Αχαρτογράφητος Έβρος: Η πανέμορφη Μάκρη

Με δενδρόφυτες γειτονιές που καταλήγουν σε άγριες, πέτρινες παραλίες, ο οικισμός της Μάκρης αποτελεί ιδανικό προορισμό για ψυχαγωγία, χαλάρωση, αλλά και επανένωση με την ιστορία και φύση του Έβρου.

Ο οικισμός

Η Μάκρη είναι παραλιακός οικισμός του δήμου Αλεξανδρούπολης, και βρίσκεται σε απόσταση 12 χιλιομέτρων δυτικά από το κέντρο της πόλης. Είναι η έδρα της ομώνυμης τοπικής κοινότητας Μάκρης, ενώ σύμφωνα με τις διεξαχθείσες αρχαιολογικές ανασκαφές, η περιοχή φέρεται να κατοικήθηκε ήδη από την νεολιθική περίοδο (3000 π.Χ.). Μάλιστα, γύρω στον 5ο αιώνα π.Χ., διέθετε οχυρωμένο εμπορικό σταθμό (ονομαζόμενο «Τέμπυρα»), κατασκευασμένο από Έλληνες αποίκους. Στο χωριό έχουν βρεθεί και απομεινάρια τειχών και λοιπών κτισμάτων της βυζαντινής περιόδου.

Γραφικές οικίες με ξεβαμμένες, πολύχρωμες πόρτες. Στενορύμια που σκίζουν λουλουδάτους κήπους, και λεπτά κανάλια που ρέουν σαν φλέβες με καθαρό νερό, καταλήγοντας στη θάλασσα. Ο οικισμός της Μάκρης τα συνδυάζει όλα:

Το λιμάνι

Φτάνοντας κοντά στη θάλασσα – μια γαλάζια κορδέλα στον ορίζοντα – ο επισκέπτης θα συναντήσει ψαροκάικα που αρμενίζουν σε ατάραχα, γαλαζοπράσινα νερά: μια καλοκαιρινή πανδαισία χρωμάτων, υπό τη μουσική υπόκρουση των κυμάτων:

Οι παραλίες

Πέρα από το λιμάνι, όμως, απλώνεται η άγρια ομορφιά της Μάκρης – οι βραχώδεις παραλίες της, οι απόκρημνοι γήινοι στυλοβάτες που κρατούν τον οικισμό στις πλάτες τους, παρά το συνεχές ροκάνισμα της θάλασσας:

Το σπήλαιο

Η Σπηλιά του Κύκλωπα, κατά την τοπική παράδοση, αποτελούσε το λατρευτικό κέντρο των Ελληνικών Θεοτήτων της Θράκης. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, είναι το γνωστό σπήλαιο του Κύκλωπα Πολύφημου, τον οποίο ο Οδυσσέας τύφλωσε με ένα παλούκι, αφού πρώτα τον μέθυσε.

Διαβάστε ακόμη  «ΦΑΡΟΣ – ΕΛΕΝΑ ΣΑΪΡΗ 2024»: Αυλαία με πανελλήνια ρεκόρ από Μάρκο, Πυρίλη, Δημανόπουλο, με τον Απόστολο Χρήστου και την Κάλια Αντωνίου να αναδεικνύονται σε καλύτερους αθλητές της διοργάνωσης

Το σπήλαιο βρίσκεται στην παραλία της  Μάκρης, με ίχνη χρήσης από τη Νεολιθική Περίοδο χρονολογίας περ. 4.500 π.Χ. Ο χώρος του αποτελείται από τρεις θαλάμους με λαξευμένες κόγχες και σκαλοπάτια.