Αλεξανδρούπολη: Κατασχέθηκαν 2.221 κιλά ακατάλληλα όστρακα

Συνολικά 2.221 κιλά όστρακα ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση και υπολειπομένων διαστάσεων, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν χθες το πρωί από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης. Η πρώτη ποσότητα ήταν 896 κιλά και συνελήφθη ένας 33χρονος ημεδαπός, για κατοχή και μεταφορά με σκοπό την πώληση – εμπορία της ανωτέρω ποσότητας οστράκων και για οδήγηση άνευ άδειας ικανότητας οδήγησης της αρμόδιας Αρχής.

Συγκεκριμένα, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, εντοπίστηκε ο ανωτέρω, με τη συνδρομή προσωπικού της Ειδικής Ομάδας Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Ν. Ροδόπης, επί της Εγνατίας οδού, πλησίον κόμβου Μέστης, να οδηγεί Ε.Ι.Χ. όχημα με το οποίο μετέφερε πενήντα επτά (57) σάκους με όστρακα.

Ο 33χρονος οδηγήθηκε από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής στην Ιχθυόσκαλα Αλεξανδρούπολης, όπου κατόπιν επισταμένης ζύγισης – μέτρησης των οστράκων, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε – διακινούσε συνολικά οκτακόσια ενενήντα έξι (896) κιλά δίθυρα μαλάκια του είδους “Ruditapes decussatus” (αχιβάδα), υπολειπομένων διαστάσεων – από 3,3 έως 3,8 εκ., κάτω του επιτρεπόμενου ελάχιστου μεγέθους των 4,5εκ. – ενώ το σύνολο των οστράκων κρίθηκαν από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση. Επιπροσθέτως, τα αλιεύματα δεν έφεραν τα προβλεπόμενα έγγραφα που να αποδεικνύουν την προέλευση των οστράκων και δεν υπήρχε η προβλεπόμενη επισήμανση σε αυτά, ενώ το όχημα με το οποίο μεταφέρονταν δεν ήταν κατάλληλο για τη μεταφορά οστρακοειδών.

Από την οικεία Λιμενική Αρχή, που διενεργεί την προανάκριση κατασχέθηκε το Ε.Ι.Χ. όχημα καθώς και η ανωτέρω ποσότητα οστράκων, η οποία πρόκειται να καταστραφεί.

Διαβάστε ακόμη  Ανάβει αύριο η Ολυμπιακή Φλόγα

Η δεύτερη ποσότητα ακατάλληλων οστράκων ήταν 1.325 κιλά  που εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν επίσης σήμερα το πρωί, από στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Αλεξανδρούπολης, ενώ συνελήφθη ένας 55χρονος ημεδαπός, για κατοχή και μεταφορά με σκοπό την πώληση – εμπορία της ανωτέρω ποσότητας οστράκων.

Συγκεκριμένα, κατόπιν αξιοποίησης πληροφοριών, εντοπίστηκε ο ανωτέρω, με τη συνδρομή προσωπικού της Ειδικής Ομάδας Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Ν. Ροδόπης, επί της Εγνατίας οδού, πλησίον κόμβου Μέστης, να οδηγεί Ε.Ι.Χ. όχημα, με το οποίο μετέφερε ογδόντα τέσσερις (84) σάκους με όστρακα.

Ο 55χρονος οδηγήθηκε από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής στην Ιχθυόσκαλα Αλεξανδρούπολης, όπου κατόπιν επισταμένης ζύγισης – μέτρησης των οστράκων, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε – διακινούσε συνολικά χίλια τριακόσια είκοσι πέντε (1.325) κιλά δίθυρα μαλάκια του είδους “Ruditapes decussatus” (αχιβάδα), υπολειπομένων διαστάσεων – από 3,3 έως 3,9 εκ., κάτω του επιτρεπόμενου ελάχιστου μεγέθους των 4,5εκ. – ενώ το σύνολο των οστράκων κρίθηκαν από το Τμήμα Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση. Επιπροσθέτως, τα αλιεύματα δεν έφεραν τα προβλεπόμενα έγγραφα που να αποδεικνύουν την προέλευση των οστράκων και δεν υπήρχε η προβλεπόμενη επισήμανση σε αυτά, ενώ το όχημα με το οποίο μεταφέρονταν δεν ήταν κατάλληλο για τη μεταφορά οστρακοειδών. Από την οικεία Λιμενική Αρχή, που διενεργεί την προανάκριση κατασχέθηκε το Ε.Ι.Χ. όχημα καθώς και η ανωτέρω ποσότητα οστράκων, η οποία πρόκειται να καταστραφεί.