Ακριβοπληρωμένος δανεισμός 3,5 δισ.

Χρέος 3,5 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 50% των φετινών δανειακών αναγκών «φόρτωσε» η κυβέρνηση με το «καλημέρα» της έκδοσης του νέου 10ετούς. Πρόκειται για μια απροσδόκητη κίνηση με πολλά θολά σημεία και ερωτηματικά, καθώς η χώρα δεν είχε ανάγκη αυτά τα χρήματα και δεν υπήρχε άμεση πίεση να βγει στις αγορές.

Επιπρόσθετα, βρίσκεται ήδη στο κυνήγι της επενδυτικής βαθμίδας που είναι το κλειδί για φτηνότερο δανεισμό. Μάλιστα η κρατούσα άποψη στο οικονομικό επιτελείο είναι ότι «είμαστε πολύ κοντά στην επίτευξη αυτού του στόχου», με το βασικό σενάριο να προβλέπει ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο καλοκαίρι, αν και οικονομολόγοι και διεθνείς αναλυτές τοποθετούν την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου προς το τέλος της επόμενης χρονιάς, λόγω και του ρευστού πολιτικού σκηνικού που ενέχει το ενδεχόμενο καθυστέρησης στον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις εκλογές.

Οι ημερομηνίες για την ελληνική αξιολόγηση ξεκινούν με τη Fitch, η οποία πρόκειται να δημοσιοποιήσει τις εκθέσεις για την ελληνική αξιολόγηση στις 27 Ιανουαρίου, στις 9 Ιουνίου και την 1η Δεκεμβρίου.

H Standard & Poor’s θα δημοσιοποιήσει τις εκθέσεις της την 21η Απριλίου και την 20ή Οκτωβρίου. Η Moody’s πρόκειται να εξετάσει την αξιολόγηση στις 17 Μαρτίου και στις 15 Σεπτεμβρίου. Τέλος, η DBRS έχει προγραμματίσει τις εκθέσεις της για τις 10 Μαρτίου και τις 8 Σεπτεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά τη χθεσινή δημοπρασία, το ύψος των προσφορών για το νέο 10ετές που ωριμάζει στις 15 Ιουνίου του 2033 άγγιξε τα 21,9 δισ. ευρώ (κάλυψη του ζητούμενου ποσού πάνω από 6 φορές), με το τελικό επιτόκιο λόγω της ισχυρής ζήτησης να διαμορφώνεται λίγο πάνω από την τρέχουσα απόδοση του ελληνικού τίτλου στο 4,35%.

Διαβάστε ακόμη  Εμπαιγμός δίχως τέλος από τη ΝΔ για «ΕΚΑΒ Σαμοθράκης» και πλωτό ασθενοφόρο

Βέβαια οι συνθήκες στις αγορές ομολόγων έχουν αλλάξει δραματικά σε σχέση με έναν χρόνο πριν, αφού πέρυσι τέτοιο καιρό ο ΟΔΔΗΧ είχε εκδώσει 10ετές με επιτόκιο 1,836% συνολικής αξίας 3 δισ. ευρώ, με τις προσφορές πάνω από 15 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, τα χρήματα θα κατευθυνθούν στο «μαξιλάρι» των διαθεσίμων, η στάθμη του οποίου μετά από αυτή την «ένεση» ανεβαίνει στα 37 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ο ΟΔΔΗΧ είχε χθες τη δυνατότητα να σηκώσει έως και 4 δισ. ευρώ από τις αγορές, πλην όμως κρίθηκε σκόπιμο να συγκρατηθεί στα 3,5 δισ. ευρώ, με τα 2,8 δισ. ευρώ των κεφαλαίων να έρχονται από ξένους και τα 700 εκατ. ευρώ από εγχώριους επενδυτές. Μετά από αυτή την κίνηση, το ύψος των φετινών εκδόσεων περιορίζεται στα 3,5 δισ. ευρώ, καθώς ο στόχος για το 2023 είναι για 7 δισ. ευρώ από 8,3 δισ. ευρώ το 2022.

Παράλληλα, ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει να μειώσει κατά 800 εκατ. ευρώ το στοκ των έντοκων γραμματίων, στα 11 δισ. ευρώ για το 2023, ενώ, αναλόγως των συνθηκών που θα επικρατούν στις αγορές, θα εξεταστεί το σενάριο μιας πράσινης έκδοσης ύψους 1 δισ. ευρώ, τα έσοδα της οποίας είναι πέραν των αναγκών για 7 δισ. ευρώ.

Πηγή