Αλλάζει όψη η είσοδος του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης με πινελιές του Δ. Ναλμπάντη

Ο διεθνούς φήμης Εβρίτης ζωγράφος, Δημήτρης Ναλμπάντης ανέλαβε να αναμορφώσει την είσοδο του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Ήδη το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό, η είσοδος έχει ομορφύνει και τραβάει τα βλέμματα του κόσμου που δεν έχει συνηθίσει σε τέτοιες αισθητικές παρεμβάσεις σε δημόσια κτίρια στην Ελλάδα.

Ο ζωγράφος εργάζεται αυτές τις μέρες ενταντικά και σύντομα το έργο του θα έχει ολοκληρωθεί.

Λίγα λόγια για τον ζωγράφο

Ο Δημήτρης Ναλμπάντης έπιασε πινέλο στα πέντε του χόνια, στο Διδυμότειχο, ενώ στα επτά του κοπιάρει τον Ντε Λακρουά και μαθητεύει ελεύθερο σχέδιο δίπλα στον ζωγράφο Νίκο Τζιώτη. Στα δώδεκά του αγιογραφεί και αρχίζει να παρουσιάζει τις δουλειές του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Η πρώτη σημαντική βράβευση έρχεται το 1986 από την UNESCO και την Ένωση Κριτικών της Ευρώπης. Το 1987 βραβεύεται από την UNICEF ενώ το 1990 δημιουργεί ομάδα τοιχογράφων. Τα έργα του παρουσιάζονται σε πλήθος συλλογών του εσωτερικού και του εξωτερικού. Η μεγαλύτερη έως σήμερα διάκριση του ζωγράφου έρχεται το 2000, όταν το έργο του επελέγη να γίνει γραμματόσημο σε ειδική σειρά που εκδόθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη. Το έργο του ζωγράφου Δημητρίου Ναλμάντη με θέμα “ΜΝΗΜΕΣ” βραβεύτηκε το 2000 από τον Κόφι Ανάν και έγινε γραμματόσημο του Ο.Η.Ε., το μόνο που επιλέχθηκε από ολόκληρη την Ευρώπη. Η Ελλάδα εκπροσωπείται για πρώτη φορά σε αυτό τον διαγωνισμό και έτσι η διάκριση αποτελεί Ελληνική πρωτοτυπία. Το όνομα του Δημήτρη Ναλμπάντη συγκαταλέγεται πλέον σε κατάλογο με τους μεγαλύτερους ζωγράφους του κόσμου (Σαλβαντόρ Νταλί, Πικάσσο, Vermeer, Henry Moore, Ραφαέλ, Andrew Wyeth, Hans Erni και Leroy Nieman) των οποίων τα έργα έγιναν γραμματόσημα του ΟΗΕ.

Διαβάστε ακόμη  Στα…μετόπισθεν της σύγκρουσης κυβέρνησης – αγροτών ο Υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης

Το 2003, άλλα τέσσερα έργα του έγιναν γραμματόσημα στη σειρά “Προστασία Περιβάλλοντος” των Ελληνικών Ταχυδρομείων ενώ το 2006 φιλοτέχνησε δωρεάν τα εικαστικά του “Σχολείου της Ειρήνης και του Περιβάλλοντος” στο Δήμο Τριγώνου Έβρου. Η έκθεσή του “Τέχνη και περιβάλλον” (2007) διοργανώθηκε από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ροδόπης – Έβρου.

Οι πίνακες και οι τοιχογραφίες που εκτίθενται εδώ, στην Πινακοθήκη, είναι κυρίως επηρεασμένοι από τα τοπία του Διδυμοτείχου.

Τα περισσότερα έργα του ανήκουν στο μαγικό ρεαλισμό. Υπάρχουν βέβαια επιρροές και από άλλα κινήματα της ζωγραφικής όπως από τον ιμπρεσιονισμό, εξπρεσιονισμό, avenge art κ.λ.π.

14159696_1379698522058091_1622572100_n