Στο «περίμενε» οι τευτλοπαραγωγοί του Έβρου

«Επί ξυρού ακμής» βρίσκεται το παρόν και πολύ περισσότερο το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, καθώς οι αμαρτίες του παρελθόντος λειτουργούν σαν βαρίδια ακόμη και για το πολυαναμενόμενο κυβερνητικό σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Η αισιοδοξία με το άνοιγμα του εργοστασίου Ορεστιάδας έδωσε τη θέση της στον σκεπτικισμό, καθώς η λογική ανυπομονησία των τευτλοπαραγωγών για την αποπληρωμή τους δεν έχει πάρει μέχρι στιγμής έμπρακτες απαντήσεις, ενώ παραμένει παράλληλα και το «ιδιοκτησιακό μπλέξιμο».

Αν κάτι επιτρέπει να μένει ανοικτό το παράθυρο στην αισιοδοξία είναι η κατανόηση των προβλημάτων από τα εμπλεκόμενα μέρη που δίνουν πίστωση χρόνου, περιμένοντας ότι τα προβλήματα θα ξεπεραστούν.

Παραμονές του νέου χρόνου οι τευτλοπαραγωγοί της κεντρικής Μακεδονίας εισέπραξαν 2 από τα 10 εκατομμύρια ευρώ που έχουν να λαμβάνουν για τη σοδειά του 2015, και προχθές συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη με τη διοίκηση ζητώντας χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής, προειδοποιώντας ότι διαφορετικά δεν μπορούν να σπείρουν για την επόμενη χρονιά.

 

«Να μη φοβάται κανένας για το μέλλον της ΕΒΖ» καθησυχάζει με δήλωσή της στην «Εφ.Συν.» η υφυπουργός Βιομηχανίας Θεοδώρα Τζάκρη, σημειώνοντας ότι «είμαστε σε συνεχείς διαβουλεύσεις με την Τράπεζα Πειραιώς, οι αγρότες θα αποζημιωθούν», ωστόσο, αν και παραδέχεται ότι σήμερα «υπάρχει στενότητα», καλεί τους αγρότες «να σπείρουν κανονικά για την επόμενη χρονιά διότι υπάρχουν πολλά κίνητρα και επιδοτήσεις».

Καταγόμενη από την Ημαθία, η κ. Τζάκρη ξέρει από πρώτο χέρι το θέμα, όπως γνωρίζει επίσης ότι το μέλλον της Βιομηχανίας εξαρτάται κατά βάση από την επιτυχία του σχεδίου αναδιάρθρωσης, δηλαδή τη δυνατότητα επέκτασης των δραστηριοτήτων των μονάδων.

Διαβάστε ακόμη  Στον Έβρο βρέθηκε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας

Το σχέδιο περιλαμβάνει κυρίως τη δυνατότητα της ΕΒΖ να επεξεργάζεται (ραφινάρισμα) ακατέργαστη ζάχαρη από τη Βραζιλία, σχέδιο που θα κρατήσει, αν επιτευχθεί, ανοιχτά τα εργοστάσια ολόκληρο τον χρόνο, γεγονός που θα έφτανε για να στηθούν πανηγύρια σε Ημαθία και Ορεστιάδα.

Ωστόσο, οι δυσκολίες και τα εμπόδια δεν λείπουν, αφού το σχέδιο δεν έχει να κάνει μόνο με τις κυβερνητικές προθέσεις, καθώς, όπως λέει η κ. Τζάκρη:

«Οι τραπεζικοί έλεγχοι που γίνονται αυτή τη στιγμή για να χρηματοδοτηθεί το σχέδιο είναι μεγάλης έκτασης, καθώς διερευνώνται οι πιστοληπτικές δυνατότητες, αλλά και η αλυσίδα αξίας του προϊόντος που ξεκινά από τη Βραζιλία και φτάνει μέχρι τη Ρωσία».

«Ευελπιστούμε ότι τα νέα θα είναι καλά και ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχει λήξει και το θέμα του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής μας», δηλώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Τευτλοπαραγωγών Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης. Ο ίδιος όμως σημειώνει ότι «τα προηγούμενα χρόνια κάποιοι “βίασαν” την εταιρεία, η κακοδιαχείριση έχει ονόματα, κάποιοι λυμαίνονταν τις πωλήσεις, έγιναν μισθολογικά “όργια” στο όνομα της… κοινωνικής πολιτικής, αλλά δυστυχώς και σήμερα συνεχίζεται ένα καθεστώς παχυλών μισθών στην ηγεσία και σε κάποιους υπαλλήλους».

Τονίζει, τέλος, ότι για να σπείρουν και για την επόμενη περίοδο οι αγρότες χρειάζεται «να υπάρξει στη νέα σύμβαση εγγύηση πληρωμών για να μην μπούμε στον Τειρεσία. Είναι επίσης φανερό ότι για να λειτουργήσουν τα εργοστάσια τουλάχιστον για 6 μήνες θα πρέπει να καλλιεργηθούν όχι 60.000 στρέμματα αλλά τουλάχιστον 230.000».

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών