Αφωνία του Πρωθυπουργού για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Ορεστιάδας

Στέλιου Παναγούτσου

Καθηγητή Ιατρικής ΔΠΘ

Υποψήφιου Βουλευτή Έβρου ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής

Μέλος του Τομέα Παιδείας

Μετά την εξαγγελία του Πρωθυπουργού, κατά την επίσκεψή του στη Θράκη τον Ιανουάριο, για το νέο Πανεπιστημιακό Τμήμα της Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο, είχα εκφράσει αμφιβολίες για την ετοιμότητα των κυβερνώντων να ιδρύσουν ένα βιώσιμο τμήμα σε τόσο μικρό διάστημα, το οποίο θα μπορούσε να έχει φοιτητές από το Σεπτέμβριο του 2023, μετά μάλιστα από την επώδυνη ιστορία του τμήματος Νοσηλευτικής. Και δικαιώθηκα πλήρως διότι, στην πρόσφατη εκ νέου επίσκεψή του στο νομό μας, ο κύριος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι δεν … προλαβαίνει να λειτουργήσει διδακτικά το τμήμα το επόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Ο κύριος Μητσοτάκης όμως επισκέφθηκε αυτή τη φορά την Ορεστιάδα και συνάντησε μάλιστα, στην υποδοχή του, και τον Κοσμήτορα της πανεπιστημιακής σχολής της Ορεστιάδας. Ο κύριος Πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε σε καμιά αποστροφή των λόγων του στα δύο πανεπιστημιακά τμήματα της ακριτικής μας πόλης. Δύο αξιόλογα πανεπιστημιακά τμήματα, που έχουν πιστοποιηθεί, έχουν αξιολογηθεί αλλά κινδυνεύουν να απαξιωθούν λόγω των γνωστών πολιτικών στην Παιδεία των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας. Δύο πανεπιστημιακά τμήματα που είναι μοχλός ανάπτυξης της περιοχής.

Με πολλές ευκαιρίες έχω διατυπώσει κάποιες απόψεις για την προσδοκώμενη «ανάπτυξη», που είναι η αιτία για τη δημιουργία Πανεπιστημιουπόλεων, Σχολών ή και μεμονωμένων Τμημάτων ανά την επικράτεια. Αποτέλεσμα αυτής της πεποίθησης περί ανάπτυξης ήταν η πολιτική, που ακολούθησαν όλες οι μεταπολιτευτικές κυβερνήσεις και είχαν ως αποτέλεσμα το παλιό σλόγκαν: «κάθε πόλη και Πανεπιστήμιο, κάθε χωριό και ΤΕΙ». Αν προσπαθήσουμε να αξιολογήσουμε την αποτελεσματικότητα αυτού του εγχειρήματος μετά από τα τόσα χρόνια εφαρμογής, θα διαπιστώσουμε ότι σε ελάχιστες περιοχές κατάφερε, η ίδρυση πανεπιστημίων, να γίνει πολλαπλασιαστής της ανάπτυξης. Στις περισσότερες περιπτώσεις τόνωσε ελαφρώς την τοπική κατανάλωση (ενοίκια – εστίαση).

Υπήρξαν βέβαια και περιπτώσεις, στις οποίες η ίδρυση τμημάτων έγινε μετά από μελέτη και σωστή επιλογή τμήματος που να δίνει προοπτική ανάπτυξης της περιοχής. Στις περιπτώσεις αυτές, εφόσον συνεργάζονται σωστά πανεπιστήμιο και κοινωνία, πράγματι, το πανεπιστήμιο αποτελεί μοχλό ανάπτυξης. Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι η Ορεστιάδα. Η ίδρυση τμημάτων,που αφορούσαν την πρωτογενή παραγωγή, προνομιακό τομέα της οικονομίας του Βορείου Έβρου, ευνοούσε την προοπτική ανάπτυξης της περιοχής.

Πολύ πρόσφατα διαβάσαμε στον τύπο ότι υπογράφηκε από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης η σύμβαση ενός ειδικού προγράμματος για την στήριξη του Πρωτογενούς Τομέα. Πρόκειται για ένα Πρόγραμμα το οποίο θα υλοποιηθεί από το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ στην Ορεστιάδα και έχει ως στόχο να φέρει κοντά τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα με τους επιστήμονες του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου. Αποτέλεσμα θα είναι οι παραγωγοί να έρθουν σε επαφή με νέες μεθόδους καλλιέργειας, ή και να στραφούν σε νέες καλλιέργειες, έτσι ώστε να επιτύχουν αύξηση της ποσότητας και της ποιότητας των παραγομένων αγροτικών προϊόντων.

Για να επιτευχθούν οι παραπάνω στόχοι και άλλοι μακροπρόθεσμοι θα πρέπει τα τμήματα της Ορεστιάδας να επιζήσουν. Η αφωνία του Πρωθυπουργού σε αυτό το ζήτημα μας ανησυχεί.Ελπίζουμε τα αποτελέσματα των Εθνικών εκλογών να αλλάξουν τις προτεραιότητες της επόμενης κυβέρνησης. Ελπίζουμε η ανάπτυξη του Έβρου να καταστεί προτεραιότητα για την επόμενη πολιτική ηγεσία. Η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους κυρίως στους τομείς Παιδείας και Υγείας είναι αναγκαία για την ανάπτυξη και θα προσπαθήσουμε γι’ αυτή.