Αληθινές Ιστορίες: Όταν η Γιάννα από την Αλεξανδρούπολη αγκάλιασε για πρώτη φορά τη μητέρα της

Η Γιάννα από μικρή ήταν απόμακρη από την την οικογένεια, την κοινωνία, τους φίλους και τους συμμαθητές της. Με όλους μάλωνε, όλοι την πείραζαν και κάνεις δεν της έκανε παρέα. Όλοι έλεγαν κάτι κακό για αυτήν. Η Γιάννα έλεγε φανταστικές ιστορίες στους φίλους της… με αποτέλεσμα να τη λυπούνται στην αρχή… μετά όμως όχι. .
Ποιος πιστεύει ότι ένα παιδί στο δημοτικό και αργότερα στο γυμνάσιο είναι κακό παιδί;
Υπάρχουν στα αλήθεια κακά παιδιά;
Πολλοί κρίνουμε τους γονείς, πως τα κακομαθαίνουν, ή πως τα παραμελούν . Είναι όμως έτσι; Όχι πάντα γιατί υπάρχει και κάτι άλλο που δύσκολα περνά από το μυαλό μας.

Υπάρχουν εξαιρέσεις, υπάρχουν παιδιά όπως η Γιάννα που έχει προβλήματα ψυχικής υγείας. Όταν η μικρή Γιάννα στο γυμνάσιο πήρε ναρκωτικά και δεν άκουγε τους γονείς της, εκείνοι απευθύνθηκαν στην εισαγγελία αφού η κόρη τους έκανε παρέα και με ενήλικες χρήστες.

Άμεσα δόθηκε εντολή για νοσηλεία και όταν το παιδί το εξέτασαν οι ψυχίατροι διέγνωσαν διασπαστική διαταραχή και αργότερα ότι είναι διπολική.

Σήμερα η Γιάννα 30 χρονών άρχισε να αποδέχεται την νόσο αν και δεν δέχεται να παίρνει φάρμακα. Άρχισε να προσπαθεί να διαχειριστεί τον θύμο της. Η Γιάννα ξέρει πως πρέπει να πάρει φαρμακευτική αγωγή και είναι η πρώτη φορά που το παραδέχεται, λέει ότι έχει αδικήσει τους δικούς της και είναι ένα παιδί που μόλις άρχισε να ωριμάζει και να προσπαθεί.

Η Γιάννα όπως και κάθε άνθρωπος ζητεί βοήθεια και για αυτήν δεν είναι τίποτα άλλο από το να είναι αποδεκτή.
Δεν είναι όλοι κακοί χαρακτήρες και δύστροποι όχι. Υπάρχουν ασθενείς που δεν φαίνονται και μονό ειδικοί μπορούν να διαγνώσουν. Άνθρωποι με διαταραχές συμπεριφοράς, με κατάθλιψη. Δεν μπορούμε να πούμε για όλους “Α σε αυτόν του αρέσει να κλαίγεται. Α αυτή είναι ψεύτρα το κάνει για να μας τραβήξει την προσοχή”. Όχι απλά θέλουν την προσοχή μας. Αυτή είναι η αλήθεια το θέλουν πολύ γιατί το έχουν ανάγκη, μας λέει η μητέρα της Γιάννας που έχει βιώσει και η ίδια την κατάθλιψη.

Διαβάστε ακόμη  Στον Έβρο βρέθηκε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας

Η Γιάννα πάλευε με φαντάσματα σε όλη την παιδική της ηλικία μέχρι σήμερα.
Δεν είναι ντροπή να κλείσουμε ένα ραντεβού με κάποιον παιδοψυχίατρο και να ζητήσουμε βοήθεια. Τα παιδιά ίσως τα δικαιολογούμε όταν μεγαλώσουν όμως ο κόσμος δεν θα τα δικαιολογήσει και όσο γρηγορότερα επέμβει η επιστήμη τόσο πιο εύκολα θα καταλάβει ο δικός μας άνθρωπος το πρόβλημα του και εμείς θα μπορέσουμε να τον στηρίξουμε αλλά και να στηριχτούμε.

Η Γιάννα έχει κάνει μια νέα αρχή αυτές τις μέρες. Αγκάλιασε την μητέρα της και της είπε σε αγαπώ κάτι που δεν είχε κάνει ποτέ στην ζωή της ξανά ακόμα και όταν ήταν παιδί πάντα την έβριζε και την κατηγορούσε. Κακά τα ψέματα όλοι ξέρουμε τι σημαίνει αυτό για μια μανά. Μια μάνα της διπλανής μας πόρτας.

 

Χρήσιμα τηλέφωνα για ψυχική βοήθεια

 

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΕΔΡΑ: Αλεξανδρούπολη

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, Δραγάνα, 68100, Αλεξανδρούπολη

Τηλ: 25510 21732, 25510 20627

ΚΕΝΤΡΟ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Βενιζέλου και Ι.Καβύρη, Αλεξανδρούπολη

Τηλ: 2551021200