Μόνιμη δύναμη αμερικανικών στρατευμάτων θα εγκατασταθεί στην Αλεξανδρούπολη στο τέλος του χρόνου, μετά την υπογραφή της νέας αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ που θα έχει 5ετή διάρκεια, όπως αποκάλυψε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.
Το στρατόπεδο «Γιαννούλη» γίνεται αμερικανική βάση
Σύμφωνα με πληροφορίες του Armyvoice.gr, το προηγούμενο διάστημα οι Αμερικανοί έχουν επιθεωρήσει το στρατόπεδο Γιαννούλη και έχουν καταγράψει τις ανάγκες ώστε να εγκατασταθεί δύναμη περίπου 300 – 400 στρατιωτικών, στο στρατόπεδο Γιαννούλη, μέσα στην Αλεξανδρούπολη.
Πρόκειται για μόνιμες εγκαταστάσεις που έχουν ελέγξει οι μηχανικοί των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και έχουν κάνει τη σχετική προετοιμασία, ώστε μετά την υπογραφή της νέας συμφωνίας με τις ΗΠΑ να ξεκινήσουν και οι εργασίες.
Το στρατόπεδο Γιαννούλη επιλέχθηκε λόγω της εγγύτητας με το πεδίο βολής Αετός, αλλά και την δυνατότητα να έχει εύκολη πρόσβαση στο λιμάνι και το αεροδρόμιο.
Το ερώτημα βέβαια είναι ποιος θα έχει τον έλεγχο του στρατοπέδου, δηλαδή εάν θα είναι όπως στο Στεφανοβίκειο, όπου τον έλεγχο έχει η Ελλάδα, ή όπως στη Σούδα, όπου υπάρχει εκχώρηση εξουσίας σε αμερικανό διοικητή.
Το ερώτημα αναμένεται μάλλον να απαντηθεί το προσεχές διάστημα, μετά την υπογραφή της MDCA.
Αλεξανδρούπολη: Στρατηγική αναβάθμιση
Η Αλεξανδρούπολη έχει αρχίσει ήδη από το 2017 με την ευκαιρία της άσκησης Noble Jump 2017, να αναδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες ταχείας και ασφαλούς ανάπτυξης μεγάλων και αξιόμαχων Στρατιωτικών Σχηματισμών στην Βαλκανική.
Το συντριπτικό πλεονέκτημά της Αλεξανδρούπολης έγκειται στην αξιοποίηση των δυνατοτήτων συνδυασμένων μεταφορών (ακτοπλοϊκές, οδικές και σιδηροδρομικές) από ένα προωθημένο κόμβο συγκοινωνιών με άμεση διασύνδεση με τα αντίστοιχα διευρωπαϊκά δίκτυα.
Το επιτυχημένο εγχείρημα του 2017, παρά του ότι δεν αξιοποίησε τις σιδηροδρομικές μεταφορές ήταν αρκετό για την προσέλκυση του ενδιαφέροντος της Αμερικανικής κυβέρνησης και ιδιαίτερα της Αμερικανικής πρεσβείας για την υλοποίηση και άλλων δοκιμών τα επόμενα χρόνια με την χρήση εγκαταστάσεων διοικητικής μέριμνας, που ανέπτυσσαν κάθε φορά για την προώθηση και αναδίπλωση διαδοχικά περισσότερων Σχηματισμών Rotational Allied Forces (RAF).
Οι επιτυχημένες διαδοχικές διακρατικές συνεργασίες αφού κατέδειξαν αποδεδειγμένα το Στρατηγικό πλεονέκτημα της Αλεξανδρούπολης δεν αργήσαν να οδηγήσουν και στην πραγματοποίηση έργων αποκατάστασης της λειτουργικότητας των λιμενικών εγκαταστάσεων που χρόνιζαν σε μεγάλο βάθος χρόνου.
Συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2019 με δαπάνη της Αμερικανικής κυβέρνησης ύψους περίπου 2,3 εκ Ευρώ ολοκληρώθηκε η ανέλκυση της βυθοκόρου «Όλγας» που είχε βουλιάζει από το 2010 στα θολά νερά του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και δέσμευε μεγάλο μέρος του νέου εμπορευματικού βραχίονα συνολικού μήκους 500μ και ελάχιστο βάθος περίπου 10μ .
Τέσσερις μεγάλες εταιρείες -ανάμεσά τους και μια πολυεθνική- με δεκάδες άνδρες, μονάδες του Αμερικανικού Ναυτικού και του Ελληνικού Στρατού και επτά έμπειροι δύτες χρειάστηκαν για την επιχείρηση την οποία επισφράγισαν με την παρουσία τους ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα ο ΥΕΘΑ , ο USAREUR CG LG Christopher Cavoli κ.α. κυβερνητικά στελέχη.
Μετά την αποκατάσταση της πλήρους λειτουργικότητας των λιμενικών δυνατοτήτων και στο πρόσφορο έδαφος που εξασφάλισαν οι παράγοντες της Στρατιωτικής συνεργασίας, ήταν αναμενόμενο το ενδιαφέρον για την Αλεξανδρούπολη ως στρατιωτικό – συγκοινωνιακό κόμβο επιχειρήσεων RSOM να εκτοξευθεί.
Defender Europe 2021
Αποκορύφωμα αποτέλεσε το 2021 με την συνεχόμενη και αδιάληπτη χρήση των εγκαταστάσεων RSOM (SPOD – APOD – LSA) από το Φεβρουάριο μέχρι τον Αύγουστο αρχικά με την αναδίπλωση των αμερικανικών δυνάμεων σε Rotation (RAF), την διεξαγωγή της DEFENDER EUROPE 21 με συμμετοχή και ελληνικών δυνάμεων και την αναδίπλωση για μια ακόμη φορά δυνάμεων RAF και μάλιστα για πρώτη φορά τεθωρακισμένων δυνάμεων με ευρεία χρήση σιδηροδρομικών μεταφορών.
Φυσικά δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι και με την υποστήριξη των διοικήσεων της 12ης Μεραρχίας, το αποτέλεσμα είναι η δικτύωση πλήθους κρατικών υπηρεσιών και επιχειρηματικών φορέων προς όφελος των Στρατιωτικών επιχειρήσεων αλλά και την ταυτόχρονη ωφέλεια της τοπικής κοινωνίας και κατ’ επέκταση την ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στην διαρκώς αναπτυσσόμενη Αλεξανδρούπολη.