Αχαρτογράφητος Έβρος: Τα κάστρα του Άβαντα

Ο Άβας είναι ένας αγροτικός ημιορεινός οικισμός, και βρίσκεται στην αρχή της οδού που ανηφορίζει σταδιακά προς τα λιγνιτωρυχεία και τα μεταλλεία της περιοχής Κίρκης. Απέχει από την Αλεξανδρούπολη περίπου 11 χλμ., ενώ κοντά στη θέση του υπάρχει η κοίτη μικρού ποταμού (χειμάρρου) που πηγάζει από τα υψίπεδα του Επταδένδρου, και συμβάλλει με άλλο μικρό ποτάμι στην περιοχή της Αμφιτρίτης.

Οι βυζαντινές οχυρώσεις

Κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου, δυτικά του Άβαντα, στη θέση Μποζ Τεπέ, υπάρχουν ερείπια βυζαντινών οχυρώσεων (κάστρου), πιθανόν από την εποχή των Γενουατών. Οι οχυρώσεις δεν είναι ορατές από μακριά, διότι δεσπόζει ο χαρακτηριστικός τριγωνικός βράχος, με πυκνή βλάστηση. Υπάρχει πύλη που φράζεται από δένδρα και θάμνους, ενώ οι κυρίως οχυρωματικοί πύργοι έχουν ύψος 5-8 μ., και υπάρχουν σκαλοπάτια από την εσωτερική πλευρά.

Διαβάστε ακόμη  Haber Global: Η Ρωσία πιέζει τον Μητσοτάκη για την Αλεξανδρούπολη

Βυθισμένα σε καταπράσινες φυλλωσιές, τα κάστρα δεσπόζουν σε γυμνούς βράχους: ερείπια που φαντάζουν σαν τη σπασμένη κορώνα μιας ένδοξης αυτοκρατορίας.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από τα Βόρεια και Νότια κάστρα, που μας έστειλε ο κ. Γιώργος Χατζηγεωργίου, ταμίας στον Πολιτιστικό Σύλλογο Άβαντος: