Η Τραϊανούπολη είναι κωμόπολη της Θράκης, η οποία βρίσκεται κοντά στον ποταμό Έβρο, περίπου 12 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αλεξανδρούπολης.

Η βυζαντινή πόλη
Η Τραϊανούπολη ιδρύθηκε στις αρχές του 2ου μ. Χ. αιώνα από τον αυτοκράτορα Τραϊανό (98 -117 μ. Χ.), στο πλαίσιο της επαρχιακής και αστικής πολιτικής του που απέβλεπε στην αστικοποίηση της Θράκης. Η πόλη χτίστηκε στη θέση αρχαίου «θρακικού πολίσματος», σύμφωνα με το πρότυπο της ελληνικής «πόλης-κράτους» και την ελληνιστική μέθοδο του «συνοικισμού», που σήμαινε ότι στην ίδρυσή της είχαν συνεισφέρει δημογραφικά όλες οι θρακικές κώμες της γύρω περιοχής.
Τα ερείπια της πόλης (ξενώνας/κτίσμα θερμών λουτρών «Χάνα», παρακείμενα θολωτά κτίρια) σώζονται δίπλα στο σημερινό χωριό Λουτρός, όπου κάθε χρόνο συγκεντρώνονται πολλοί επισκέπτες για να απολαύσουν τα ιαματικά λουτρά.
Οι πολύχρωμες σκεπές του χωριού
Μπορεί οι λουτρώνες να είναι η κύρια «ατραξιόν» της περιοχής, υπάρχει ωστόσο μια κρυφή, ωμή ομορφιά στο χωριό Λουτρός, που βρίσκεται μια βόλτα μακριά: τα οφιοειδή σοκάκια που κατεβαίνουν στο ρηχό ποτάμι, η θαλπωρή που αναδύεται από τις καπνισμένες καμινάδες, η «καλησπέρα» και το χαμόγελο με το οποίο σε προϋπαντίζουν οι κάτοικοι – και φυσικά το πράσινο, οι βελανιδιές και τα έλατα που δεν εισβάλλουν αλλά συνυπάρχουν αρμονικά με τους κήπους και τα παρτέρια των ανθρώπων. Από το εκκλησάκι του Αγίου Νεκτάριου μέχρι το Χώρο Αναψυχής, το χωριό Λουτρός συνενώνει τη βουκολική φύση με τα μεγαλοπρεπή κειμήλια της βυζαντινής αυτοκρατορίας με αφύσικη αρμονία.
Δείτε παρακάτω μερικές φωτογραφίες από το χωριό: