42 χρόνια μετά κηδεύεται στο Διδ/χο ο Χρήστος Χατζόπουλος του ηρωικού Νοράτλας «Νίκη 4»

Παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου πραγματοποιήθηκε στο Τατόι η τελετή υποδοχής των λειψάνων των 16 Ελλήνων στρατιωτών που επέβαιναν στο μεταγωγικό αεροσκάφος Noratlas που καταρρίφθηκε στο σημείο όπου βρίσκεται ο Τύμβος της Μακεδονίτισσας, τον Ιούλιο του 1974 στην Κύπρο. Ανάμεσα τους και ο εβρίτης έφεδρος Ανθυπασπιστής Χατζόπουλος.

Μέρος των οστών του Χρήστου Χατζόπουλου φτάνουν στην ιδιαίτερη πατρίδα του το Διδυμότειχο, την ερχόμενη Παρασκευή. Με ανακοίνωση της η 16η Μ/Κ Μεραρχία Πεζικού Διδυμοτείχου, τονίζει: «Η απότιση φόρου τιµής αποτελεί ηθική υποχρέωση και είναι το ελάχιστο χρέος που οφείλουµε σε εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους στο πεδίο της µάχης, για την ελευθερία της πατρίδας».

Η εξόδιος ακολουθία των οστών του έφεδρου Ανθυπασπιστή Χρήστου Χατζόπουλου, θα λάβει χώρη την Κυριακή 9 Οκτωβρίου  στις 12 το μεσημέρι στον Ι. Ν. Κοιμήσεως Θεοτόκου Διδυμοτείχου. Ο ενταφιασμός θα γίνει αμέσως μετά στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο.

Διαβάστε ακόμη  Στα Λουτρά, 3 χρόνια μετά τις πλημμύρες, παρακαλούν τον Δήμο για τα αυτονόητα

Μαζί με άλλα 15 αεροσκάφη τύπου Νοράτλας το «Νίκη 4» είχε απογειωθεί από τη Σούδα τη νύχτα της 21ης Ιουλίου 1974. Πετώντας χαμηλά και με σβηστά φώτα, ξημερώματα της επομένης, τα αεροσκάφη δέχτηκαν φίλια πυρά στη Λευκωσία, καθώς εξελήφθησαν για τουρκικά. Το «Νίκη 4» ήταν το μοναδικό που καταρρίφθηκε. Τέσσερις αεροπόροι και 27 καταδρομείς σκοτώθηκαν, ενώ μόνο ένας, ο Θανάσης Ζαφειρίου, διασώθηκε τότε πηδώντας από τη φλεγόμενη άτρακτο. Οι 16 πεσόντες περισυνελέγησαν από την περιοχή και ετάφησαν άναρχα στο κοιμητήριο της Λακατάμιας. Μία από τις σορούς επέστρεψε στην Ελλάδα, χθες, μαζί με τις υπόλοιπες 15 που είχαν παγιδευτεί μέσα στο αεροσκάφος στο σημείο της συντριβής.

Ανάμεσα στους πεσόντες βρίσκονταν ένας ακόμα εβρίτης, ο στρατιώτης Δοϊτσίδης Χριστόδουλος, οστά του οποίου δεν έχουν ταυτοποιηθεί.