Αλεξανδρούπολη: «Όχι» του Δήμου σε κοπή δέντρου λόγω προβλημάτων υγείας πολίτη

Αίτημα για την κοπή ενός πλατάνου, επί της παραλιακής οδού, υπέβαλλε προς τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, μία κάτοικος της περιοχής, επικαλούμενη σοβαρούς λόγους υγείας. Το αίτημά της, εξετάστηκε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, η οποία αποφάσισε να μην προβεί στο κόψιμο του δέντρου.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, από τον Απρίλιο, κάτοικος της περιοχής, ζήτησε την κοπή του πλατάνου, που βρίσκεται σε πεζοδρόμιο του παραλιακού δρόμου, στη συμβολή με την οδό Έλλης, λόγω προβλημάτων υγείας (βρογχικό άσθμα, αρτηριακή πίεση και υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια) που, όπως ανέφερε στην αίτησή της,επιβαρύνονται δυσμενώς από τα άνθη και την οσμή του δένδρου. Μάλιστα, κατέθεσε σχετική ιατρική βεβαίωση, ιδιώτη πνευμονολόγου – φυματιολόγου σύμφωνα με την οποία η αιτούσα βρέθηκε θετική στο αλλεργιογόνο του πλατάνου, μεταξύ άλλων. 

Σημειώνεται πως με παλαιότερη απόφαση, μετά από αντίστοιχο αίτημα, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής είχε αποφασίσει  το κλάδεμα (όχι αυστηρό) του συγκεκριμένου πλατάνου, κατά την περίοδο της ανθοφορίας του. Από το συνεργείο πρασίνου του Τμήματος Πρασίνου εφαρμόζεται η απόφαση και κλαδεύεται το συγκεκριμένο δένδρο, όπως κλαδεύτηκε και φέτος.

Μετά από συζήτηση του θέματος μεταξύ των μελών της Επιτροπής, αποφασίστηκε ομόφωνα να μην κοπεί το δέντρο, «διότι μετά από μακροσκοπικό έλεγχο δεν παρατηρήθηκαν πληγώσεις και ξηράνσεις στους κλάδους του δένδρου, ούτε ιδιαίτερες φθορές στο πεζοδρόμιο».

Φωτο δεντρου εδώ https://diavgeia.gov.gr/doc/%CE%A9%CE%91%CE%9F%CE%A6%CE%A9%CE%A8%CE%9F-%CE%9871?inline=true