Αγρότες Έβρου σε απόγνωση: «Μετρά το κάθε ευρώ για να τα βγάλουμε πέρα»

An unidentified farmer collects a bale of hay near southeastern Macedonian village of Stojakovo, on Monday, June 14, 2010. (AP Photo/Boris Grdanoski)

Φωτογραφία: ot.gr – An unidentified farmer collects a bale of hay near southeastern Macedonian village of Stojakovo, on Monday, June 14, 2010. (AP Photo/Boris Grdanoski)

«Όλοι θα ζοριστούμε πολύ αυτόν τον χειμώνα, θα μετράμε το κάθε ευρώ για να τα βγάλουμε πέρα…», δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο Ηλίας Αγγελακούδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορεστιάδας, που μαζί με τους Αγροτικούς Συλλόγους Βύσσας και Τριγώνου, τη Β’ ΕΛΜΕ, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ και άλλους φορείς, πραγματοποίησαν το πρωί της Τρίτης παράσταση διαμαρτυρίας μπροστά από το κατάστημα της ΔΕΗ Ορεστιάδας.

«Είναι η πρώτη ενέργεια που κάνουμε εν όψει της μεγάλης απεργίας της 9ης Νοεμβρίου, να καλέσουμε τον κόσμο να βγει και να κινητοποιηθεί…», πρόσθεσε ο κ. Αγγελακούδης, τονίζοντας πως «τα ύψη των τιμών σε βασικά προϊόντα και ενέργεια, θα είναι διαχειρίσιμα για πολύ λίγους».  Ο ίδιος μετέφερε και την αγωνία του αγροτικού κόσμου, εξαιτίας της περαιτέρω αύξησης τις τιμής του πετρελαίου αλλά και των τιμών των αγροτικών εφοδίων, που, όπως είπε, «εδώ και δύο χρόνια έχουν ακυρώσει κάθε σταθερά για τους αγρότες», με αποτέλεσμα πολλοί να έχουν φύγει από τις δυναμικές καλλιέργειες, οι οποίες έχουν μεγάλο ρίσκο και πολύ υψηλό κόστος παραγωγής.

Διαβάστε ακόμη  Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και μικρή άνοδο της θερμοκρασίας

«Κανένα μέτρο δεν εξασφάλισε και δεν εξασφαλίζει στους αγρότες βιωσιμότητα, και οι τιμές που πήραμε φέτος δεν ήταν τελικά αυτές που αναμέναμε, ώστε να είμαστε σε θέση να καλύψουμε τα κόστη μας», σχολίασε ο κ. Αγγελακκούδης.  Εν όψει της πανελλαδικής απεργίας της 9ης Νοεμβρίου, τα σωματεία, οι σύλλογοι και οι φορείς προβάλλουν διεκδικήσεις για δραστική μείωση και πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο, βενζίνη και ηλεκτρική ενέργεια, μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, μείωση του κόστους αγροτικής παραγωγής και ενίσχυση με προσωπικό, του νοσοκομείου Διδυμοτείχου, των αγροτικών ιατρείων και συνολικά των δομών υγείας.  «Στις 9 Νοέμβρη πρέπει να στείλουμε μήνυμα στην κυβέρνηση ότι πρέπει να αλλάξει ρότα…», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Αγγελακούδης.