Αύξηση του ποσοστού εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ζητούν οι μαθητές του Εσπερινού Λυκείου Αλεξανδρούπολης

Την αύξηση του ποσοστού εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, από 1% στο 2%, για αποφοίτους των Εσπερινών Λυκείων ζητούν οι μαθητές και το 15μελές του Εσπερινού Λυκείου Αλεξανδρούπολης με επιστολή προς τους καθ’ ύλην αρμόδιους. Όπως αναφέρουν στην επιστολή, πολλοί μαθητές των Εσπερινών Λυκείων, παρά τις αυξημένες πολλές φορές επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις και την απαιτητική ύλη, καταφέρνουν να διεκδικήσουν με αξιώσεις μία θέση σε κάποιο ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι, όπως αναφέρουν, τα θέματα των Πανελληνίων εξετάσεων που απευθύνονται στους απόφοιτους των Εσπερινών Λυκείων είναι εξίσου απαιτητικά με τα θέματα των Ημερήσιων Λυκείων, απαιτούν δηλαδή ανάλογη κριτική και συνδυαστική ικανότητα, αντίστοιχη ικανότητα απομνημόνευσης και επεξεργασίας πληροφοριών, γεγονός που τοποθετεί τους υποψηφίους των Εσπερινών Λυκείων συχνά σε μειονεκτική θέση, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για μαθητές με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανάγκες.
Όπως σημειώνουν, “το ποσοστό του 1% που έχει θεσπιστεί ως ανώτερο επιτρεπτό όριο εισαγωγής αποφοίτων των Εσπερινών Λυκείων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κρίνεται ανεδάφικο εφ’ όσον δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τις ιδιαίτερες εκπαιδευτικές συνθήκες μέσα στις οποίες επιτελείται η μάθηση των αποφοίτων των Εσπερινών Λυκείων. Επιπλέον, η ποσόστωση αυτή κρίνεται κονωνικά άδικη, εφ’ όσον αφαιρεί τη δυνατότητα από αξιόλογους μαθητές να προοδεύσουν εκπαιδευτικά και επαγγελματικά παρ’ όλη την συχνά προχωρημένη τους ηλικία και τις αξιόλογες προσπάθειες ετων που, όχι σπάνια, γίνονται εις βάρος της προσωπικής, επαγγελματικής και οικογενειακής τους ευημερίας. Η ποσόστωση αυτή αποτελεί τροχοπέδη στο ιδανικό της “δια βίου” μάθησης η οποία αποτελεί επιβεβλημένη ανάγκη στη σύγχρονη κοινωνία.
Ως μαθητές λοιπόν των Εσπερινών Λυκείων ζητούμε την αύξηση του ποσοστού εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από το 1% τουλάχιστον στο 2%. Θεωρούμε ότι η αύξηση του ποσοστού αυτού θα δώσει σε όλους εμάς τη δυνατότητα να κυνηγήσουμε αποτελεσματικά και αισιόδοξα τα όνειρα μας. Επιπλέον, θα αποτελέσει ένα κίνητρο και για όλους αυτούς τους φίλεργους μαθητές που θέλουν να επιδιώξουν κάποιες καλύτερες εκπαιδευτικές και μετέπειτα επαγγελματικές προοπτικές αλλά συχνά διστάζουν επειδή πιστεύουν ότι λίγες πιθανότητες έχουν να ανταπεξέλθουν στις εξετάσεις”.
Παράλληλα, οι μαθητές επισημαίνουν ότι ο αποκλεισμός των μαθητών των Εσπερινών Λυκείων από τις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές κρίνεται άδικος, εφ’ όσον αφαιρεί από αυτούς το δικαίωμα να συναγωνίζονται ισότιμα με τους αντίστοιχους μαθητές των Ημερίσιων Λυκείων, μέσα στα πλαίσια ενός εκπαιδευτικού συστήματος που προωθεί τις ίσες ευκαιρίες για όλους τους μαθητές και εξασφαλίζει αξιόλογες επαγγελματικές προοπτικές για όλους, ανεξάρτητα από την ηλικία τους και πιθανόν τη σωματική τους ρώμη. “Ο αποκλεισμός αυτός παραπέμπει σε ένα ελιτιστικό εκπαιδευτικό σύστημα που διαχωρίζει αναίτια τους μαθητές και διαφυλάσσει εκπαιδευτικές ευκαιρίες για τους “ προνομιούχους” μαθητές των Ημερίσιων Λυκείων. Μία τέτοια θεώρηση προφανώς δεν συνάδει με τον σύγχρονο χαρακτήρα της παιδείας και ζητούμε να καταργηθεί, εφ’όσον μας στερεί επιπλέον επαγγελματικές προοπτικές” υπογραμμίζουν σχετικά.

Διαβάστε ακόμη  12 Μετάλλια και πολλά νέα ατομικά ρεκόρ, για τους 26 NOAers στην πόλη της Λάρισας
Newsroom Alexpoli.gr