Αλεξανδρούπολη: Μέτρα ελάφρυνσης ζητά με επιστολή του σε δύο Υπουργεία ο Εμπορικός Σύλλογος

Επιστολή στους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης, απέστειλε ο Εμπορικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης, με την οποία ζητά  να προβούν σε άμεσες ενέργειες για την βοήθεια των πληγέντων νοικοκυριών, επαγγελματιών και επιχειρήσεων από την πρόσφατη πυρκαγιά

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βασίλης Κασαπίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ Ορεστιάδας, τόνισε ότι την προηγούμενη   εβδομάδα η πόλη ήταν έρημη και από το Σαββατοκύριακο άρχισε δειλά δειλά να βγαίνει ο κόσμος στην αγορά. Σε αυτό επηρέασε αρνητικά και η αποπνικτική ατμόσφαιρα που οδήγησε στην απόφαση να κλείσουν την περασμένη Τρίτη τα καταστήματα.

Οι ακυρώσεις στα ξενοδοχεία ήταν καθολικές απ’ όλους όσους είχαν κάνει κρατήσεις Βούλγαρους, Ρουμάνους, Τούρκους, εκφράζοντας την ευχή όλοι να επανέλθουν.

Μια εβδομάδα δύσκολη, όπως σημείωσε και για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων εστίασης, αφού ο κόσμος όλος εγκατέλειψε την Αλεξανδρούπολη.

Στην επιστολή που εστάλη στα αρμόδια Υπουργεία αναλύονται τα αιτήματα και οι αποφάσεις που πρέπει να παρθούν στους τομείς των επαγγελματικών εγκαταστάσεων , στην αποκατάσταση εξοπλισμού και εμπορευμάτων, στην επιδότηση ενοικίου στις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις κ.α.

Βασίλης Κασαπίδης (πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης)

Ως κορμός των γενικών μέτρων,  όπως αναφέρουν, μπορεί να αποτελέσει η ΠΝΠ 13-8-2021, η οποία εκδόθηκε μετά τις πυρκαγιές της Εύβοιας, με  προσθήκες που αφορούν,

Επαγγελματικές εγκαταστάσεις:

Ελάχιστο ποσό ενίσχυσης για προκληθείσες ζημιές σε επαγγελματικές κτιριακές, κλιμακούμενο ανάλογα με την έκταση της καταστροφής και του κύκλου εργασιών της επιχείρησης, με την αξιοποίηση των διαθέσιμων φορολογικών στοιχείων (Ε9, εκκαθαριστικό & ΕΝΦΙΑ).

Ποσόστωση της αρωγής, ανάλογα με το ύψος της ζημίας και του απολεσθέντος, λόγω μη λειτουργίας της επιχείρησης, τζίρου.

Αποκατάσταση εξοπλισμού, εμπορευμάτων:

Ένταξη όλων των επιχειρήσεων, ανεξάρτητα από το ύψος της ζημιάς, για την επαναφορά της ομαλής λειτουργίας της επιχείρησης, σε αυτή την περίπτωση και για λόγους ισότιμης μεταχείρισης των πληγέντων, το ύψος της αρωγής πρέπει να καθορίζεται βάσει συγκεκριμένων παραμέτρων επιχειρηματικότητας, όπως ο τζίρος, οι επενδύσεις και η απασχόληση.

Προκαταβολή σε Επιχειρήσεις:

Αύξηση του οριζόμενου ποσοστού προκαταβολής αξίας από 20% σε 50% επί των καταγεγραμμένων ζημιών. Οι όποιες ενισχύσεις δεν θα πρέπει να συμψηφίζεται με τις ήδη χορηγηθείσες οικονομικές ενισχύσεις και να μην προσμετρούνται σε τυχόν αιτήσεις μελλοντικής χρηματοδότησης.

Επιδότηση ενοικίου:

Αναστολή της πληρωμής των ενοικίων των πληγέντων επιχειρήσεων, με παράλληλη κάλυψη δαπανών προσωρινής μεταστέγασης, όπου είναι απαραίτητο. Η αναστολή μπορεί με χρήση των εφαρμογών και μηχανισμού που αναπτυχτήκαν κατά την περίοδο της πανδημίας. Θα πρέπει να έχει χρονικό ορίζοντα εφαρμογής μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι χώροι λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις:

Έκπτωση επί των βασικών συντελεστών ΦΠΑ όπως ακριβώς εφαρμόζεται και στα νησιά που έχουν πληγεί από το μεταναστευτικό.

Δημιουργία μηχανισμού αναπλήρωσης του χαμένου τζίρου, των μηνών Αυγούστου και Σεπτεμβρίου 2023, με ποσόστωση επί της διαφοράς των τζίρων των αντίστοιχων μηνών του 2022, υπό την μορφή πιστωτικού σημειώματος (voucher) πληρωμής ασφαλιστικών ή φορολογικών υποχρεώσεων.

Την μέχρι τα τέλη του έτους παράταση υποβολής αίτησης επανένταξης σε απολεσθείσες ρυθμίσεις ασφαλιστικών και φορολογικών χρεών (72 & 120 δόσεις).

Μέτρα από τους ΟΤΑ:

Έμπρακτη ενίσχυση των πυρόπληκτων κατοίκων και επιχειρηματιών, μέσω της απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη, έως ότου επέλθει η πλήρης αποκατάσταση των ζημιών.

Αναστολή συμβάσεων εργασίας:

Αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων, με ταυτόχρονη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους πυρόπληκτους επιχειρηματίες, για το χρονικό διάστημα που δεν μπορούν να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους.

Παράλληλα, με τα ανωτέρω ζητάμε, στο μέτρο του δυνατού, την συντόμευση του χρονικού διαστήματος που απαιτείται για την σαφή οριοθέτηση των περιοχών, την απαιτούμενη καταγραφή των ζημιών και την απόδοση της οποιασδήποτε αποζημίωσης αναλογεί προς όλους τους πολίτες και τους επιχειρηματίες, για τους οποίους έχει ήδη ξεκινήσει μια δυσοίωνη περίοδος.

Η ανάγκη ενεργοποίησης των προτάσεων μας είναι άμεση, τόσο για τους κατοίκους, τους επιχειρηματίες και τις οικογένειές τους που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της Αλεξανδρούπολης.

Δεδομένου και του ειδικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει η περιοχή μας ως ακριτική, σας παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την άμεση ισχύ των παραπάνω ευεργετικών ρυθμίσεων, ώστε να βοηθηθούν οι τοπικές επιχειρήσεις να ξεπεράσουν το σοκ της καταστροφής και έτσι να διατηρηθεί η βιωσιμότητά τους.

Πηγή: ΕΡΤ – Ορεστιάδας