Μια νέα ενότητα εγκαινιάζεται στο alexpoli.gr, μια ενότητα με μια πραγματική ιστορία κάθε εβδομάδα, από την περιοχή μας. Ιστορίες που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, άλλες φορές δραματικές με σοβαρές κοινωνικές προεκτάσεις, και άλλες πιο ανάλαφρες ή και “πικάντικες”. Η αρθρογράφος των ιστοριών η “Εγώ η άλλη” όπως υπογράφει, γνωρίζει καλά αυτές τις ιστορίες και σε πολλές περιπτώσεις θα συνοδεύονται και με λόγια των ίδιων των πρωταγωνιστών… Για ευνόητους λόγους τα ονόματα των πρωταγωνιστών είναι αλλαγμένα. Η πρώτη ιστορία αφορά τη βία που έζησαν δυο γυναίκες από τον ίδιο άντρα… Τις δραματικές ώρες που πέρασαν και την πάλη τους να ξαναβρούν την αυτοεκτίμησή τους…. προσπαθώντας ταυτόχρονα να μεγαλώσουν τα παιδιά τους.

Αλεξανδρούπολη, Αληθινές Ιστορίες: Ξύπνα, περνάω με το “πιπίνι”

Ο Γιάννης και η Γωγώ μόλις είχαν μετακομίσει στο δικό τους σπίτι με τα δυο παιδιά τους, εκείνος από την αρχή την χτυπούσε σχεδόν καθημερινά ακόμα και όταν περίμενε να γεννήσει.

Τον έτρεμε, έκανε ότι της έλεγε για τα τον ευχαριστήσει, γιατί ήταν ο μοναδικός τρόπος να αποφύγει τον ξυλοδαρμό. Το τελευταίο καιρό πριν χωρίσουν την έπαιρνε τα βράδια τηλέφωνο και της έλεγε να κοιμηθεί γιατί θα είναι με άλλη, να μην τον περιμένει.

Κατά τις 4 το πρωί ο Γιάννης περνούσε με τη Βάσια (την άλλη) κάτω από το σπίτι τους, τηλεφωνώντας στην Γωγώ να βγει στο παράθυρο να τους δει.. ( κυρά Γεωργία… ξύπνα περνώ με το πιπίνι της έλεγε. )

Η Βάσια το πιπίνι, ήταν ανιψιά γνωστού πολίτικου,  4 χρόνια πιο νέα από την Γωγώ και εργαζόταν σε γνωστή ταβέρνα της Αλεξανδρούπολης. Όταν η Γωγώ καθόταν στο παράθυρο και περίμενε να περάσουν, το μόνο που έκανε είναι να προσεύχεται ο Γιάννης να φύγει από το σπίτι και να πάει να ζήσει με την νεαρή κοπέλα για να την αφήσει ήσυχη.

Τα παιδιά της είχαν βασανιστεί αρκετά από τον πάτερα και από αυτόν τον γάμο. Ειδικά όταν αυτός κάπνιζε χασίς, οι βρισιές  και το ξύλο ήταν μια ανεξέλεγκτη κατάσταση τόσο για την Γωγώ όσο και για τα παιδία.

Μια μέρα που αυτός γύρισε από την δουλεία και άρχισε να πετάει τα πράγματα των παιδιών έξω από το σπίτι, να βρίζει να χτυπάει και να σπάει ότι έβρισκε μπροστά του, η Γωγώ δεν έχασε ευκαιρία.  Πήρε τηλέφωνο την αστυνομία και τον δικηγόρο της. ( Όσο καιρό αυτός περνούσε με το πιπίνι κάτω από το σπίτι τους τα χαράματα, η Γωγώ είχε φροντίσει τα πρωινά να βλέπει ψυχολόγο, να βρει δικηγόρο και χρήματα και να νοικιάσει ένα μικρό σπίτι έτοιμο να δεχτεί αυτήν και τα παιδιά της ανά πάσα στιγμή. )

Αυτός όταν είδε ότι η Γωγώ έφερε δικηγόρο και ζήτησε από την αστυνομία να μείνει στο σημείο μέχρι να μαζέψει τα πράγματα της και να φύγει – έχοντας  κάνει ήδη προφορική μήνυση-  άρχισε να κλαίει, να ζητάει συγνώμη και κυριολεκτικά έπεσε στα γόνατα και την παρακαλούσε να μείνει. Μάλιστα έγινε τόσο γελοίος που υποσχόταν ότι όλα θα αλλάξουν και ότι ήθελε ακόμα ένα παιδί μαζί της.

