Οριστικό τέλος στην επιδότηση 12% για επιχειρήσεις της Θράκης

Τους χειρότερους φόβους των επιχειρήσεων της Θράκης επιβεβαίωσε χθες σε συνάντηση των προέδρων των τριών Επιμελητηρίων  ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης. Σύμφωνα με τον υπουργό, οι  οφειλές του ΟΑΕΔ προς τις επιχειρήσεις Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης, για τα έτη 2010-2015, δεν μπορούν να πληρωθούν, αφού ο Οργανισμός έχει “στεγνώσει”. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, προωθείται με νομοσχέδιο η κατάργηση του συγκεκριμένου κινήτρου που για χρόνια στήριξε τις επιχειρήσεις της Θράκης και έδωσε δουλειά σε πολύ κόσμο. Δυστυχώς, η οικονομική κρίση και η κακοδιαχείριση φέρνουν άλλη μία αρνητική εξέλιξη στην τοπική επιχειρηματικότητα ή μάλλον σε ό,τι έχει απομείνει από αυτήν. Μοναδική θετική είδηση, που θα πρέπει να υλοποιηθεί οπωσδήποτε, είναι η άποψη που διατυπώθηκε από τον κ. Σταθάκη ότι το Υπουργείο Οικονομίας βλέπει θετικά την λύση του συμψηφισμού των απαιτήσεων που πηγάζουν από τη συγκεκριμένη επιδότηση με οφειλές των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία εντός του έτους 2016
Για το θέμα, εξέδωσε το εξής δελτίο τύπου το Επιμελητήριο Έβρου:

Το Επιμελητήριο Έβρου ενημερώνει τα μέλη του ότι την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η προγραμματισμένη συνάντηση των Προέδρων των Επιμελητηρίων της Θράκης με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Σταθάκη με μόνο θέμα συζήτησης την καταβολή της επιδότησης του εργοδοτικού κόστους (12%) από τον ΟΑΕΔ, η οποία δεν καταβάλλεται στις επιχειρήσεις της Θράκης από το έτος 2010.

Διαβάστε ακόμη  Α. Ζησιμόπουλος: Ανακριβείς και ανεύθυνες οι δηλώσεις για το PET scan στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης, εκπρόσωποι του Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνιών – Βιομηχανιών Ακριτικών Περιοχών και οι Βουλευτές Γκαρά Αναστασία, Δημοσχάκης Αναστάσιος, Ρίζος Θεόδωρος, Γιαννακίδης Ευστάθιος, Ζειμπέκ Χασάν Χουσεϊν.

Μετά από εκτενή διάλογο και αναφορά των προβλημάτων που έχουν ανακύψει στην καταβολή της συγκεκριμένης επιδότησης, ο αρμόδιος για το θέμα υπουργός κ. Σταθάκης ενημέρωσε τους φορείς ότι:

1)Έχει αποφασισθεί η διακοπή του κινήτρου αυτού και επίκειται η κατάθεση σχετικού Νομοσχεδίου.

2)Δεν αναμένεται καταβολή των οφειλών από την επιδότηση αυτή για το χρονικό διάστημα 2010-2015 από τον ΟΑΕΔ λόγω έλλειψης οικονομικών πόρων.

3)Το Υπουργείο Οικονομίας βλέπει θετικά την λύση του συμψηφισμού των απαιτήσεων που πηγάζουν από τη συγκεκριμένη επιδότηση με οφειλές των επιχειρήσεων προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία εντός του έτους 2016.

4)Αναφορικά με το θέμα της παραγραφής των αξιώσεων των επιχειρήσεων για το έτος 2010 οι δυνατότητες του Υπουργείου για επίλυση του θέματος είναι περιορισμένες.

5)Συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία για την διερεύνηση της χρηματοδότησης ανάλογου μέτρου μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 ή της επανεκκίνησης.