σημειωθεί πως οι υπάρχουσες μουριές είναι 25ετίας έως πολύ παλαιότερες, αλλά αν καλλιεργηθούν σωστά θα βελτιωθούν κατά πολύ οι αποδόσεις.

Η κατάσταση φαίνεται να είναι εμφανώς καλύτερη σε σχέση με το καλοκαίρι του 2017, όταν η ξηρασία και οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες είχαν ως αποτέλεσμα από τους 53 καλλιεργητές να πληρωθούν για την παραγωγή τους μόνο οι 4.