Αλεξ/πολη: Μαρτυρίες “σοκ” για τον ξυλοδαρμό της γυναίκας

Λίγα 24ωρα μετά τη δημοσιοποίηση του τραγικού περιστατικού ενδοοικογενειακής βίας στην Αλεξανδρούπολη με θύμα μια γυναίκα και τα «στόματα»… ανοίγουν…

Αυτόπτες μάρτυρες στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Π.Γ.Ν.Ε. μίλησαν στο alexpoli.gr για τη στιγμή της μεταφοράς της γυναίκας από τον σύζυγό της στο νοσηλευτικό ίδρυμα.

Και δηλώσεις… “αγάπης”

«Ήταν γεμάτος αίματα και ζητούσε να παραδοθεί στην Αστυνομία» λένε χαρακτηριστικά οι αναγνώστες, ενώ όπως υποστηρίζουν, ο άνδρας ψέλλιζε «αυτά κάνεις όταν αγαπάς πολύ».

Από την πολλή αγάπη… την έσπασε κυριολεκτικά στο ξύλο ενώ δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτό, αφού την τραυμάτισε και με αιχμηρό αντικείμενο!

Η γυναίκα πάντως σύμφωνα με τις μαρτυρίες, βρισκόταν γυμνή από τη μέση και πάνω στο αυτοκίνητο, ενώ τόσο το πρόσωπό όσο και το κορμί της δεν αναγνωρίζονταν από τους μώλωπες και τα αίματα.

Ίσως να είναι κάποιος από τα δεκάδες περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας που βλέπει το φως της δημοσιότητας, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως πέρασαν μόνο λίγες μέρες από τις εκδηλώσεις που πραγματοποίησε το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας προκειμένου να ενημερώσει αλλά και να ευαισθητοποιήσει το ευρύτερο κοινό της πόλης.

Γνωρίζατε ότι…

  • Η πιο συχνή μορφή βίας προέρχεται από τον ερωτικό σύντροφο. Μία στις τρεις γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα ξυλοκοπηθεί, θα βιασθεί ή με κάποιο άλλο τρόπο θα κακοποιηθεί από το σύντροφό της.
  • Οι μισές από τις γυναίκες θύματα ανθρωποκτονίας έχουν δολοφονηθεί από (νυν ή πρώην) σύζυγο ή σύντροφο.
  • Μία στις πέντε γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού.
  • Οι γυναίκες 15-44 ετών κινδυνεύουν περισσότερο από βιασμό ή ενδοοικογενειακή βία παρά από καρκίνο, τροχαία ατυχήματα, πόλεμο ή ελονοσία.
  • 130 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια έχουν υποστεί ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων.
  • 2 εκατομμύρια κορίτσια ανά έτος κινδυνεύουν να υποβληθούν σε ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων.
  • Το 40-50% των γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας.
  • Το 55%-95% των γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας δεν καταγγέλλουν το πρόβλημα
Διαβάστε ακόμη  ZanteFerries – ANMEZ SA Piraeus: Τροποποίηση δρομολογίου Ε/Γ- Ο/Γ «Άρτεμις»
  • Τώρα , μπορείς να μιλήσεις και συ! Μη διστάσεις!
  • Είμαστε κοντά σου, σε όλη την Ελλάδα

Συμβουλευτικό Κέντρο για τη βία κατά των γυναικών στην Αλεξανδρούπολη

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης λειτουργεί από τον Σεπτέμβριο του 2013 και παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες πληροφόρησης και συμβουλευτικής για την ψυχολογική, κοινωνική και νομική στήριξη των γυναικών θυμάτων βίας. Στελεχώνεται με εξειδικευμένο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό: ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό και κοινωνιολόγο. Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν και διατηρείται το απόρρητο της συμβουλευτικής.

Λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 07:00 – 15:00 και βρίσκεται στο Β΄ ΚΑΠΗ (1ος όροφος), Καρτάλη 2. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2551025629 και email: isotita@alexpolis.gr

Το Συμβουλευτικό Κέντρο εντάσσεται στο Δίκτυο των 61 Δομών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών που σχεδιάσθηκε και υλοποιείται από την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ). Το Δίκτυο περιλαμβάνει επίσης:

–      – Την τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 (με αστική χρέωση), η οποία λειτουργεί σε 24ωρη βάση/365 ημέρες τον χρόνο και προσφέρει υπηρεσίες πληροφόρησης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε γυναίκες-θύματα όλων των μορφών βίας
– 40 Συμβουλευτικά Κέντρα που λειτουργούν σε Δήμους
– 19 Ξενώνες Φιλοξενίας των γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους
– 2 Ξενώνες Φιλοξενίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ)

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης παρέχει εξειδικευμένες και εξατομικευμένες υπηρεσίες σε γυναίκες, όπως:

– Συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη των γυναικών θυμάτων βίας
– Υπηρεσίες παραπομπής των θυμάτων σε φορείς όποτε αυτό απαιτείται (σε ξενώνες, κέντρα υγείας, σε αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, κ.ά.)
– Υπηρεσίες νομικής συμβουλευτικής και πληροφόρησης σε συνεργασία με νομικούς και δικηγορικούς συλλόγους
– Υπηρεσίες συμβουλευτικής σε θέματα επαγγελματικής σταδιοδρομίας 

Απευθύνεται σε γυναίκες που έχουν υποστεί σωματική, ψυχολογική ή οικονομική βία (ενδοοικογενειακή, σεξουαλική παρενόχληση, βιασμό, εμπορία και διακίνηση κ.ά.) Γενικότερα, απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες που έχουν καταπατηθεί τα ατομικά τους δικαιώματα λόγω φύλου.

Στους στόχους του Συμβουλευτικού Κέντρου είναι μεταξύ άλλων η πολλαπλή υποστήριξη των θυμάτων, καθώς και η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας, με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών.