Άκαρπες συζητήσεις για ενέργεια και πληθωρισμό στη Σύνοδο Κορυφής. Οκτώβριο ξανά το θέμα στο τραπέζι του διαλόγου 

Χωρίς συμφωνία κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, αναφορικά με τα καυτά θέματα της ενέργειας και του πληθωρισμού, τη στιγμή που η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση πλήττουν εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ε.Ε.

Το γεγονός αυτό σημαίνει πως οι όποιες αποφάσεις παραπέμπονται για το φθινόπωρο, καθώς η πρόταση του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι –για έκτακτη σύνοδο τον Ιούλιο– δεν έγινε αποδεκτή. Μοιραία, το θέμα του πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου (στο οποίο αντιδρούν Γερμανία και Ολλανδία) αναμένεται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου. 

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημείωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εκπονήσει μια μελέτη για την καταλληλότητα του καθορισμού ανώτατου ορίου στις τιμές της ενέργειας, αλλά και για τη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, βάσει της εντολής που έλαβε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Μάιο. Θα είναι έτοιμη στο τέλος του καλοκαιριού».

Οι διαφωνίες μεταξύ των Ευρωπαίων αποτυπώνονται χαρακτηριστικά στο γενικόλογο και μάλλον αμήχανο κείμενο των συμπερασμάτων: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει την πρόσκλησή του προς την Επιτροπή να διερευνήσει με τους διεθνείς εταίρους μας τρόπους ανάσχεσης της αύξησης των τιμών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας θέσπισης προσωρινών ανώτατων ορίων τιμών εισαγωγής, κατά περίπτωση. Εν όψει της εργαλειοποίησης του φυσικού αερίου από τη Ρωσία, καλεί την Κομισιόν επίσης να συνεχίσει επειγόντως τις προσπάθειές της με σκοπό την εξασφάλιση του εφοδιασμού ενέργειας σε προσιτές τιμές. Και επίσης καλεί το Συμβούλιο, από κοινού με την Επιτροπή, να λάβει κάθε κατάλληλο μέτρο για να εξασφαλιστεί στενότερος ενεργειακός συντονισμός μεταξύ των κρατών-μελών».

Διαβάστε ακόμη  Ανεμογεννήτριες στα καμένα: Μία νέα επιτυχία του «επιτελικού κράτους» της ΝΔ

► «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για το χειρότερο δυνατό σενάριο και φυσικά εάν αυτό συμβεί, μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα υπάρχουν και επιπτώσεις συνολικά για την οικονομική δραστηριότητα της ευρωζώνης», παραδέχθηκε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αν και εκτίμησε πως τα χειρότερα δεν θα συμβούν. 

Πηγή efsyn.gr