3 φορείς ενώνουν δυνάμεις για τη συνέχιση των ανασκαφών της Πλωτινόπολης

Στην υπογραφή προγραμματικής σύμβασης προχωρούν ο Δήμος Διδυμοτείχου, η Περιφέρεια ΑΜΘ και το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να συνεχιστεί το ανασκαφικό έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου στο χώρο της αρχαίας Πλωτινόπολης, μια από τις σημαντικές ανασκαφές όχι μόνο του νομού, αλλά και όλης της Ελλάδας, τα ευρήματα της οποίας έχουν γίνει γνωστά και έξω από τα όρια της χώρας μας.

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Πέμπτη 27/9, συζητήθηκε και εγκρίθηκε η σύμβαση μεταξύ των τριών φορέων. Όπως σημειώνεται στο κείμενο της σύμβασης, «το πρόγραμμα αφορά στη συνέχιση της σωστικής ανασκαφής στον αρχαιολογικό χώρο της Πλωτινόπολης και ειδικότερα στο κτηριακό συγκρότημα ρωμαϊκών χρόνων, όπου σώζεται, σε αρκετά καλή κατάσταση, ψηφιδωτό δάπεδο. Στόχος του προγράμματος είναι καταρχήν η ολοκλήρωση της αποκάλυψης του εν λόγω συγκροτήματος, προκειμένου να αποσαφηνιστεί η έκταση και τα όριά του και να καταστεί εφικτή η αποτύπωσή του, και, εν συνεχεία, η εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή στεγάστρου για την προστασία τόσο των κτηριακών καταλοίπων όσο και του ευπαθούς ψηφιδωτού δαπέδου. Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος, προβλέπονται εργασίες συντήρησης, αποκατάστασης και εν γένει προστασίας των ευρημάτων, καθώς και διαμόρφωσης του χώρου, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός χώρου υψηλής αισθητικής που θα ενσωματωθεί στη ζωή των σύγχρονων παρακείμενων οικισμών και του νομού Έβρου γενικότερα».

Αξίζει να τονιστεί πως αυτό που με έμφαση επισημαίνεται στη σύμβαση είναι ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφικές εργασίες που θα εκτελεστούν θα παραμείνουν στο Διδυμότειχο και δεν θα μεταφερθούν εκτός των ορίων του. Ως χώρος φύλαξης των ευρημάτων ορίζεται το Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου.

Διαβάστε ακόμη  Καιρός σήμερα: Βροχές και καταιγίδες αλλά σταδιακή βελτίωση από το βράδυ

Το έργο χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό του Δήμου Διδυμοτείχου, με 40.000€.