Αλλαγή των όρων καταβολής της συνδεδεμένης ενίσχυσης με αφορμή τον καταρροϊκό πυρετό του 2014, ζητούν 8 κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜΘ

Την άμεση παρέμβασή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, για την αλλαγή των όρων που έχουν τεθεί για την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης των αιγοπροβάτων, ζητούν με επιστολή τους οχτώ κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οι αιγοκτηνοτρόφοι εστιάζονται κυρίως στο ελάχιστο όριο των 120 κιλών παράδοσης γάλακτος ανά ζώο στο έτος ενίσχυσης, και επισημαίνουν ότι το πρόβλημα του 2014 με τον καταρροϊκό πυρετό των προβάτων που προσέβαλε και τις αίγες, χωρίς να υπάρξουν απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο των αιγών, επιβεβαίωσε τις προειδοποιήσεις της κτηνιατρικής υπηρεσίας για προβλήματα στις γέννες και στην παραγωγή του γάλακτος τουλάχιστον για το 2015.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των αιγοπροβατοτρόφων είχε μεγάλη μείωση στην παραγωγή γάλακτος, που έφτανε μέχρι το 50% σε σχέση με παρελθόντα έτη», τονίζεται στην επιστολή προς τις πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ. Οι κτηνοτρόφοι ζητούν να ληφθούν υπόψη οι κλιματικές ιδιαιτερότητες της βόρειας Ελλάδας και ιδίως της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, «της οποίας το ζωικό κεφάλαιο έχει πληγεί βάναυσα και καταστροφικά από τις ζωονόσους».

Για τη συνδεδεμένη ενίσχυση των βοοειδών, τονίζεται ότι δεν πρέπει να ισχύει ο όρος «να είναι εν ζωή στις 31/12 του έτους ενίσχυσης» από τη στιγμή που τα νεαρά βοοειδή που δεν κρατά ο κτηνοτρόφος για αναπαραγωγή και πάχυνση, δίνονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα μετά τον απογαλακτισμό τους όταν βρεθεί αγοραστής.
«Το πνεύμα του συντάκτη του παραπάνω όρου, φαίνεται ξεκάθαρα ότι δεν είναι η παύση ή ο περιορισμός του εμπορίου, αλλά η διασφάλιση ότι οι γέννες που δηλώνονται είναι πραγματικές και όχι εικονικές, κάτι που διασφαλίζεται με τους ελέγχους και την έκδοση παραστατικών για τη μεταβίβαση των ζώων», αναφέρεται στην ίδια επιστολή, ενώ ζητούνται και διευκρινήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στην επιλεξιμότητα των θηλαζουσών αγελάδων.

Διαβάστε ακόμη  Ευαισθησίες της ΕΛΑΣ, μετά τη δολοφονία της Κυριακής…

Τέλος, οι κτηνοτροφικού σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, επισημαίνουν την καθυστέρηση για την άμεση πληρωμή των εκκρεμοτήτων μέχρι και το 2014, της βιολογικής κτηνοτροφίας και γεωργίας, όπως και των αυτόχθονων φυλών.
«Η βελτίωση της πληρωμής των εξισωτικών αποζημιώσεων των ετών 2013 και 2014 ήταν πολύ μικρή έως αμελητέα, ενώ για το 2015 είχαμε την άνιση κατανομή εκτάσεων επιλέξιμων βοσκοτόπων σε σχέση με άλλες Περιφέρειες. Οι εκκρεμότητες αυτές έχουν φέρει σε απόγνωση όλους τους παραγωγούς που έχουν θιγεί. Σας καλούμε να προχωρήσετε άμεσα στη λύση όλων των παραπάνω προβλημάτων και να μας απαντήσετε εγγράφως για τις ενέργειές σας», καταλήγει η επιστολή που συνυπογράφουν τα διοικητικά συμβούλια των Κτηνοτροφικών Συλλόγων των νομών Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης, των δήμων Κάτω Νευροκοπίου, Προσοτσάνης, και Ιάσμου, καθώς και του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Θρακών «Αμνός».