Αύξηση προϋπολογισμού και προσωπικού για το ΠΓΝΑ – Νέος μεγάλος στόχος το e-νοσοκομείο

Εκδήλωση απολογισμού πεπραγμένων της Διοίκησης του ΠΓΝΕ, μέσα από το νέο θεσμό της δημόσιας λογοδοσίας, που έχει οριστεί ως υποχρεωτικός για όλα τα νοσοκομεία, πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 24/2 στην Αλεξανδρούπολη.

Ο διοικητής του ΠΓΝΕ Δρ Δημήτρης Αδαμίδης μιλώντας στους δημοσιογράφους, εξέφρασε την ελπίδα ο θεσμός αυτός να επεκταθεί σε όλους όσοι έχουν θέσεις ευθύνης, διότι, όπως σημείωσε, “διορίζεσαι για να διαχειριστείς την περιουσία του ελληνικού λαού και πρέπει να δείχνεις αν τη διαχειρίστηκες με τρόπο που έπιασε τόπο ή με τρόπο που δεν έπιασε τόπο”.
Ο κ. Αδαμίδης αναφέρθηκε στην αύξηση του προϋπολογισμού του ΠΓΝΕ κατά περίπου 20%, ενώ σε ορισμένους τομείς, όπως στα φάρμακα, ο προϋπολογισμός διπλασιάστηκε σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Παράλληλα, εντυπωσιακή ήταν η αύξηση των εισφορών από τον ΕΟΠΥΥ, που άγγιξε το 2000%: “Ο ΕΟΠΥΥ, ενώ ήταν ένας φορέας που χρωστούσε, πλέον δεν χρωστάει, έχει κέρδη και πληρώνει το νοσοκομείο πια στο ακέραιο. Σχεδόν το σύνολο του προϋπολογισμού του νοσοκομείου για το 2018 καλύπτεται από τις εισφορές του ΕΟΠΥΥ. Για το 2019 θα καλύπτεται αποκλειστικά από τον ΕΟΠΥΥ”, τόνισε ο διοικητής, σημεώνοντας ωστόσο ότι αυτό σημαίνει και την κάλυψη συγκεκριμένων προϋποθέσεων από την πλευρά του νοσοκομείου, αφού ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει μόνο όποιες νοσοκομειακές πράξεις βεβαιώνεται ηλεκτρονικά.

“Αυτό μας οδηγεί στο επόμενο ζήτημα που είναι το ηλεκτρονικό νοσοκομείο. Όλα θα πρέπει να γίνουν ηλεκτρονικά. Η υπηρεσία πληροφορικής του νοσοκομείου έχει κάνει πολύ μεγάλα βήματα σε αυτό και προχωράμε ώστε τα εργαστηριακά, οι εξετάσεις των ασθενών, η προσέλευση, τα πάντα να βεβαιώνονται, ώστε να μπορούν και να ελέγχονται και να δεις αν κάθε ευρώ πάει εκεί που πρέπει. Με βάση αυτά τα στοιχεία μπορούμε και κάνουμε αναλύσεις ανά κλινική, ανά γιατρό. Είχαμε πχ μια κλινική που είχε αύξηση 140% της κατανάλωσης των φαρμάκων. Ψάξαμε και είδαμε ότι αυτό οφειλόταν σε ένα καινούριο φάρμακο που ήταν πλέον υποχρεωτικό να χορηγείται σε μία συγκεκριμένη μορφή καρκίνου. Άρα ήταν δικαιολογημένο. Βρήκαμε κλινικές που μείωσαν το κόστος φαρμάκων. Σε άλλη κλινική αυτό οφειλόταν επειδή μειώθηκε η τιμή της μονάδας των φαρμάκων που χορηγούσαν, σε άλλη επειδή κατόρθωσαν να μειώσουν την αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, άρα, αυτή την κλινική πρέπει να την επιβραβεύσουμε. Είναι πολύ καλό εργαλείο η πληροφορική”, επισήμανε ο κ. Αδαμίδης.
Ξεχωριστή αναφορά έγινε και για το θέμα της ενίσχυσης του ΠΓΝΕ με προσωπικό και νέες υπηρεσίες. “Αυξήθηκαν και οι γιατροί -για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια πήραμε μόνιμους γιατρούς- και οι επικουρικοί, ενώ πήραμε επιπλέον νοσηλευτικό προσωπικό είτε μόνιμο, λίγοι ήταν αυτοί, είτε περισσότερους, μέσω ΟΑΕΔ”, σχολίασε ο ίδιος, σημειώνοντας πως στόχος της διοίκησης είναι η περαιτέρω ενίσχυση με προσωπικό.
Ο κ. Αδαμίδης μίλησε και για τη διάσωση της κρατικής ουρολογικής κλινικής, η οποία όδευε προς κλείσιμο, αφού είχε μείνει με έναν γιατρό. “Με μία σοφή ενέργεια του ΔΣ πήραμε ένα γιατρό του ΕΣΥ από την πανεπιστημιακή και η κλινική όχι μόνο αναπτύχθηκε, αλλά παρουσίασε σε 7 μήνες αύξηση κατά 40% της δραστηριότητάς της”.
Προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα είναι η αξιοποίηση όλων των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ενώ πρόσφατα εγκρίθηκε και βρίσκεται στην τελική φάση ο διαγωνισμός για την προμήθεια καινούριου στεφανιογράφου. Επίσης, προχωρά η ανάπτυξη κέντρου νευρολογικών περιστατικών, που είναι καρπός της πολύ καλής συνεργασίας επεμβατικών νευροακτινολόγων, νευρολόγων, και νευροχειρουργών. Τέλος, μεγάλος στόχος είναι η σωστή εφαρμογή της λίστας χειρουργείου.
Σε ό,τι αφορά στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου, ο αναπληρωτής διοικητής του ΠΓΝΕ με ευθύνη τη συγκεκριμένη μονάδα κ. Στέφανος Καρακόλιας, σημείωσε ότι σε λίγες μέρες θα γίνει ξεχωριστή εκδήλωση λογοδοσίας για το νοσοκομείο Διδυμοτείχου.

