500 ευρώ η «ταρίφα» για το νεκροταφείο στο Σιδηρό

Με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές να συνεχίζονται αδιάκοπα, παρά το ψύχος, οι ειδήσεις για εντοπισμό νεκρών σε διάφορα σημεία του Έβρου αποτελούν, τελευταία, καθημερινό φαινόμενο. Όπως είναι γνωστό, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι σοροί των ανθρώπων αυτών ενταφιάζονται με τις ισλαμικές παραδόσεις, στο νεκροταφείο μεταναστών, στο χωριό Σιδηρό του Δήμου Σουφλίου.

Πρόσφατα, μάλιστα, το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, αποφάσισε να διαθέσει ένα κονδύλι ύψους 10.000 ευρώ προκειμένου να καλυφθεί το κόστος για τον ενταφιασμό νεκρών προσφύγων και μεταναστών στο Σιδηρό. Ο  κάθε ενταφιασμός κοστίζει 500 ευρώ και τον αναλαμβάνει η μοναδική τοπική επιχείρηση από το Διδυμότειχο, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ΠΓΝΑ.

Το Σιδηρό, αλλιώς Ντιμίριαν, είναι ένα μικρό χωριό Πομάκων. Ο μοναδικός δρόμος που οδηγούσε σε αυτό ήταν κάποτε τόσο δύσβατος που μόνο Πομάκοι με τα μουλάρια τους μπορούσαν να το διαβούν. Περνούσε μέσα από ένα κατάφυτο δάσος και ήταν μήκους δέκα χιλιομέτρων. Φθάνοντας στους πρόποδες του βουνού του «Αντά Τεπέ», το δάσος αρχίζει να αραιώνει. Κάπου εκεί ξεφυτρώνουν αραιά και τα σπίτια των Πομάκων, με τις στέγες τους φτιαγμένες από χόρτο. Στο κέντρο του οικισμού ο ψηλός μιναρές και λίγο πιο πέρα, μια τοποθεσία γυμνή, η «Ντουμπράβα».

Διαβάστε ακόμη  Θλίψη για το θάνατο του Γιακζίδη Αξιώτη, εκφράζει το Δ.Σ. του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης

Σύμφωνα με τον Ιμάμη του χωριού και ρεπορτάζ της ΕΡΤ, εκεί, δημιουργήθηκε το πρώτο νεκροταφείο μεταναστών στον Έβρο, ίσως και στην Ελλάδα. Τα πρώτα χρόνια, οι μετανάστες θάβονταν σε δύο νεκροταφεία που προϋπήρχαν στο Σιδηρό. Με τα χρόνια όμως αυξήθηκαν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και, κατά συνέπεια, οι θάνατοι. Οι κάτοικοι του χωριού άρχισαν να διαμαρτύρονται για τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό ταφών. Έτσι, δημιουργήθηκε έξω από το χωριό ένα νεκροταφείο αποκλειστικά για μετανάστες. Η έκταση που καταλαμβάνει είναι περίπου 10 στρέμματα.  Αξίζει να σημειωθεί ότι και στα τρία νεκροταφεία της Σιδηρούς είναι θαμμένοι μερικές εκατοντάδες μετανάστες. Φυσική συνέχεια του γυμνού και άδειου τοπίου, οι γυμνοί τάφοι, αμέτρητοι, ανάμεσα στους τριακόσιους και τετρακόσιους.