Ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις διαρκείας προμηνύουν οι σημαντικές ανατιμήσεις των εισαγόμενων βιομηχανικών αγαθών και πρώτων υλών.

Νέες ανατιμήσεις στα τρόφιμα αναμένονται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, οι οποίες ενδέχεται να αγγίξουν ακόμη και το 20% σε κάποιες περιπτώσεις σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς τροφίμων, την ώρα που η κυβέρνηση διατείνεται ότι θα είναι έτοιμο μέσα στην επόμενη εβδομάδα το «καλάθι του νοικοκυριού». Εν τω μεταξύ, όπως προκύπτει, υπάρχει κόντρα του επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννη Λιανού με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη.

Προάγγελος αρνητικών εξελίξεων

Ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις διαρκείας προμηνύουν οι σημαντικές ανατιμήσεις των εισαγόμενων βιομηχανικών αγαθών και πρώτων υλών, καθώς και οι τιμές παραγωγού αγροτικών προϊόντων που κατέγραψε η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Ο αποκαλούμενος και ως «εισαγόμενος» πληθωρισμός, όπως αυτός αποτυπώνεται μέσα από τη μεταβολή του δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία, επιταχύνθηκε τον Αύγουστο στο +32%, ποσοστό μεγαλύτερο συγκριτικά με το αντίστοιχο του Ιουλίου, που ήταν 28,1%.

Παράλληλα, οι τιμές παραγωγού αγροτικών προϊόντων αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 8,1%, ενώ το κόστος παραγωγής των αγροτικών αγαθών εκτινάχθηκε κατά 24,9%, λόγω ανατιμήσεων των λιπασμάτων και των καυσίμων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα τελευταία στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή για τον πληθωρισμό που «έτρεξε» με ρυθμό 12,1% τον Σεπτέμβριο, αποτυπώνουν και την ακρίβεια που επικρατεί στα σούπερ μάρκετ. Η «υπομάδα διατροφή» φαίνεται ότι επιταχύνθηκε με ρυθμό 13,5% τον ίδιο μήνα σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό. Η σοβαρότητα του ζητήματος εκπορεύεται από το γεγονός ότι τα φτωχά νοικοκυριά δαπανούν πάνω από το 1/3 του μηνιαίου προϋπολογισμού τους (34,8%) για την αγορά τροφίμων.

Πυρά κατά Γεωργιάδη

Την ίδια στιγμή, «βέλη» κατά του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννης Λιανός. Όπως τόνισε χθες από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Επιτροπή Ανταγωνισμού εξετάζει κατά προτεραιότητα τη νομοθετική ρύθμιση για το «καλάθι του νοικοκυριού», ενώ ετοιμάζει «οδηγό» προκειμένου να λαμβάνεται υπόψη, εκ των προτέρων, η προστασία του ανταγωνισμού σε όλες τις δημόσιες πολιτικές πριν προχωρήσει κάποια ρύθμιση, απαντώντας ουσιαστικά στον Άδ. Γεωργιάδη, ο οποίος προσπάθησε να του… χρεώσει καθυστερήσεις.

Διαβάστε ακόμη  Επιχορήγηση 90.000 ευρώ στις Μητροπόλεις της Θράκης από την κυβέρνηση

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Γιάννης Λιανός: «Αντίθετα με ό,τι αναφέρεται σε κάποια ΜΜΕ, η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν “καθυστερεί” καμία πρωτοβουλία. Χθες για πρώτη φορά λάβαμε επίσημες διευκρινίσεις για την πρωτοβουλία του “καλαθιού του καταναλωτή” και το εξετάζουμε κατά προτεραιότητα σημειώνει».

Ανησυχία

Υπογραμμίζει ακόμη ότι «η Επιτροπή Ανταγωνισμού κάνει τη δουλειά της για την προστασία της ανταγωνιστικής δομής της αγοράς και του συμφέροντος των καταναλωτών» και επισημαίνει, πως «καλό θα είναι πρωτοβουλίες με πιθανές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό να υπόκεινται σε προληπτικό έλεγχο πριν τεθούν σε ισχύ». Φαίνεται λοιπόν ότι επικρατεί μια ανησυχία για το ενδεχόμενο δημιουργίας καρτέλ σε ό,τι αφορά τις τιμές τροφίμων.

«Αυτό σίγουρα θα είχε επιταχύνει τις διαδικασίες, βελτιώνει τον σχεδιασμό και εξασφαλίζει ότι καμία πρωτοβουλία δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα με το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο, εξασφαλίζοντας έτσι τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις αλλά και το δημόσιο συμφέρον» προσθέτει ο κ. Λιανός.

Επίσης ο πρόεδρος της Επιτροπής γνωστοποίησε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα δημοσιευθεί οδηγός «για να συνδράμουμε τον νομοθέτη και την εκτελεστική εξουσία, ώστε να λαμβάνουν υπόψη εκ των προτέρων την προστασία του ανταγωνισμού σε όλες τις δημόσιες πολιτικές/ρύθμιση, όπως γίνεται συστηματικά σε άλλες χώρες της Ευρώπης».

Υπενθυμίζεται ότι σε προχθεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε ότι η διάταξη για το καλάθι του νοικοκυριού θα έρθει στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα και πρόσθεσε πως η καθυστέρηση οφείλεται στην παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που ο ίδιος εκτίμησε ότι θα βγάλει απόφαση μέσα στις επόμενες ημέρες.

Πηγή: avgi.gr