Μερικά χρόνια αργότερα …

Ο Γιάννης είχε παντρευτεί με το πιπίνι είχε κάνει ένα παιδί μαζί της αλλά οι φασαρίες και οι ξυλοδαρμοί, έφεραν το διαζύγιο. Ο Γιάννης ζει μόνος και απογοητεύει τα παιδιά του συστηματικά, αφού αρνείται να τα βοηθήσει οικονομικά. Ζει στο σπίτι που έμενε με την Γωγώ και αργότερα την Βάσια, …μόνος του.

Το πιπίνι η Βάσια έχει καταστρέψει την ζωή της και την ψυχική της υγεία,  ζει κάτω από το όριο της φτώχιας και παρακαλάει τον Γιάννη για λίγα χρήματα … για το παιδί τους.

Η Βάσια κάποτε έβριζε την Γωγώ και τα παιδιά της, οπού και αν τους έβλεπε, όμως σε μια πολύ δύσκολη στιγμή, δέχτηκε την βοήθεια της Γωγώς και από τότε έχει ζητήσει συγγνώμη… και… που και που έχουν επαφές.

Η Γωγώ  έφτιαξε ξανά την ζωή της, έκανε και άλλα παιδιά αλλά χώρισε ξανά και κρατάει πολύ καλές φιλικές σχέσεις με τον δεύτερο σύζυγο, πατέρα των μικρών παιδιών της. Ο Γιάννης, πατέρας των μεγάλων παιδιών της, είναι σαν να μην υπήρξε ποτέ στην ζωή της.  Ζει με τα μικρότερα παιδία της και τα κατοικίδια της και δηλώνει ευτυχισμένη με όσα ασχολείται.

Σημείωση από τη Γωγώ

“Υπάρχει μεγάλη δύναμη μέσα μας. Βρείτε την και μην την αφήσετε ποτέ να σας φύγει για κανέναν.  Ήταν έγκλημα που έμεινα τόσα χρόνια με τον Γιάννη νομίζω οτι αυτό έχει καταστρέψει την ψυχή των παιδιών μου. Τον φοβόμουν τόσο… έλεγε ότι είμαι ανίκανη κανείς δεν θα με θέλει για δουλεία κανείς, κανείς δεν θα με αγαπήσει και ότι είμαι πόρνη και άχρηστη. Τότε το πίστευα. Βρήκα την δύναμη μέσα από τις συζητήσεις που είχα με την ψυχολόγο μου. Δεν το πιστεύω ότι εγώ ήμουν αυτή η γυναίκα. Δεν ήξερα ότι υπάρχει βοήθεια από δομές και απ το κράτος, από την δικαιοσύνη….  Δεν ήξερα καν ότι υπάρχουν φίλοι. Ο Γιάννης με είχε απομονώσει. Το μόνο που ήξερα ήταν ο φόβος μου. Ο Γιάννης ήταν απλά ένας θρασύδειλος που μόνο χτυπώντας εμένα και τα παιδιά, αισθανόταν άνδρας, κυρίαρχος.”

“ΕΓΩ Η ΑΛΛΗ”

Χρήσιμα τηλέφωνα για βοήθεια σε περιπτώσεις οικογενειακής βιας
Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Αλεξανδρούπολης 
Β΄ ΚΑΠΗ (1ος όροφος), Καρτάλη 2 68100
Κέντρο Παροχής Κοινωνικών Υπηρεσιών Πολυκοινωνικο
Καρταλη 2 Αλεξ/πολη Τηλ.: 25510 26298
Δήμος Αλεξανδρούπολης, τμήμα κοινωνικής προστασίας και παιδεία (Πρόνοια)
Σολωμού Διονυσίου 26, Αλεξανδρούπολη 2551088143 2551087150
Π.Γ.Ν.Αλεξ/πολης- Κοινωνική Υπηρεσία
Δ/νση: 6ο χλμ. Αλεξ/πολης- Κομοτηνής
Τηλ. 25510 76679
Κέντρο Διάγνωσης Αξιολόγησης Υποστήριξης (Κ.Δ.Α.Υ.)
Δ/νση: Οψικίου 23
Τηλ.: 25510 80170