Ακρίβεια / Νέο σοκ από την Eurostat με προαναγγελία άλματος πληθωρισμού προς το 9% 

Ο πληθωρισμός θα αγγίξει ή και θα φτάσει το 9% τον Μάρτιο, δείχνει το νέο άλμα του εναρμονισμένου δείκτη στο 8% – Την επόμενη Παρασκευή οι ανακοινώσεις

Η ανακοίνωση της Eurostat για την εξέλιξη του πληθωρισμού στην ΕΕ τον Μάρτιο περιλαμβάνει προαναγγελία νέου σοκ ακρίβειας για την χώρα μας. Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ, ο εναρμονισμένος με τους ευρωπαϊκούς κανόνες δείκτης θα κάνει νέο άλμα, στο 8%, από 7,2% τον Φεβρουάριο.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή που ανακοινώνει η Ελληνική Στατιστική Αρχή με βάση τις εθνικές πρακτικές, είναι παγίως υψηλότερος και η απόκλιση διευρύνεται όσο αυξάνονται οι τιμές. Τον Φεβρουάριο ήταν 7,2%, όταν ο εναρμονισμένος της Eurostat ήταν 6,3%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πλέον, αναμένεται ο ελληνικός πληθωρισμός να εκτιναχθεί κοντά στο 9%, να το φτάσει ή και να το ξεπεράσει. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη Παρασκευή 8 Απριλίου.

Διαβάστε ακόμη  Εβρος: Δείτε όλα τα εκλογικά τμήματα για τις εκλογές της 25 ης Ιουνίου

Μόλις χτες δημοσιοποιήθηκε, αυτή τη φορά στην Ελλάδα, ένας ακόμη προάγγελος νέων αυξήσεων στο καλάθι του νοικοκυριού, που αφορά την εκτόξευση των τιμών παραγωγού στη βιομηχανία, προκαλώντας μεγάλη ανησυχία για τη συνέχεια. Ειδικότερα, άλμα 33,6% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία τον Φεβρουάριο 2022, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Φεβρουαρίου 2021, ενώ ο μέσος δείκτης του τελευταίου 12μήνου δείχνει άνοδο της τάξης του 20%.

Αντίστοιχα, ανατιμήσεις οι οποίες φτάνουν το 10% μεσοσταθμικά παρατηρούνται στα ράφια των σούπερ μάρκετ από τις αρχές του Μαρτίου.

Ήδη έρχονται στο φως της δημοσιότητας εφιαλτικά σενάρια για εκτόξευση του πληθωρισμού σε διψήφιο ποσοστό και ως το 11% φέτος.