Από τον Σύλλογο Ελληνογαλλικής Φιλίας προς την Εφορεία Νεότερων Μνημείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Αίτηση προκειμένου να κηρυχθεί ως διατηρητέο το Σπίτι της Αντουανέτας κατέθεσε το ΔΣ του Συλλόγου Ελληνογαλλικής Φιλίας προς την Εφορεία Νεότερων Μνημείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Όπως αναφέρεται στην αίτηση που κατατέθηκε “σε μια πόλη που δυστυχώς δε φρόντισε διαχρονικά να διατηρήσει ζωντανή την ιστορία της διαμέσου των κτηρίων του παρελθόντος που χάθηκαν, η διατήρηση οικημάτων όπως του Σπιτιού της Αντουανέττας είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Θεωρούμε ακόμη πως είναι μια πράξη ευθύνης απέναντι στην υστεροφημία των δωρητών μας αλλά και στις επόμενες γενιές που θα αναλάβουν τα ηνία του συλλόγου για να συμβάλουν και αυτοί στην προώθηση της Ελληνογαλλικής φιλίας”.
Αναλυτικότερα στην αίτηση του ΔΣ του Συλλόγου Ελληνογαλλικής Φιλίας, αναφέρονται τα εξής:

«Για περισσότερο από δυο δεκαετίες ο Σύλλογός μας επεδίωξε να κρατήσει ζωντανή τη διάδοση του γαλλικού πολιτισμού, προσηλωμένος στην παρακαταθήκη της Αντουανέττας και του Πεπίνου Δεμτζιάν και με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη τους.

Όλα αυτά τα χρόνια έγιναν πολλά και έχουν να γίνουν περισσότερα. Ήρθε όμως η στιγμή που συναισθανθήκαμε έντονα την αναγκαιότητα η «ψυχή» του οράματος της Αντουανέττας, το σπίτι το οποίο δώρησε και μετατράπηκε σε σπουδαστήριο και βιβλιοθήκη ξένων γλωσσών, να μετατραπεί σ’ ένα ιστορικό τοπόσημο της πόλης μας, όπως του αξίζει.

Καθώς λοιπόν ωρίμασαν οι συνθήκες, ως Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ελληνογαλλικής φιλίας “Το Σπίτι της Αντουανέττας“ είμαστε στην ευχάριστη θέση να ενημερώσουμε τα μέλη και τους φίλους του Σπιτιού ότι καταθέσαμε με τη στήριξη των φίλων του Γαλλικού Σταθμού Αλεξανδρούπολης, αίτηση με πλήρη φάκελο στην Eφορεία Νεότερων Μνημείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για να κηρυχθεί το σπίτι της Αντουανέττας διατηρητέο.

Σε μια πόλη που δυστυχώς δε φρόντισε διαχρονικά να διατηρήσει ζωντανή την ιστορία της διαμέσου των κτηρίων του παρελθόντος που χάθηκαν, η διατήρηση οικημάτων όπως του Σπιτιού της Αντουανέττας είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία.

Θεωρούμε ακόμη πως είναι μια πράξη ευθύνης απέναντι στην υστεροφημία των δωρητών μας αλλά και στις επόμενες γενιές που θα αναλάβουν τα ηνία του συλλόγου για να συμβάλουν και αυτοί στην προώθηση της Ελληνογαλλικής φιλίας.

Η πόλη μας, δυστυχώς απώλεσε στοιχεία της παλιάς φυσιογνωμίας της και κυρίως κάποια σημαντικά κτίρια της εποχής εκείνης που τα γνωρίζουμε μόνο από φωτογραφίες!

Ας διατηρήσουμε τη μνήμη και το παρελθόν της πόλης μας και ας αναδείξουμε με σεβασμό το πολιτιστικό της απόθεμα που είναι τα κτήρια και οι άνθρωποί της.»

Διαβάστε ακόμη  Προς τα δυτικά προσανατολίζεται το ΔΣ Αλεξανδρούπολης για τη μετεγκατάσταση του ΚΤΕΛ της πόλης