Κινδυνεύουν να χάσουν αποζημιώσεις οι σπαραγγοπαραγωγοί του Τυχερού

Ένα σχεδόν χρόνο μετά τις πλημμύρες του Φεβρουαρίου 2015, που προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα με αγροτικές καλλιέργειες του Έβρου, αλλά και σε υποδομές αγροτικών μονάδων, κι ενώ οι αποζημιώσεις δεν έχουν ακόμα δοθεί στους δικαιούχους, οι αγρότες του Δημοτικού Διαμερίσματος Τυχερού του Δήμου Σουφλίου κινδυνεύουν να χάσουν τελείως όσα δικαιούνται.

Όπως εξηγεί στο Agronews, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κοινής Γεωργικής Εκμετάλλευσης Τυχερού (ΑΣΚΓΕ) Θανάσης Μαλτεπιώτης, «εδώ και μήνες οι παραγωγοί της περιοχής και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκηςπεριμένουν μια τυπική, αλλά ουσιαστική διόρθωση, από τα αρμόδια υπουργεία, στην ΚΥΑ που οριοθετεί τις πλημμυροπαθείς περιοχές του Έβρου, προκειμένου να συμπεριληφθεί η Δημοτική Κοινότητα Τυχερού, αλλά και κάποιες άλλες περιοχές του νομού, που… ξεχάστηκαν».

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην εν λόγω Κοινότητα βρίσκονται και οι εγκαταστάσεις του αγροτικού συνεταιρισμού, οι οποίες καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις πλημμύρες, με τις ζημιές να κοστολογούνται από την Περιφέρεια περί τα 4,8 εκατ. ευρώ, ενώ και όλη η περιοχή γύρω από τη μονάδα ήταν «πνιγμένη» κάτω από 2 μ. νερό. Μάλιστα, ο κ. Μαλτεπιώτης εξηγεί ότι «πρόκειται για το μοναδικό συσκευαστήριο σπαραγγιού στα σύνορα Ξάνθης Κομοτηνής ως την Ορεστιάδα».

Σημειωτέον ότι οι ζημιές στο Δημοτικό Διαμέρισμα Τυχερούυπολογίζονται στα 800 στρέμματα σπαράγγια, 3.000 στρέμματα σιτάρια και 350 στρέμματα δενδρώδεις καλλιέργειες (ακτινίδια και ροδάκινα), βάσει επίσημων στοιχείων.

Διαβάστε ακόμη  Ανακαινίζεται η αίθουσα του δημοτικού θέατρου του Δήμου Αλεξανδρούπολης

Ωστόσο, ο κ. Μαλτεπιώτης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, μεταφέροντας την ανησυχία των παραγωγών της περιοχής, για το ενδεχόμενο να βρεθούν χωρίς αποζημιώσεις, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία και μάλιστα δύο μόλις μήνες πριν την έναρξη της νέας καλλιεργητικής σεζόν.

Σημειωτέον ότι ο δήμος έχει κάνει αίτηση για ορθή επανάληψη από τον περασμένο Ιούλιο, η οποία βρίσκεται, σύμφωνα με τον κ. Μαλτεπιώτη,στα χέρια του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, ενώ θα πρέπει κατόπιν να υπογραφεί από τους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών Νίκο Βούτση, Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Να σημειωθεί ότι στην ΚΥΑ που υπεγράφη τον περασμένο Μάιο και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στα τέλη Ιουνίου 2015, για το δήμο Σουφλίου ορίζονται ως πλημμυροπαθείς περιοχές οι εξής: Δημοτική Ενότητα Ορφέα – Τοπικές Κοινότητες Λαβάρων, Μάνδρας, Αμορίου, Δημοτική Ενότητα Σουφλίου- Δημοτική Κοινότητα Σουφλίου και Τοπικές Ενότητες Κορνοφωλέας, Λυκόφωτος και Λαγυνών.

Επιπλέον, ούτε σε νεότερη απόφαση του Σεπτεμβρίου 2015 των αρμόδιων υπουργείων, αναφορικά με τον καθορισμό ελάχιστων υποχρεωτικών απαιτήσεων για τη σύνταξη μελετών αποκατάστασης κτιρίων που έχουν υποστεί βλάβες από πλημμύρες και την έκδοση των σχετικών αδειών επισκευής, δεν υπάρχει διόρθωση, αφού για την οριοθέτηση των περιοχών αναφέρονται οι αποφάσεις του Μαΐου.

ΠΗΓΗ: Agronews.gr