Αυξήσεις – φωτιά με απόφαση Μενδώνη σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους και στον Έβρο

Σε δύο φάσεις θα εφαρμοστεί η νέα τιμολογιακή πολιτική για τους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία του υπουργείου Πολιτισμού. Οι βασικές αλλαγές θα εφαρμοστούν από τον Απρίλιο του 2025 με αυξήσεις – φωτιά που θα επηρεάσουν και τους χώρους πολιτισμού στον Έβρο

Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει χαρακτηρίσει ως «επιβεβλημένη» την αναθεώρηση της τιμολογιακής πολιτικής για τους 350 περίπου αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία που διαχειρίζεται, τονίζοντας πως προκύπτει από την αυξανόμενη επισκεψιμότητα των τελευταίων δύο ετών, τη χρήση του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε 28 χώρους μέχρι στιγμής και τις πολύ χαμηλές τιμές σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η πρόταση της νέας τιμολογιακής πολιτικής βασίζεται σε ειδική μελέτη, την οποία ανέθεσε ο αρμόδιος Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων.

Κατά την πρώτη φάση της νέας τιμολογιακής πολιτικής, με έναρξη ισχύος από χθες, 1 Απριλίου 2024, προβλέπεται κατάργηση των ενιαίων εισιτηρίων εισόδου με παραπάνω του ενός Αρχαιολογικών Χώρων ή Μουσείων, όπου εφαρμόζεται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει ηλεκτρονικό εισιτήριο και συνδέονται με Μουσεία-ΝΠΔΔ.

Η δεύτερη φάση, με έναρξη ισχύος από 1 Απριλίου 2025, προβλέπει «εξορθολογισμό» του αντιτίμου εισιτηρίων εισόδου, σύμφωνα με την κατάταξη των Αρχαιολογικών Χώρων, των Μνημείων και των Μουσείων σε 5 κατηγορίες με βάση την επισκεψιμότητα, ενίοτε τη σημασία τους στην εκάστοτε περιοχή και το ισχύον εισιτήριο εισόδου.

Διαβάστε ακόμη  Σταύρος Κελέτσης: «Συνεργασία, υπεραξία και βιωσιμότητα, είναι η αναγκαία απάντηση του αγροτοδιατροφικού τομέα στις παγκόσμιες προκλήσεις»

Πέντε κατηγορίες

Οι 5 κατηγορίες αντιστοιχούν σε 5 βαθμίδες αντιτίμου εισιτηρίων εισόδου ως εξής:

  • Στην κατηγορία Α εμπίπτει η Ακρόπολη Αθηνών, με το εισιτήριο να διαμορφώνεται σε 30 ευρώ.
  • Στην κατηγορία Β εμπίπτουν αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία με επισκεψιμότητα άνω των 200.000 ατόμων. Η νέα τιμή εισόδου για αυτή την κατηγορία διαμορφώνεται σε 20 ευρώ.
  • Στην κατηγορία Γ περιλαμβάνονται αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, επισκεψιμότητας από 75.000 έως 200.000 ατόμων και εισιτήριο 15 ευρώ.
  • Στην κατηγορία Δ περιλαμβάνονται αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, επισκεψιμότητας από 15.000 έως 75.000 ατόμων και εισιτήριο 10 ευρώ.
  • Τέλος, στην κατηγορία Ε περιλαμβάνονται αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία, επισκεψιμότητας κάτω των 15.000 ατόμων και εισιτήριο 5 ευρώ.

Σημειώνεται πως τα μουσεία που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου διαμορφώνουν δική τους τιμολογιακή πολιτική.

Οι τιμές στον Έβρο

Σύμφωνα με παλαιότερη υπουργική απόφαση και σε σύγκριση με τη νέα, οι τιμές στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους του Έβρου, θα διαμορφωθούν από τον Απρίλιο του 2025 ως εξής:

  • Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης: Από 6 ευρώ στα 10
  • Αρχαιολογικό Μουσείο Σαμοθράκης: Από 6 ευρώ στα 10
  • Βυζαντινό Μουσείο Διδυμοτείχου: Από 3 ευρώ στα 5
  • Αρχαιολογικός χώρος Μεσημβρίας Ζώνης: Από 3 ευρώ στα 5.

Πηγή: gnomionline.gr