Ακριβά τα καύσιμα στον Έβρο, δείτε σε ποια θέση κατατάσσεται…

Το ένα ρεκόρ μετά το άλλο «σπάει» η τιμή της βενζίνης, σε πανελλαδικό, αλλά και τοπικό επίπεδο. Τις τελευταίες ημέρες, λόγω των διεθνών εξελίξεων, έχει ξεπεράσει το 1,60 ευρώ το λίτρο, καθιστώντας την Ελλάδα ως την τέταρτη πιο ακριβή χώρα της Ευρώπης, σε ό,τι αφορά τις τιμές των καυσίμων, ενώ ο νομός Έβρου φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της λίστας με την πιο «τσουχτερή» βενζίνη, μεταξύ των 52 νομών της χώρας.

Μάλιστα, το πλέον δυσοίωνο είναι ότι οι βενζινοπώλες αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης να φτάσει και τα 1,68-1,70 ευρώ, με βάση το ρυθμό αύξησης των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) Γιώργο Ασμάτογλου που μίλησε στον Ελεύθερο Τύπο, η εξέλιξη αυτή μπορεί να συμβεί μέσα στις επόμενες 40-45 ημέρες.

Σε επίπεδο Έβρου, και σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων του Υπουργείου Ανάπτυξης, στις 12 Απριλίου, η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων φτάνει το 1,63 ευρώ, των 100 οκτανίων το 1,80 και το πετρέλαιο κίνησης στο 1,40 ευρώ, ανά λίτρο. Στις αρχές του 2019, η αμόλυβδη 95 οκτανίων άγγιζε το 1,48 και το πετρέλαιο κίνησης το 1,34 ευρώ, ανά λίτρο.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, για την τιμή της «απλής» αμόλυβδης, και σε σύγκριση με τους υπόλοιπους 51 νομούς της χώρας, ο Έβρος βρίσκεται στην 20άδα των πιο ακριβών νομών και συγκεκριμένα στην 18η θέση. Να σημειωθεί πως στην πλειονότητα των 20 περιοχών με τις πιο ακριβές τιμές βρίσκονται νησιά και όχι πολλές περιοχές, έστω απομακρυσμένες, της ηπειρωτικής Ελλάδας…

Συνολικά, η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση στην κατάταξη των ευρωπαϊκών κρατών με την ακριβότερη βενζίνη, με τη μέση τιμή της να κυμαίνεται στα 1,75 δολάρια λίτρο ενώ οι μόνες χώρες που την ξεπερνούν σε ακρίβεια είναι η Νορβηγία, οι Κάτω Χώρες και η Ισλανδία. Σύμφωνα με το globalpetrolprices, η ακριβότερη τιμή καταγράφεται στη Νορβηγία (στα 1,80 δολάρια το λίτρο) ενώ από την άλλη, τη χαμηλότερη τιμή βενζίνης εξακολουθεί να την έχει η Ρωσία (0,68 δολάρια το λίτρο).