Ακρίβεια / Στο 5,1% ο πληθωρισμός – 135,7% πάνω το αέριο, 45% το ρεύμα, 21,7% τα καύσιμα, 17% το λάδι

Αρνητικό ρεκόρ 10ετίας – Τεράστιο πρόβλημα στέγασης-θέρμανσης-μεταφοράς εν μέσω χειμώνα τροδοφοτεί την ακρίβεια – Ζητάμε μέτρα εδώ και μήνες λέει ο Αλ. Χαρίτσης

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε ότι τον Δεκέμβριο του 2021 ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2020 κατέγραψε αύξηση 5,1%.

Το άλμα του κόστους ενέργειας, με το φυσικό αέριο να έχει σχεδόν τριπλασιαστεί (+135,7%) και το ηλεκτρικό ρεύμα στο +45%, έχει προκαλέσει αύξηση του κόστους στέγασης κατά 18% και των μεταφορών κατά 10,9%. Με τη σειρά τους αυτά ωθούν ψηλότερα τις τιμές σχεδόν του συνόλου προϊόντων και υπηρεσιών.

Όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, το άλμα τιμών κατά 5,1% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο οφείλεται στις αντίστοιχες αυξήσεις επιμέρους δεικτών:

  • 18,0% στην Στέγαση
  • 10,9% στις Μεταφορές
  • 4,3% στην Διατροφή και τα μη αλκοολούχα ποτά
  • 3,0% στην Ένδυση και υπόδηση
  • 2,3% σε Διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες
  • 1,2% σε Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια
  • 0,9% στην Εκπαίδευση

Σε επίπεδο ανατιμήσεων σε αγαθά και υπηρεσίες, οι μεγαλύτερες αυξήσεις που καταγράφονται είναι

ΕΝΕΡΓΕΙΑ
135,7 στο Φυσικό αέριο 
45% στον Ηλεκτρισμό
34,1 στο Πετρέλαιο Θέρμανσης 

ΚΑΥΣΙΜΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ
21,7% σε Καύσιμα και λιπαντικά 
19,6% στη Μεταφορά επιβατών με αεροπλάνο 

Διαβάστε ακόμη  Απόσοτολος Δαβής: Στηρίζουμε απόλυτα την μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση της Θράκης "Σαν Παραμύθι"

ΤΡΟΦΙΜΑ
19,7% σε Αρνί και κατσίκι 
17% στο Ελαιόλαδο
14,2 στις Πατάτες
7,6% στα Ζυμαρικά
6,7% στα νωπά Ψάρια 
6,6% στα Πουλερικά 
5,5% στα Τυριά 
5,5 στα νωπά Φρούτα 
5,5 στα νωπά Λαχανικά
4,9% στο Ψωμί
4,2% στο Μοσχάρι 

«Το λέμε εδώ και μήνες, ελπίζουμε επιτέλους να εισακουστούμε: απαιτείται άμεση λήψη μέτρων»

Με δήλωσή του, ο τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης τονίζει ότι «κάθε μέρα που περνάει τα στοιχεία και η πραγματικότητα διαψεύδουν την κυβέρνηση. Ο πληθωρισμός ρεκόρ (5.1% τον Δεκέμβριο) που ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ φανερώνει ότι η ακρίβεια είναι πλέον καθεστώς. Αφορά βασικά αγαθά και είδη διατροφής και απειλεί την κοινωνική συνοχή. 

Το λέμε εδώ και μήνες, ελπίζουμε επιτέλους να εισακουστούμε: απαιτείται άμεση λήψη μέτρων. Ρύθμιση της αγοράς, στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος με αύξηση του κατώτατου μισθού, ελάφρυνση των βαρών με μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην ενέργεια και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με κούρεμα της βασικής οφειλής. Όσο η κυβέρνηση επιμένει στην αδράνεια τόσο πιο οδυνηρές θα γίνονται οι συνέπειες για την κοινωνία».

Πηγή Εφημερίδα Η ΑΥΓΗ