Αδιάθετα 78 εκ ευρώ από το ΕΣΠΑ της ΑΜΘ – 8η σε απορροφητικότητα η Περιφέρεια

Στην 8η θέση μεταξύ των 13 περιφερειών της χώρας στην απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ βρίσκεται η Περιφέρεια ΑΜΘ, με τον Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, παραδόξως, να πανηγυρίζει για αυτές τις επιδόσεις, την στιγμή που από τον προϋπολογισμό των 475 εκατομμύριων ευρώ, μετά από τόσα χρόνια που τρέχει το πρόγραμμα, 78 εκατομμύρια ευρώ δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί. 78 εκατομμύρια ιδιαίτερα πολύτιμα για την περιφερειακή οικονομία «κάθονται» και περιμένουν τη διανομή τους.

Τα στοιχεία εξετάστηκαν σε σύσκεψη που είχε ο κ. Μέτιος με το νέο Προϊστάμενο της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Παναγιώτη Κουδουμάκη.

Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι η ΑΜΘ με ποσοστό απορρόφησης 82,96% βρίσκεται στην 8η θέση, με άλλες 7 περιφέρειας να έχουν υψηλότερη απορροφητικότητα και μόλις 5 χαμηλότερη.

Διαβάστε ακόμη  Το παρασκήνιο πίσω από το "λουκέτο" της Olympus Bank

Ως τελικό συμπέρασμα της σύσκεψης ο κ. Μέτιος απέδωσε αυτή την κατάταξη στο γεγονός ότι «το Πρόγραμμα κάθε Περιφέρειας έχει σημαντικά διαφορετικό προϋπολογισμό. Το δικό μας Πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 457,1 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για παράδειγμα, το Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου έχει προϋπολογισμό 154,8 εκατομμύρια  ευρώ, της Πελοποννήσου 254,9 εκατομμύρια ευρώ, του Β. Αιγαίου 269,3 εκατομμύρια ευρώ, της Ηπείρου 295,5 εκατομμύρια ευρώ και ούτω καθεξής. Και καθώς το έτος 2022 πετύχαμε τη μεγαλύτερη αύξηση σε ποσοστό απορρόφησης από όλες τις Περιφέρειες, από 55,21% σε 82,96%, εξέφρασα στον κ. Κουδουμάκη την ικανοποίησή μου για την πορεία υλοποίησης του Προγράμματός μας».