Διαβάστε ακόμη  Ενημέρωση από το Δήμο Ορεστιάδας για το «Πρόγραμμα Νταντάδες της Γειτονιάς»

Αναφέρθηκε σε κάποια οικονομικά και λειτουργικά στοιχεία που όπως είπε, “δείχνουν ότι έχει αναβαθμιστεί το νοσοκομείο και βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση, ώστε να επιτευχθεί το επόμενο χρονικό διάστημα η πολυπόθητη -ας μου επιτραπεί να πω- αυτονόμηση”.

Αναφορικά με τις ελλείψεις προσωπικού, είπε ότι γίνεται προσπάθεια για την κάλυψή τους όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
“Είχαμε ένα θέμα στην ορθοπεδική κλινική, αλλά ανέλαβε πριν μία βδομάδα ένας νέος μόνιμος ορθοπεδικός. Το ίδιο και για την παθολογική, όπου αναμένουμε τις επόμενες μέρες μία ακόμη γιατρό. Έχει ενισχυθεί και το χειρουργικό τμήμα και με μόνιμο γιατρό και με κάποιον αγροτικό γιατρό επί θητεία και στο επόμενο χρονικό διάστημα περιμένουμε και την ενίσχυση της μονάδας τεχνητού νεφρού, διότι επιτέλους μετά από αρκετά χρόνια έχει βρεθεί ενδιαφερόμενος από την περιοχή που επιθυμεί να πλαισιώσει τη μονάδα. Τα περισσότερα προβλήματα δεν είναι στην ιατρική υπηρεσία, θα έλεγα ότι είναι στη νοσηλευτική υπηρεσία, όπου μπορεί κατά διάφορα διαστήματα να υπάρχουν αρκετές εκροές προσωπικού, συγχρόνως λαμβάνουμε και νέο προσωπικό, άρα τις περισσότερες φορές είναι κάτι πρόσκαιρο”.

Οι προτεραιότητες για το Διδυμότειχο είναι να καλυφθούν όλα τα κενά σε προσωπικό, με κάθε τρόπο, και με μόνιμο και με επικουρικό προσωπικό, η ένταξη σε διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία για αναβάθμιση εξοπλισμού και υποδομών.

“Ήδη, είναι προς ένταξη ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, μέσα από το οποίο το νοσοκομείο θα αποκτήσει ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό 1,8 εκ ευρώ… Όλες οι ενέργειες θα έχουν να κάνουν με το να έχει αυτόνομη και αυτοδιοίκητη λειτουργία το νοσοκομείο”, τόνισε ο κ. Καρακόλιας.