Μαλτέζος: «Η κυβερνητική ολιγωρία για τα νερά του Άρδα απειλεί το μέλλον του Έβρου»

Άρθρο του Μενέλαου Μαλτέζου 

Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν κύριοι της κυβέρνησης. Η ολιγωρία σας για τα νερά του Άρδα απειλεί το μέλλον του Έβρου

Η ανανέωση μια διακρατικής συμφωνίας μεταξύ δύο χωρών που είναι μέλη της Ευρωπαϊκής ΕΝΩΣΗΣ είναι θέμα ρουτίνας.

Η λήξη της 60ετούς συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για τη διοχέτευση νερών από τον Άρδα στον Έβρο, φέρνει στο προσκήνιο κρίσιμες ευθύνες για την ελληνική κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Η αγωνία και η ανησυχία των αγροτών του Έβρου για την ανανέωση της σύμβασης νερών του Άρδα είναι δικαιολογημένη. Η καθυστέρηση από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης φέρνει σε κίνδυνο την άρδευση 212.000 στρεμμάτων, με άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις σε 312.000 στρέμματα.

Συνέπειες:

  • Κίνδυνος για καλλιεργητική κρίση: Η καλλιέργεια βασικών διατροφικών προϊόντων τίθεται σε κίνδυνο, πλήττοντας την αγροτική παραγωγή και οξύνει την επισιτιστική ασφάλεια.
  • Αύξηση του κόστους: Η στροφή σε εναλλακτικές μορφές άρδευσης, όπως οι γεωτρήσεις, θα επιβαρύνει σημαντικά το κόστος παραγωγής για τους αγρότες.
  • Επιπτώσεις στο περιβάλλον: Η έλλειψη νερού μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το οικοσύστημα της περιοχής, θέτοντας σε κίνδυνο την υδροβιότοπο του Δέλτα του Έβρου.
  • Κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις: Η εγκατάλειψη της καλλιέργειας λόγω έλλειψης νερού μπορεί να οδηγήσει σε μετανάστευση και οικονομική ύφεση στην περιοχή.
Διαβάστε ακόμη  Τρία μετάλλια για τους αθλητές της Εθνικής μας ομάδας MMA

Ευθύνες της κυβέρνησης:

– Επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων: Η κυβέρνηση οφείλει να δώσει προτεραιότητα στην ολοκλήρωση μίας νέας, δίκαιης και επωφελούς συμφωνίας με τη Βουλγαρία.

  • Διαφάνεια και ενημέρωση: Η έγκαιρη και ενημερωτική επικοινωνία με τους φορείς και τους πολίτες για την πορεία των διαπραγματεύσεων είναι απαραίτητη για την αποφυγή περαιτέρω ανησυχίας.
  • Υλοποίηση σχεδίου αντιμετώπισης: Η κυβέρνηση οφείλει να έχει έτοιμο ένα σχέδιο αντιμετώπισης τυχόν αρνητικών συνεπειών από την έλλειψη νερού, στηρίζοντας τους αγρότες και προστατεύοντας το περιβάλλον.

Η άμεση δράση της κυβέρνησης είναι απαραίτητη για να αποτραπεί ακόμη μια κρίση στον Έβρο. Η στήριξη των αγροτών, η προστασία του περιβάλλοντος και η διασφάλιση της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής οφείλουν να αποτελέσουν κορυφαίες προτεραιότητες.

Η φωνή των αγροτών:

Ο αγώνας των αγροτών του Έβρου για την άρδευση και το μέλλον της περιοχής τους είναι δίκαιος. Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει υπόψη τις ανησυχίες τους και να ενεργήσει άμεσα για την επίλυση του προβλήματος. Η συλλογική δράση και η διεκδίκηση αποτελούν σημαντικά εργαλεία για την προστασία των συμφερόντων τους.