Αλεξανδρούπολη – Κ. Κάλτσου: To συγκρότημα του Γαλλικού Σταθμού πρέπει να χαρακτηριστεί ιστορικός τόπος

Δράσεις  από κοινού με την «MONMENTA» ( Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που προσπαθεί για την διάσωση των μνημείων ανά την Ελλάδα),  αναμένεται να αναλάβει το επόμενο χρονικό διάστημα η Ομάδα «Φίλοι του Γαλλικού σταθμού» με στόχο να ασκηθεί πίεση  στο υπουργείο Πολιτισμού  ώστε να χαρακτηρίσει  ως «ιστορικό τόπο» το συγκρότημα  του Γαλλικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης

Να σημειωθεί   πως το 2018  το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού χαρακτήρισε τα κτίρια του Γαλλικού σταθμού ως διατηρητέα μνημεία  λόγω   της σπουδαιότητας του σιδηροδρομικού συγκροτήματος.

Πρόσφατα η  Ομάδα «Φίλοι  του Γαλλικού Σταθμού» και η MONMENTA κατέθεσαν  αίτημα ώστε να επανεξεταστεί η αρχική αίτηση που κατατέθηκε στις 21-5-2019 προς το υπουργείο Πολιτισμού  για να χαρακτηριστεί ο χώρος  ως συγκρότημα ιστορικού τόπου.

«Πιστεύουμε  ότι ο χώρος του Γαλλικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης  πρέπει να χαρακτηριστεί ως «ιστορικός τόπος» γιατί είναι το σημείο μηδέν της Αλεξανδρούπολης. Είναι το σημείο από το οποίο  δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε η Αλεξανδρούπολη προς τα Δυτικά της  και παράλληλα με τις γραμμές μέχρι το λιμάνι,» ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας  και την Όλγα Ορφανίδου το μέλος της Ομάδας «Φίλοι του Γαλλικού Σταθμού,» κ. Κατερίνα Κάλτσου και πρόσθεσε : «όταν είχαμε δει το 2018 την απόφαση του υπουργείου αντιδράσαμε και εμείς και η MONMENTA  γιατί πιστεύουμε ότι, με το να χαρακτηρίσεις μόνο τα κελύφη των κτηρίων διατηρητέα μνημεία δεν σώζεις το όλο συγκρότημα.»

Η κ. Κάλτσου υποστήριξε  πως το συγκρότημα αυτό  θα πρέπει να αξιοποιηθεί  είτε από την Δημοτική Αρχή ,είτε από τον ΟΣΕ είτε από άλλο φορέα, όπως έχει συμβεί άλλωστε και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Διαβάστε ακόμη  Αλεξανδρούπολη: “Μικροί μεγάλοι εναντίον της βίας”

 Ο σιδηρόδρομος είναι η προίκα μας…

  «Είναι μια μεγάλη έκταση στην οποία πέρα από τις σιδηροτροχιές υπάρχει και τροχαίο υλικό αλλά και κάποια κτίρια τα οποία το 2018 με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού είχαν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα .Τα κύρια κτίρια είναι επτά με κεντρικότερο από αυτό το γνωστό ξύλινο κτίριο που είναι ο Γαλλικός Σταθμός. Ωστόσο αυτά τα κτήρια παρ όλο που έχουν χαρακτηριστεί ως διατηρητέα δεν προστατεύονται. Πρόσφατο παράδειγμα η πυρκαγιά που ξέσπασε σε ένα από αυτά, τα οποία βέβαια δεν ήταν το κεντρικό κτίριο,» είπε η κ. Κάλτσου και τόνισε: «η Αλεξανδρούπολη είναι μια πόλη του σιδηροδρόμου, είναι  μια πόλη που δημιουργήθηκε από το μηδέν εξαιτίας του σιδηροδρόμου και του λιμένα της, είναι η προίκα που έχουμε στην πόλη που αυτην την προίκα δεν την έχουμε  αξιοποιήσει, κάθε άλλο σχεδόν την εκποιούμε. Θα πρέπει σαν κοινωνία και σαν αρχές να αξιοποιήσουμε αυτό το πλεονέκτημα που έχουμε για πολλούς σκοπούς.»

Να σημειωθεί ότι, η υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Ξάνθης συμφωνεί  με την  Ομάδα Φίλοι Γαλλικού Σταθμού να χαρακτηριστεί  όλο το συγκρότημα  του Σ.Σ. ως ιστορικός τόπος, ωστόσο το υπουργείο Πολιτισμού  με το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων απέρριψε το αίτημα αυτό διαφώνησε και γι αυτό τον λόγο χαρακτήρισε διατηρητέα  μόνο τα μνημεία και όχι το όλο το συγκρότημα.

Πηγή: ΕΡΤ – Ορεστιάδας