Αλέξης Τσίπρας: Περιορίζεται με νομοσχέδιο η επιβολή του Ισλαμικού Νόμου στη μειονότητα

Ιστορικής σημασίας αποδείχτηκε η αποψινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα για τη Θράκη καθώς όπως ανακοίνωσε από το βήμα του 6ου Περιφερειακού Συμβουλίου για την ανάπτυξη στην Κομοτηνή, παρουσία των Μουφτήδων, μπαίνει τέλος στην υποχρεωτική διευθέτηση υποθέσεων της μειονότητας με το νόμο της Σαρίας, δηλαδή τον Ισλαμικό Νόμο. Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, άμεσα θα ξεκινήσει διάλογος και θα κατατεθεί νομοσχέδιο που θέτει πλαίσια στο πως επιλύουν διάφορα κοινωνικά ζητήματα της μειονότητας οι μουφτήδες, ενώ ο Μουσουλμάνος πολίτης θα μπορεί να διαλέγει τον κοινό αστικό κώδικα, για να επιλύει ζητήματα όπως τα κληρονομικά.

“Μια κατάσταση που δεν τιμά τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας τελειώνει” ανέφερε ο Πρωθυπουργός. Η ανακοίνωση απέσπασε θερμά χειροκροτήματα στην κατάμεστη αίθουσα του ξενοδοχείου της Κομοτηνής που φιλοξένησε το συνέδριο.

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του, οι 5 αλλαγές που θα γίνουν με το νέο νομοσχέδιο έχουν ως εξής:

-Πρώτον, θα καθιστά, ρητά και σαφώς, την δικαιοδοσία του Μουφτή προαιρετική και υπό την προϋπόθεση ότι συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Σε διαφορετική περίπτωση, δηλαδή εάν δεν συμφωνούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι, η υπόθεση θα υπάγεται στα αστικά δικαστήρια.

Διαβάστε ακόμη  Δήμος Αλεξανδρούπολης: Μετά τις γλάστρες, πολίτες «υιοθετούν» και…σημαίες

-Δεύτερον, θα ορίζει σαφώς, για πρώτη φορά, ότι τα αστικά δικαστήρια έχουν το τεκμήριο δικαιοδοσίας.

-Τρίτον, θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα οι αναγκαίοι δικονομικοί κανόνες ώστε ο Μουφτής να ασκεί τις αρμοδιότητές του μέσα σε συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο θα προστατεύει απολύτως τα δικαιώματα των διαδίκων.

-Τέταρτον θα διατυπώνεται ρητά ότι οι κληρονομικές σχέσεις των μελών της μειονότητας καθορίζονται από τον αστικό κώδικα και όχι από τον ισλαμικό νόμο, εκτός αν κάποιος επιλέγει εγγράφως το αντίθετο. Βεβαίως, οποιαδήποτε στιγμή το θελήσει, θα μπορεί να αλλάξει την δήλωσή του ή απλώς να συντάξει μια διαθήκη κατά τον αστικό κώδικα οπότε και μόνο αυτή θα ισχύει.

– Και πέμπτον, θα διασφαλίζει ότι όλες οι δημόσιες διαθήκες που έχουν συνταχθεί μέχρι σήμερα, είναι ισχυρές και εφαρμόζονται.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι “φυσικά είμαστε ανοιχτοί σε ιδέες και παρατηρήσεις, απόψεις, θα κάνουμε διάλογο, για να βελτιωθεί η πρόταση που θα καταθέσουμε”. Ανακοίνωσε δε ότι από αύριο, υπό τον συντονισμό του υπουργείου Παιδείας, θα αρχίσει η σχετική διαβούλευση.