Μενέλαος Μαλτέζος / Δεν γίνεται το πανεπιστήμιο της Ανδριανούπολης να ανθεί και της Ορεστιάδας να μαραζώνει!(video)

Για το σοβαρό πρόβλημα της μείωσης των εισακτέων στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Θράκης συζήτησαν στην Άλφα Τηλεόραση η δημοσιογράφος Κυριακή Μπασκάκη και ο καλεσμένος της, μέλος της Κεντρικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Έβρου, Μενέλαος Μαλτέζος. 

Είναι ένα ζήτημα που καεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και ειδικότερα τις οικογένειες που είχαν υποψήφιους φοιτητές . Είχαμε αναδείξει το πρόβλημα που θα προέκυπτε απο την ελάχιστη βάση εισαγωγής αλλά η Νέα Δημοκρατία και η κυρία Κεραμέως το εισήγαγε τελικά ως μέτρο και μάλιστα λίγους μήνες πριν τις Πανελλήνιες εξετάσεις.  

Ο κύριος Μαλτέζος απευθύνθηκε στους βουλευτές της ΝΔ αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να δράσουν και να μεριμνήσουν ώστε να συμπληρωθούν άμεσα οι 994 θεσμοθετημένες θέσεις . 

Το επόμενο διάστημα θα διαπιστώσουμε σοβαρότατο πλήγμα στο τοπικό ΑΕΠ, γιατί λόγω αυτού του κενού θα μειωθεί το κονδύλι στην περιοχή από το πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων αλλά και η οικονομική δραστηριότητα θα  μειωθεί αφού 994 φοιτητές δεν θα δραστηριοποιούνται οικονομικά στην περιοχή. 

Το δημογραφικό πρόβλημα είναι ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο το οποίο θα συνεχίζει να επηρεάζεται αρνητικά. 

Η ελάχιστη βάση εισαγωγής τελικα δεν είναι τόσο αθώα, συμπλήρωσε ο κύριος Μαλτέζος γιατί η Κυβέρνηση πήγε νύχτα την τροπολογία την εξίσωση των πτυχίων Δημοσίου ΑΕΙ και Κολλεγίων. Άρα η κυρία Κεραμέως και η Κυβερνηση της ΝΔ στέλνει άμεσα πελατεία στους φίλους τους, τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών κολλεγίων. 

Το αρνητικό παράδειγμα της Αρχιτεκτονικής Ξάνθης είναι χαρακτηριστικό, με μηδενικές εισαγωγές . 

Το μεγαλύτερο πλήγμα δε, στον Έβρο το έχει υποστεί το Γεωτεχνικό Τμήμα του ΔΠΘ της Ορεστιάδας που πλέον θα υπολειτουργεί με ελάχιστους εισακτέους .

Και ενώ απέναντι στην Ανδριανούπολη έχουμε ένα πανεπιστήμιο που ιδρύθηκε πολύ αργότερα , να ανθεί και της Ορεστιάδας να μαραζώνει . 

Πως ο Έβρος μένει όρθιος; Αναρωτιέται ο κ. Μαλτέζος Αν δεν κάνουμε  ανάλογες δημόσιες παρεμβάσεις , αν δεν μπει στον χάρτη η περιοχή της Θράκης και ειδικότερα του Έβρου να ενισχυθεί μέσω δημοσίων επενδύσεων , όσους φράχτες και να κάνουμε, δεν θα έχουμε αναμενόμενα αποτελέσματα. 

 Ακούστε αναλυτικά τη συζήτηση και την τοποθέτηση του κ.Μαλτέζου